Jump to content

Komkommer: Teveel komkommers?


Project

Recommended Posts

Meh, was een poosje aan het zoeken maar kon geen antwoord vinden op mijn vraag, ik typte al een heel verhaal hier maar deed met een paar andere woorden nog een zoekopdracht. Ik heb nu wel deels mijn antwoord gevonden maar nog niet naar tevredenheid.

 

Mijn plant is 50cm hoog en er zitten nu een stuk of 30 komkommers in, dit is natuurlijk veel te veel voor de plant en vraag mij nu af hoeveel vruchten ik moet dunnen. Zou ik er een 10 laten zitten.... dat is drie per stronk en dan juist een beetje de bovenste laten zitten en de onderste weghalen? Gevoelsmatig klopt dit naar mijn idee, de eerste komkommer trekt nu krom en de lage komkommers komen dan ook veel te veel in de basis van de plant te hangen (op het zand eventueel) en kunnen dan rotten of groeien ook totaal krom daardoor. En ik krijg het idee dat er nu echt veel energie verloren gaat in de vruchtzetting ipv goeien voor een sterke stevige plant en wortels.

 

Ik vind het wel logisch klinken.

 

Edit: https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/komkommers-telen-betekent-ook-vruchten-dunnen-tuinkrantcom/ niet heel duidelijk, maar heb er wel een idee bij. gewoon de onderste bloemen allemaal weghalen tot de 7e van de plant op alle scheuten.

Link to comment
Share on other sites

Ik neem aan dat je het nog over de vruchtbeginsel van een paar cm hebt? Ik knijp altijd alle komkommertjes en beginnende zijscheuten weg tot ik zeker weet dat de plant goed aan de groei is. Dat is meestal als deze een lengte van circa 80 cm heeft bereikt. Ik knijp dus alles weg uit de bladoksels. Daarna, zo vanaf ongeveer het tiende blad schat ik, laat ik één komkommerjte zitten. Bij het volgende blad haal ik alles weer weg en bij het volgende blad laat ik er weer eentje zitten. Zo levert dit al gauw elke drie-vier dagen één oogstrijpe komkommer op tot circa 15-25 per plant per jaar, afhankelijk van het weer. Dat alles aan één stengel.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...