Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

In Oktober stekken nemen van Rode Bes


citroen

Recommended Posts

En de wintersnoei in Februari moet gebeuren
Een buitenlands boek als regel voor de Nederlandse Vlaamse tuinier? Klinkt me nogal dwaas en een erg aanmatigend advies....dat als een wet klinkt. Schrijft hij ook waarom? Tip 1: Een "regel" (liever advies) zonder goede reden is kletskoek. Tip 2: Om Bit te citeren: Niks moet, veel kan. Voor de adviezen die je aanhaalt is er bij mijn weten geen enkele harde reden. Tip 3: Tuinieren gaat om inzicht en kennis van zaken en niet om regeltjes te volgen. Ervaring (is ook wat door schade en schande leren) is daarom belangrijker dan doen wat er in een toevallig boekje staat.

 

Dit is ook geen moeten. Stekken kan in zomer en winter. Zomer gaat sneller, maar vraagt wat meer aandacht. Winterstek kan vanaf nu wel en heeft nog hogere slagingskans (snoeien kan nu ook) en is niet moeilijker dan dat je geschikt stekhout op een beschaduwde plek in de vochtige grond steekt, evt. de bladknoppen licht beschadigt zodat op het wondweefsel makkelijker wortels kunnen worden gevormd. Rond juni volgend jaar zouden er duidelijke wortels moeten beginnen komen. (Stek gaat eerst uitlopen op het voedsel dat nog in het hout zit, maar heeft dan geen wortels).

 

Bessen snoeien kan het hele jaar (ikzelf doe dat in een aantal keren: voor de bloei om struiken luchtig te houden en om evt. wat aantasting weg te nemen bijv. van bladluis; na de oogst (om struik open te houden en de vorm niet te breed) en in november/december zo nodig nog eens om terug te zetten op ca. 3 knoppen per vrucht-zijtakje. Een beetje zoals het uitkomt. Februari vind ik niet zo gunstig (kan wel). Kies wel voor droog en wat zonnig weer, zonder serieuze vorst overdag, zodat wonden snel genezen en schimmels niet te veel kans krijgen.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...