Jump to content

kerselaar


wimvanderjeught

Recommended Posts

Dag iedereen,

 

Ik ga een oude(ong. 35 jr)kerselaar uitdoen,

die misschien een beetje te snel het loodje heeft gelegd,mede door mijn fout:

Toen mijn kinderen jong waren heb ik konijntjes gehad:die hebben de schors weggegeten beneden:

Sindsdien veel harsverlies:al doende leert men...

 

Het was op zijn best een mooie hoge(10 meter,voor een laagstam!) boom:

Eind juli klommen mijn kinderen erin en kwamen terug met een emmer kersen!

Hij zal zelfbestuivend zijn,want er staat geen andere in de buurt,

spijtig genoeg weet ik het ras/soort niet:

 

Iemand een tip voor(soortnaam,kweker?)

 

Een halfstam kerselaar

Op een onderstam van wilde kers(prunus avium?)

zelfbestuivend

mooie groeiwijze(mag hoog worden)

Veel eisen,ik weet het....

 

ik woon in Antwerpen,maar de buurt van Breda,zeeland is ok

moest iemand een kwekerij weten:00161081573022454.JPG00421951573022467.JPG00752201573022429.JPG

 

Alvast bedankt...

 

Wim

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Volgens mij is dat precies wat je zoekt, wat JdS adviseert. Door je eigen boom te enten of laten enten op een passende onderstam (zeg ik zo nog iets over) weet je zeker dat je de kers krijgt die je hebt. Anders vind je hetzelfde ras waarschijnlijk nooit meer terug.

 

Nu is de tijd om enthout te nemen en de boom te laten enten. Weet je welke twijgen je moet kiezen om mee te enten? En hoe je dat hout zo moet bewaren dat in maart/april een enting goed kan lukken? Dit is het adres van een enthousiaste kweker niet te ver van Antwerpen (In Lochristie) die zeer kundig en ervaren is in het enten van fruitbomen. (Neen, het is geen handelaar in fruitbomen, echt een kweker!) Koen de Wilde, Kerrebroekstraat 5, 9080 Lochristi, België en die zal je tegen een kleine vergoeding vast willen helpen.

 

Eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat enten van appel en peer in het voorjaar een veel hogere kans van slagen heeft dan enten van prunussen (zoals kers). Wil je 100% zeker zijn van succes (In mei/juni zal duidelijk zijn of de entingen zijn gelukt) zou je de boom tot in juli/augustus moeten laten staan zodat er zo nodig nog een oculatie of chipbudding kan gebeuren, die voor Prunus een veel betere kans op slagen hebben.

 

Nog even over de onderstam. Prunus avium, de onderstam die je wenst, is een zaailing van een kers (meestal wordt wel een bepaalde selectie genomen waarvan de eigenschappen min of meer bekend zijn, bij zaailing zullen die nooit voor alle zaailingen precies hetzelfde zijn). Maar kijk ik naar de beschikbare ruimte op de foto dan denk ik, ook al zeg je dat de boom zeer groot mag worden, dat het slimmer is om daar voor een iets minder onstuimige groei (en eerdere opbrengst) te kiezen middels een iets minder hard groeiende onderstam en dan denk ik uitdrukkelijk aan de - zeer algemeen beschikbare - onderstam Colt. Omdat je ruimte beperkt is tussen die muren, zul je een zaailing steeds sterk moeten snoeien met 2 gevolgen: 1. Door noodzakelijk te snoeien, zal de boom hard blijven groeien (en moet je intensief blijven snoeien) en daardoor is het veel moeilijker om een mooie boom en een behoorlijke opbrengst te krijgen. Door een iets rustiger groei en minder snoei zal er zich meer en beter vruchthout kunnen vormen. 2. Hoe minder je moet snoeien, hoe gezonder de boom zal blijven. Kersen mag je eigenlijk alleen snoeien tussen eind april en begin september omdat ze - zeker 's winters, maar sowieso - behoorlijk vatbaar zijn voor allerlei schimmelaantastingen...vooral op snoeiwonden. Het is dus een voordeel om een kersenboom, die op Colt ook makkelijk 6 a 7 meter hoog zal worden, zo min mogelijk te hoeven snoeien...nog afgezien van het terugkerende werk en moeite die dat vraagt.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Hallo, ik ben zelf verschillende malen bij kwekerijdezoetewei.be. in Putte/Mechelen geweest, helemaal vanuit Rotterdam.

Ze hebben daar verschillende soorten dwergkersen, en Nanking kersen te koop.

De laatste kan ik zeker aanraden. Lekker,makkelijk en productief.

De andere kersen, de Romance serie worden aanbevolen, door verschillende Youtube gebruikers.

Bedankt voor de vraag trouwens, ik ga zelf ook weer wat kopen bij de Zoetewei.

Altijd prima geholpen daar, ook per email, en Dimitri heeft veel kennis en ervaring.

Misschien de moeite waard om een keer contact op te nemen.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben het met je eens, Mastert, dat de Zoetewei een aparte kwekerij is, die is gespecialiseerd in (het uitproberen van) vooral zeer andere en uitzonderlijke planten. Ik heb al veel bij hem gekocht. Maar voor de vraagsteller hier is dit een onbruikbare tip wat betreft die kerselaar.

 

1: Behalve tijdens 2 jaarlijkse open-weekends, heeft Dimitri niet de tijd om particuliere klanten te ontvangen. Kortom: Het is daar niet open voor zo maar een bezoeker met wat vragen die iets wil kopen. Hij verkoopt voornamelijk aan andere bedrijven. (In feite heeft de eigenaar nog een baan ernaast, zeker tot voor kort en heeft hij het gewoon veel te druk met kweken en onderhoud van het vele dat er staat.) Wat hooguit kan is dat je een aantal dingen bestelt en die op afspraak afhaalt. Dan staat het klaar...ophalen/betalen.. kort vriendelijk praatje en weer weg.

 

2. In het assortiment van De Zoetewei gaat vraagsteller zeer zeker niet de vervangende kerselaar vinden. Vraagsteller heeft een gewone kerselaar.....er zijn diverse tuincentra en kwekerijen in Vlaanderen die daarvan een aantal van de vele 100-en variëteiten die bestaan wel hebben. Er zijn ook enkele kwekerijen die veel kersenrassen hebben. Kersen zijn in Vlaanderen zeer algemeen geteeld en in boomgaarden staan vele historische soorten en soms ook heel nieuwe rassen die daar uit voortkomen. Die moet je echter bij De Zoetewei echt niet gaan zoeken. Misschien heeft hij (toevallig) 1 of 2 rassen staan...echt niet de beste of meest interessante...maar dat is helemaal niet wat hij wil bieden en waar hij echt in thuis is. Want Dimitri zoekt, probeert, kweekt en verkoopt juist meer exotische/aparte/bijzondere gewassen en voor een heel ander publiek dan de echte boomgaardliefhebber. Dan zou hij, om het bij kersen (prunus avium) te houden al entingen moeten maken op diverse onderstammen. Minstens: Gisela-5 voor dwerg, Colt voor gematigde groei en zaailing voor de zeer grote hoogstambomen. Dat ga je er echt niet vinden, want hij zet alle kers-achtige prunussen op alleen Weiroot 720...Een leuke nieuwe onderstam, waarvan de kwaliteiten echter nog niet bewezen zijn en daarom weinig gebruikt nog.... Bijvoorbeeld die Nanking-kers (Een heel andere soort dan de kers die wij traditioneel kennen). zul je nergens anders in Nederland/Vlaanderen vinden waarschijnlijk en echte kersenliefhebbers zullen absoluut neerkijken op de smaak en kwaliteiten ervan....als ze al echt goed gaat dragen hier....dat moet voor een groot stuk nog blijken! (En dat geldt voor vele dingen die De Zoetewei aanbiedt) Bovendien is dat een kleinblijvend boompje...(vraagsteller vraagt iets heel anders!) eerder een sierboompje met wat zure en kleinblijvende kersen die eetbaar zijn. Ik heb er staan en heb dat omdat ik het leuk vind om te experimenteren en proberen en daarvoor ook rijkelijk de ruimte...maar ik verwacht echt geen grote oogsten van heerlijke kersen daarvan te gaan halen.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

@Weknow, je hebt gelijk, dat ik de vraag niet goed gelezen/begrepen had. Ik zag pas bij herlezen, dat hij een gewone kerselaar zocht, die ook nog eens flink groot mag worden. Dus mijn reactie had niet zo veel nut, voor wat die vraag betreft.

Ik heb mijn planten inderdaad per email besteld, en op een open dag opgehaald. En Fruittuin heeft een keer wat voor me meegenomen.

Ik wist wel, dat hij voornamelijk een kweker was, maar dat hij zo druk was, wist ik niet.

Ik heb zelf wel goede ervaringen, met de Nanking Kers, niet zulke grote kersen natuurlijk. Maar groeit prima, en een redelijke opbrengst van mij goed smakende kersjes. En dat zonder bestuiver. Maar voor mij, is deze kers sowieso wel wat waardevoller, aangezien mijn zoon half Chinees is, en ik hem zelf in China, in het wild geplukt heb.

Ben zeer benieuwd, naar die prairiekers struiken.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben zelf ook benieuwd naar o.a. die Nanking en de zandkers (meer pruim) en enkele Russisiche pruimen (een nieuwe interspecifieke variatie) en enkele Diospyrossen die ik er afgelopen jaar kocht. Voor Dimitri ben ik blij dat zijn zaak veel aandacht krijgt en - op de open dagen - enorm goed bezocht wordt en blijkbaar zeer goed verkoopt dan. Maar vroeger had hij meer tijd voor informatie en verslag van zijn teeltresultaten...op website en ook via Facebook en soms zou ik dat wat meer willen. Hij heeft verstand van zaken en sommige dingen die hij vermeerdert en verkoopt zijn absoluut de moeite waard en soms (te) onbekend. Maar zeker niet alles. Bij hem valt het nog goed mee, maar Je merkt het bij diverse "ecologische", "natuurspul", "permacultuur"-achtige-bedrijfjes dat de commercie (kunnen verkopen...desnoods met een verhaal dat toch niet helemaal klopt...te mooi voorgesteld) gaandeweg toch de boventoon gaat spelen boven goede informatie en er meer water bij de wijn gaat. Het is een mode en een niche waar geld te verdienen valt...idealisme en even makkelijk goed verdienen gaan elkaar dan bijten.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Ja, eigenlijk was dat ook voor een groot deel van waarom ik reageerde. Ik promoot graag de permacultuur/experimentele fruitsoorten, en de bedrijven, waar ik goede ervaringen mee heb.

Maar van gewone kerselaren, en de bedrijven die ze verkopen, weet ik nog te weinig.

En ook ben er intussen wel achter, dat echt goed advies moeilijk te krijgen is.

Ben ook blij met deze site daarom.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...