Jump to content

Vraag over grond (tuinaarde)


Karinuitdrenthe

Recommended Posts

Voor de nieuwe kas kwam, is er door een grondwerkbedrijf de grond ontgonnen, struiken weg en tuinaarde erop. Die tuinaarde is raar spul, althans voor iemand die zandgrond gewend is. Zit veel klei door lijkt het want regenwater blijft erop staan in poeltjes. Ook in de kas ligt deze grond. Ik dacht t luchtiger te maken met wat compost. Iemand nog goede tips? Tuinaarde van zo’n grondwerkbedrijf zal onbemeste tuinaarde zijn toch, wat denken jullie?

Link to comment
Share on other sites

ja, onbemest denk ik ook

tuinaarde is een ruim begrip, je zou even kunnen bellen? poeltjes kunnen ook door verdichting ontstaan, dan losmaken met frees of spitvork

of anders wat zand doorspitten

compost is altijd goed maar wel belangrijk welke, bijvoorbeeld bio

hier hebben we gemeentecompost die ik niet gebruik

Link to comment
Share on other sites

Zit er onder die opgebrachte grond dan een originele, betere laag? Misschien kun je het wat omgooien met een spitvork dan om de originele laag weer boven te krijgen.

Wateropnemend vermogen is een kwaliteit van grond, als water blijft staan is dat geen goed teken, en ik denk niet dat je het tuingrond mag noemen dan. Om op te zaaien of zaailingen op te laten beginnen zal lastig zijn als het op klei lijkt. Als bestanddeel van je grond kan het verder best goed zijn. Kun je er haast mee boetseren? Dan zal het wel klei zijn.

Als het dichte klei is kun je ook gedurende de winter het bedekken met herfstblad. Terwijl wormen en andere organismen dat verteren verrijkt je grond.

Link to comment
Share on other sites

Vorig jaar heb ik mijn tuin ook opgehoogd. Het loonbedrijf wat de grond aanleverde, had op mijn verzoek de grond gemengd met compost.

Gedurende het jaar heb ik veel compost met paardenmest aangebracht.

Gisteren was het een plezier om te spitten. De grond is heerlijk los geworden.

Nog even glad harken en de tuin is zaaiklaar.

Kortom, je hebt compost nodig en wat geduld.

Link to comment
Share on other sites

Water blijft staan dus het is klei ? Er is een betere gemakkelijke betrouwbare test voor te bepalen welke soort grond het is (klei zand) wat nemen en samen drukken en in hoe ver het uit elkaar valt bepaald samenstelling . Hoe het juist zit weet ik niet . Maar zullen wel mensen hier zijn die er meer over weten of via google .

 

Hier is het ook zandgrond en begin dat huidige buren hier woonde bleef het water ook langdurig staan op gazon . Oorzaak de vorige buren die hier maar een jaar hebben gewoond hadden een verwilderde tuin aangetroffen . Ze hadden een grote bandenkraan en ander zwaar materiaal tot hun beschikking (landbouwers) dus hadden ze de tuin "omgespit" met de kraan , meer bepaald begroeiing en dergelijk stuk weggetrokken dan in afgetrokken aarde een put gegraven en wat ze afgetrokken hadden in de put en aarde verspreid zo verder tot volledige tuin gedaan was . Dan gras gezaaid en onder meer nog eens over met tractor met soort van rol er achter . Dus eerste tijd kon het water niet weg door verdichting van de grond . Hoe zwaar zijn de grondwerken bij u geweest ?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...