Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Fruit-enten lopen niet verder uit?


Liesje

Recommended Posts

Hoi!

 

Half februari heb ik een flink aantal fruitboompjes geënt. De onderstammetjes begonnen toen uit te lopen dus het leek me een goed moment. Na verloop van tijd kwamen er inderdaad knopjes aan de bovenkant. Nu lijkt het echter alsof de groei van de knopjes niet doorzet. Ik heb al weken geen verandering gezien. 

 

Wat denken jullie? Gaat dit nog komen (en ben ik dus gewoon ongeduldig)? Ik heb ook geen idee hoe lang zoiets normaalgesproken duurt. Of laakt er iets aan mijn ent-skills en heb ik iets gewoon niet goed gedaan? 

 

Ze staan in grote potten, zonnig en krijgen regelmatig een slok water

 

 

WhatsApp Image 2020-05-08 at 12.00.12 (1).jpeg

WhatsApp Image 2020-05-08 at 12.00.12 (2).jpeg

WhatsApp Image 2020-05-08 at 12.00.12.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Knopjes op de ent zegt nog niets, enten kunnen zelfs nog uitlopen. Dat komt omdat er nog een reserve van voedingstoffen in de ent aanwezig is.

Ik ben bang dat er inderdaad iets niet goed gegaan is. Wat er niet goed gaat is onduidelijk, ik neem aan dat je de Engelse copulatie methode gebruikt hebt?

Link to comment
Share on other sites

Ja, maar zo te zien zijn je ent en je onderstam niet van gelijke dikte. Het is de bedoeling dat de groene lijntjes (het cambium) onder de bast van ent en onderstam precies uitlijnen, ongeveer 80% moet raken voor volledig succes.

Maar misschien zie ik het niet goed.

 

Link to comment
Share on other sites

Dit jaar heb ik ook problemen met het enten van steenvrucht bomen (in potten). Naar mijn mening was het te vroeg gedaan- mid februari, daarna hadden wij reek van nachtvorst dagen...

Appels en peren zijn minder gevoelig voor lage temperatuur...

Met scherpe mes kan voorzichtig bekijken of de knoppen op enthout nog levend/groen zijn... Anders - volgende keer proberen ;)

 

Link to comment
Share on other sites

Interessant dat je dat zegt. Ik hoorde juist dat je het groen van de onderstammetjes moest verwijderen omdat ze anders energie naar de ent zouden onttrekken. Ik heb dus idd braaf de uitlopers verwijderd. Tot een week of 2 geleden. Toen bedacht ik me dat ze de uitlopers misschien wel nodig hadden om energie om te doen. Nu laat ik al het groen staan dus, maar misschien is dat al te laat

Link to comment
Share on other sites

Liesje schreef:

Quote

Toen bedacht ik me dat ze de uitlopers misschien wel nodig hadden om energie om te doen.

 

Normaal laat je het bovenste uitlopertje van de onderstam staan. Dus zo dicht mogelijk onder de enting. Dat noemen ze de "saptrekker". Totdat het enthout zelf echte blaadjes heeft gevormd, dan mag je dat wegbreken. Het is inderdaad een evenwicht: Als de onderstam overal uitloopt, zal te weinig sapstroom tot in de ent geraken. Als de onderstam geen groen heeft, vindt er geen fotosyntese plaats en zijn de groeimogelijkheden vanuit de ent naar de onderstam en andersom beperkt en vindt er geen uitwisseling en dus ook geen snelle vergroeiing plaats. Hier een link naar wat meer achtergrond over verzorging na enten of oculeren. http://www.houtwal.be/vakartikels/vermeerdering/veredelen/oculaties-enten-verzorgen.htm

 

Edited by weknow

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...