harmony Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Vandaag maar eens groenlof oogsten. Ik weet alleen nog niet helemaal wat ik ermee ga doen. Roerbakken met knoflook en pepertjes of als laag bovenop aardappelpuree en gratineren. Wat een luxe probleem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koert Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Ooooh lekker, hoog op mijn favoriete groentenlijstje! De mijne zijn nog niet zover Smakelijk! Quote Even a broken clock is right twice a day Link to comment Share on other sites More sharing options...
pet Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Ik hoor graag een lekker recept, want bij mij staan ze op het lijstje "nooit meer doen". Ik vond ze zo vies bitter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marije124 Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 Bij mij komt het helemaal niet op en ik was er zo nieuwsgierig naar.Ik heb begrepen dat je het kunt koken als andijvie en witlof en dat de smaak daar tussenin zit. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted August 19, 2011 Author Share Posted August 19, 2011 Vanavond heb ik het met verschillende slasoorten gecombineerd. Was lekker. Denk dat ik er volgende week een stamppotje mee maak met een pittit stukje vlees. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marije124 Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 http://www.dewassendemaan.be/groentewijzer/groenlof/groenlof.htmHier vond ik een aantal recepten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koert Posted August 20, 2011 Share Posted August 20, 2011 Ik hoor graag een lekker recept, want bij mij staan ze op het lijstje "nooit meer doen". Ik vond ze zo vies bitter.Tja als je niet van dat bittertje houd, kan geen enkel recept daar iets aan veranderen Pet! Vind je witlof ook niet lekker dan? Quote Even a broken clock is right twice a day Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claudia69 Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 Is groenlof bitterder dan witlof? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ludo Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 Mijn groenlof is juist uitgeplant, de rest blijft op het zaaibed staan. Ik dacht dat het meer een wintergroente was gezien de aanbeveling om in juli te zaaien. Groenlof is ook lekker rauw, versnipperd zoals witloof en gemengd met mayonaise... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted August 26, 2011 Author Share Posted August 26, 2011 @ Claudia, mijn groenlof is in ieder geval bitterder dan de witlof uit de winkel, Ik vind de smaak meer richting andijvie gaan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Is groenlof het lof dat 's zomers aan de witlofwortel groeit? Of is het een heel ander zaad? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted September 7, 2011 Author Share Posted September 7, 2011 Groenlof en witlof zijn 2 verschillende soorten groenten. Jammer genoeg wel, anders had ik straks ook witlof Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted September 7, 2011 Share Posted September 7, 2011 Ja dat leek me ook wel handig Dus dat wat aan de witlofwortel groeit van te voren , kun je niet eten....jammer.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koert Posted September 7, 2011 Share Posted September 7, 2011 Ik weet niet of je dat kan eten, denk het eerlijk gezegd wel. De reden dat we dat niet doen is eigenlijk het zelfde als bij de uien. Het loof bevat nog veel "reserve"voedsel en bij het afsterven na het oogsten(enkele dagen op de grond laten liggen) van de ui of witlofwortel, loopt dat voedsel terug in de wortels (of uien). Quote Even a broken clock is right twice a day Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilla Posted September 7, 2011 Share Posted September 7, 2011 Dit jaar was groenlof bij mij het nieuwe experiment. Inderdaad bitter en zeer beslist niet tussen andijvie en witlof in, maar een kilometer daarbuiten! Het groeide enorm, mooie kroppen geworden. Toch zie ik me geen bord groenlof-stamppot eten zoals ik dat met andijvie wel doe. Ik zit eraan te denken om het te snipperen, even te koken en in piepkleine porties in te vriezen. Dan kan ik het als groengesnipperde toevoeging bij de roerbakgerechten doen komende winter. Op deze manier heb ik het afgelopen weken vers al gegeten. In combinatie met uien, knoflook, courgette, selderij en andere groenten die voorhanden zijn, is het goed te eten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted September 7, 2011 Author Share Posted September 7, 2011 Ik vind het (na 4x eten uit de tuin) helemaal niet zo bitter. Heb het net nog even aan mijn moeder laten proeven, zij vond het ook heerlijk! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koert Posted September 7, 2011 Share Posted September 7, 2011 Mijn groenlof is nu pas bijna oogstrijp kan niet wachten! Om het wat minder bitter te maken kun je ook de buitenste bladeren verwijderen die zijn vaak het bitterst. Quote Even a broken clock is right twice a day Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted September 7, 2011 Share Posted September 7, 2011 Het bitterste zit inderdaad het groene gedeelte , dus als je de uiteindes eraf haalt is het geheel minder bitter ( vraag me trouwens af of je een week voor het oogsten er een doek of zo over kunt leggen en of dan het groenpercentage in de bladeren terugloopt....ga ik eens testen). Ik vond hier een recept wat me wel iets lijkt:http://www.smulweb.nl/recepten/1383897/Groenlof-met-kaas-en-spek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted September 7, 2011 Author Share Posted September 7, 2011 Bij mij waren de buitenste bladeren lelijk geworden, dus die heb ik verwijderd. Ik vind het een prettige groente om te snijden. Stevige krop, je kunt er goed heel smalle reepjes van snijden. Die houden we er in voor volgend jaar! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted September 7, 2011 Author Share Posted September 7, 2011 @ Geedee, dat recept had ik ook gevonden. Naar mijn idee wordt de lof dan te slap, ik houd meer van knapperig. Mijn variatie is stampotje en dan met kaas even in de oven, spekjes er apart bij geven Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meekje Posted September 7, 2011 Share Posted September 7, 2011 Verleden week kreeg ik groenlof van een andere moestuinder hierwij vinden het erg lekker, een klein bittertje zat erin maar niet zo bitter als witlof (hoewel we dat ook graag lusten)Heel even gekookt. een blubje creme fraiche erdoor gedaan, wat nootmuskaat erover, pareltjes erbij een een karbonaatje...smullen maar Quote Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen... Groetjes! Meekje Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted September 7, 2011 Share Posted September 7, 2011 Pareltjes?? wasda??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted September 7, 2011 Author Share Posted September 7, 2011 Lekker aardappeltje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meekje Posted September 7, 2011 Share Posted September 7, 2011 Heeel lekker aardappeltje, we gaan ze halen in Staphorst of in Dieveromdat ze hier niet verkrijgbaar zijn.Lekker in de schil koken dan wat zout erover een klontje echte boter erbijen je hebt al een koningsmaal! Quote Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen... Groetjes! Meekje Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted September 8, 2011 Author Share Posted September 8, 2011 Volgend jaar neem ik die zeker in de tuin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.