Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Ervaring met Risottorijst?


Daniel

Recommended Posts

Op de website van zaadhandel Vreeken kwam ik Risottorijst tegen. Heeft iemand ervaring met rijst kweken? Of tips?

 

Het moet vochtig en warm zijn. Zou het een idee zijn om een oppervlakte af graven van ongeveer 30cm diep. Dan zit ik net op het grondwater. Alleen is dat water misschien te koud?

 

Een echte Europese rijst! Rond de tiende eeuw kwam deze rijst naar Italië en begon zijn opmars in Sicilië. Toen al maakte men een soort risotto van de rijst. Zo'n 500 jaar later werd in het noorden begonnen met het verbouwen (in de Piedmont en Lombardije) en kwamen de risottogerechten daar goed van de grond. Witte Arborio rijst is licht klevende rijst, met grote bijna ronde korrels die tijdens het koken vier maal hun gewicht aan vocht opnemen zonder van vorm te veranderen of kapot te koken. Bij uitstek dus een ras om een mooie romige risotto te maken. De teelt is in Italië in zeer vochtige gebieden, waar het smeltwater van de Alpen de grond kleddernat maakt en zonder begroeiing een muggenplaag op de loer zou liggen. Zo snijdt het mes aan 2 kanten....! Maak in uw tuin dus een klein dijkje om het teeltbedje en geef veel water als moeder natuur niet al flink bewaterd.

Link to comment
Share on other sites

Afgraven zou ik niet direct doen, Misschien kan je een soort moeras namaken?

Leuk om te proberen in ieder geval.

Ik ben benieuwd hoeveel en of je kunt oogsten (o.a. door luchtvochtigheid en temperatuur die toch anders is dan in italie)

Link to comment
Share on other sites

Waarmee ik zit, is dat het water, tenminste dat denk ik, wel wat warmer moet zijn dan bijvoorbeeld grondwater.

 

Ik denk dat er 3 opties zijn:

 

1. Ik zat daarom ook na te denken over een put graven met daarin zeil. Wat alleen daarvan het nadeel is dat het waterpeil niet automatisch wordt aangevuld. Als ik bijvoorbeeld een veld maak van 4x4 meter, dan blijf ik bij langere periode droogte en hoge temperaturen met water jouwen.

 

2. Nadeel van direct contact met grondwater is dat het te koud kan zijn. Voordeel is wel dat het automatisch wordt aangevuld. Je hebt er alleen minder controle over (laag of hoog waterpeil).

 

3. Een gat naast de sloot maken. Dat water is wat warmer en het waterniveau is vrij stabiel. Het is zo een sloot als je er een steen ingooit dat er gasbellen naar boven komen. Niet zo een lekker idee. En er moet vooral geen kroost inkomen.

 

Wat is de beste/minste slechte optie?

 

En ik heb geen idee hoever die rijst onderwater moet staan.

 

@ Jorg: wat bedoel je precies met een moeras? Optie 3?

Link to comment
Share on other sites

Alle drie de opties Het terrein drassig / permanent nat zien te houden. Zou ik rijst willen telen dan zou ik voor optie 1 gaan, wel het meeste werk maar je water is schoon, je hebt controle en het water kan je op laten warmen door de zon in kleinere tonnen.

 

Heb nog een stukje tekst gevonden:

"De meeste rijst die uit de verpakking komt is onbruikbaar. Bergrijst is het meest gekweekt in Zuid en Midden-Amerika. Dit wordt verbouwd als andere granen. Moerasrijst is een ingewikkelder proces dit door de irrigatie van de velden. Probeer rijst te kopen bij een zaadhandel. Het kan thuis goed kiemen in een glazen schaal op vochtige watten. Ook is het mogelijk om het in gewone aarde te zaaien. De aarde moet goed vochtig blijven, op een warme plaats staan en overdekken met een glazen plaat of plasticfolie. Als de rijstplantjes 10 a 15 cm hoog zijn, moeten ze worden verplant in dichte potten die worden volgegoten met water. Het water moet ca. 1 cm boven de aarde staan. Gebruik zware kleigrond om de plantjes in te zetten. Waarschijnlijk komen er geen rijstkorrels aan, omdat ze erg veel zon verlangen. Maar het is een leuke proef om te proberen."

Link to comment
Share on other sites

Tja, ik vind dit een beetje jammer: Waarschijnlijk komen er geen rijstkorrels aan, omdat ze erg veel zon verlangen.

 

Ik was eerst van plan om ongeveer 15m2 te gaan gebruiken voor rijstteelt. Dan is het misschien toch handiger om gezien de slaagkans het eerst maar in het klein te proberen..... Dan doe ik er ook evt wat folie overheen om het warmer en vochtiger te krijgen.

 

Ik heb alleen geen waterton en geen (groot) schuurtje waar ik water op kan vangen. Vanwege de hygiëne wordt het dan optie 1 (bijvullen met slootwater) of (liever) optie 2 en hopen dat het niet te koud is. Misschien dat een platglasbak dieper ingraven ook wel een optie is.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Zo, ff een mega oud topic ophalen. Heeft iemand dit ooit geprobeerd? Op zo'n 30km bij mijn woonplaats vandaan staan alle risottorijst velden. Laat dit de Italianen maar niet horen! Het gerecht heet risotto, de rijst Arborio of Carnaroli. Ik hoorde dat ze dus zoveel gif gebruiken dat de vogels die uit de velden eten dood gaan. Denk je lekker lokaal te eten, zit het alsnog vol gif.

 

Ik zal is wat info in het Italiaans opzoeken. En misschien zijn er wel boerderijen waar je mag kijken. Geen idee of ze hier van zulke dingen houden. Wordt vervolgd...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Even een heel oud topic wakker maken.

Ik denk erover om dit seizoen rijst te gaan telen. Voorzichtig beginnen, in zo'n blauwe schelp (kinderzandbakje).

Risottorijst, omdat die enigszins geschikt is (zou zijn?) voor ons klimaat.

Deze: https://www.vreeken.nl/242510-risottorijst-arborio-bianco

 

Heeft iemand tips (grondsoort / waterniveau / worteldiepte / zaai-afstand / zout-tolerant / meer) ?

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ik kijk er elk jaar weer naar, met een schuin oog, die risotto-rijst. Ik zou het graag bij mij aan de slootkant proberen, maar haak elke keer af omdat ik vrees dat er te weinig zon is voor de ontwikkeling van een goede rijstkorrel. Dus als het jou wel lukt, dan ga ik het volgend jaar toch echt ook eens proberen!

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Ik wil ook graag granen gaan telen, maar de productie valt vaak nogal tegen en de oogst en het verwerkingsproces is meestal nogal lang en arbeidsintensief. Deze rijst moet bijvoorbeeld een dag van te voren geweekt worden wil je hem de dag erna koken.

 

Ik heb overigens gehoord dat je veel rijstsoorten ook op een matig vochtige bodem kunt telen. Het voordeel van in water telen is dat het leven in het water stikstof bindt, waardoor de rijstplanten beter groeien. Als je een voedzame bodem hebt zou het ook moeten lukken, wanneer ze geen te vochtige bodem nodig hebben.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...