Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Gister een paar hazenfilets koud gerookt. Eerst een nacht in marinade met zout, peper, rozemarijn, tijm, citroenverbena, citroenmelisse (uet),

daarna een uurtje of wat koud roken. Onwijs lekker,het vlees is zacht en mals.

Ook hadden we nog wat vis , die dezelfde behandeling kreeg, en die hebben we erbij gehangen. Deze zijn eigenlijk te zout geworden, en hebben nu meer weg van scharretjes (da's Urks voor gedroogde en gezouten vis)

Geplaatst:

Ik zag van de week een programma van Jamie Oliver en die had z'n oude biscuit box met zaagsel daarin en kruiden en ging daarop zijn zalm roken. Very low budget , dat ga ik van de week eens proberen.

 

All you really need is an old biscuit tin with a lid, a wire rack that fits inside it or a bit of chicken wire and some uncoated sawdust (the type you get for putting in pets' cages).

When you put the tin on your heat source, it will act like a kind of oven – don't get nervous if it seems a bit radical to you, because it's so easy. And imagine how impressed your mates will be when you tell them you've hot smoked the food yourself!

PS A word of warning: this will make your house a bit smoky, so either open the windows to get some fresh air through, or have a go at doing it outside on your barbie.

Get yourself a biscuit tin and place a handful or two of wood shavings into the tin, followed by your rosemary and sage sprigs. Place your wire rack in the tin, so it sits about halfway down, or bend some chicken wire to fit. Carefully pierce the lid of the tin five or six times with a screwdriver.

Geplaatst:

Ja, lekker hoor

 

Vorige week wilde ik even snel een scharrelkipfiletje roken, maar daarvoor niet de hele rookoven 'installeren'.

Dus, zoals hierboven al eens getoond, een gewoon pannetje met mot, roostertje en (gemarineerde en gegaarde) kipfilet erop, op een losse inductieplaat, buiten vanwege de lucht.

 

Maar de inductieplaat werd te heet en gaf de geest! Die kan ik weggooien

 

Toen verder op een campinggasje. Het resultaat was nogal droog (en zout). Toch voor herhalig vatbaar.

Niet erg subtiel, wel snel en lekker. En volgende keer leg ik hem er rauw in.

 

DSCF629359381496134113.JPGDSCF629439081496134114.JPGDSCF630147461496134116.JPG

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Bij vuur&rook ooit eens de starterset rookoven gekocht, niet duur, en voor wat vissen , zelfgemaakte worsten etc te roken functioneert het super.

Wel even zoeken naar het juiste houtmot, en de vochtigheid ervan, want die is smaakbepalend.

  • 5 maanden later ...
Geplaatst:

Wij roken in een rookkast.

Met een mooi ruitje aan de voorkant

(zo-eentje; https://www.bol.com/nl/p/rookoven-xl-rvs-80cm-x-40cm-x-28cm-3-etages-voor-vlees-vis-meer/9200000055089445/?Referrer=ADVNLPPcefefc00cdbf92970000000cdf000027674)

Uiteraard bovenop een opening met schuif voor luchtafvoer, en onder in het stook gedeelte een schuif voor luchttoevoer.

Weet iemand wellicht: bij koud roken, zet je dan de schuifjes open of dicht? Ik heb nu beide half open, maar dan gaat de rook er wel heel snel doorheen of hoort dat?

 

En we hebben deze keer gekozen om te roken met kruidenkooltjes en beukenmot daaromheen

https://www.rookovens-online.nl/a-24145726/kruidkolen/kruidenkolen-voor-koudroken-2-ltr-nieuw/

De schrijver schrijft bij bovenstaande link dat zijn kooltje de mot in ongeveer 2 uur tijd weg smeulde.

Dat lukt bij ons niet echt. Het kooltje brandt wel op, maar alleen de directe rookmot er omheen rookt, daarna brandt het kooltje alleen op en stopt het smeulen van de mot. Doen we iets fout naar jullie kunnen bedenken? Misschien de luchtgaten dicht?

 

Dank in enorme mate bij voorbaat voor het meedenken hoor!

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Ik laat de bovenschuif dicht bij koud roken. En als het zou kunnen, zou ik de onderschuiven ook (bijna) dicht doen.

Als hij uitgerookt is, laat ik het spul vaak nog een nachtje (koel) na-trekken.

 

Mijn Coldsmoker brandt vaak wel 12 uur. Fijn ding hoor

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Speets, wat weet jij toch veel! Dank

Oh en die coldsmoker had ik gezien. Leek me wat prijzig. Dus ik dacht: pfff ik fix zelf wel wat. Nu lichtelijk spijt van. Maar wel veel geleerd over dat waar rook is, niet altijd vuur hoeft te zijn en zeker omgekeerd niet

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Ik heb helaas geen ervaring met die blokjes.

 

Mijn coldsmoker brand geen 12 uur, dat geeft ook niet ik vul hem halverwege gewoon een keer bij. Waardoor ie harder gaat roken, omdat ie dan 2 kanten op gaat Maar goed, er hangt vaak best wat spek of vlees in de ton dus er mag best wat meer rook zijn af en toe.

 

Bovenop mijn ton zit aan de zijkant een gat in het deksel, en daar hebben we nog een schoorsteentje op gemaakt voor een wat betere trek. Die is altijd open.

Het klepje onderaan... ik weet niet, ik doe hem vaak dicht geloof ik. Het verschilt een beetje, met wat er voor een windje staat, hoe warm het is, etc. Op een warme dag loopt de temp. in de ton anders best nog op, hij is pikzwart namelijk. Dan zet ik het luikje open, en weggedraaid van de wind. En dan de coldsmoker er een eind vanaf, anders jaagt het teveel door. Het is zo'n oliedrum dus er zit al gauw... 40 cm? tussen het klepje en die coldsmoker als ik hem helemaal achterin zet.

 

Na het roken laat ik alles inderdaad ook nog een nacht goed afkoelen en wat na-roken in de ton die heerlijk ruikt ondertussen

 

Rook moet er wel uit kunnen, zij het langzaam. Anders (bij helemaal geen uitlaatje) kan het vlees een zure smaak krijgen geloof ik.

Geplaatst:

Dank voor jullie tips! Het gaat veel beter. Door schuifje beneden zo dicht als kan, schuifje boven op kiertje, en mijn eigen-gecreëerde (humhum) cold smoker

3a1e91e5afbc4b79f84d835167cb3bae.jpg

Had bedacht dat er zuurstof onder de mot moet kunnen komen. Dus zo'n alu bbq bakje op een paar dakpanscherven gezet, en daarop gaan roken. Nu smeult de mot veel beter op. Nog niet geheel, maar echt veel beter wel dan eerst. Al heel bijster tevreden

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Je hebt wel grove mot hoor

Die van mij is veel fijner, dat maakt natuurlijk ook uit...

 

Edit: Jorieke heeft veel meer verstand van roken dan ik. Ik meldde alleen hoe ik het doe

 

Die zure smaakt heb ik ook gelezen, maar dat was bij koud roken als de buitentemperatuur te laag is.

Al sluit het een het ander natuurlijk niet uit

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Ik heb/had (bijna leeg nu...) nog een zak houtmot, van populier. En dat rookt echt voor geen meter! Hij houdt er gewoon steeds mee op, als ik niet elk uur ofzo even kijk en blaas en er mee bezig ben. En laat dat nou niet de bedoeling zijn van zo'n koudrookgenerator (waarover ze hier doen alsof ie nu super is afgeprijsd: https://www.vuurenrook.nl/nl/super-sale-cold-smoke-generator-super-sale-van-449.html mocht nog iemand op zoek zijn naar zo'n ding)

Afgelopen avond/nacht heb ik het ding nog even goed gevuld, hij smeulde op dat moment 2 kanten op, dus moet toch goed gaan denk je dan. Maar nee, vanmorgen bleek dat hij nog geen cm heeft gesmeuld en toen uit is gegaan. Misschien dat er ook minder wind op stond, en dus niet echt werd aangewakkerd. Maar met andere houtsoorten (beuk, kersen, en wat al niet meer) was dat nooit echt een punt.

Ik verwacht nog een berg snippers/mot van een klompenmaker, en dat is dan ook populier. Het zou dus wel heel jammer zijn als het echt aan de houtsoort ligt. Iemand hier die meer weet?

Geplaatst:

Joh. Da's balen, dat ie niet aan wil blijven. Als startende roker, kom ik helaas niet verder dan medeleven Dank trouwens voor het doorgeven van de koudroker super sale! Straks meteen even kijken.

wees bevriend met kleine dingen

  • 9 maanden later ...
  • 4 maanden later ...
Geplaatst:

Op aanraden van Charly hebben we weer knakworsten laten maken. Ook rookworsten, en nog een stuk of 3 andere soorten worsten.

Die knakworsten geven een boel werk, met kriskras over de stokken draperen en voorzichtig doen met die dunne breek/knapbare darmpjes. En de slager vraagt ook een aardige prijs voor dat gepruts Maar goed, ze waren wel erg lekker! En weer eens wat anders, in het assortiment.

De slager heeft ze deze keer (gelukkig) wat minder lang gemaakt, ze waren de vorige keer echt wel enorm!

 

We hebben ze vandaag gerookt. En dat was nog best een uitdaging met de zeer koude buitentemp. en een rookkast met hele dunne wandjes en een boel kieren. We kregen de kerntemp. (van de worsten) maar niet hoger dan +/- 49 graden. We hebben een grote plaat hout voor het deurtje geklemd om wat tocht tegen te gaan, en aardig hard doorgefikt met het eikenhout onderin de kast. De temperatuur in de kast liep flink op, normaal zou dat te hoog zijn geweest maar nu kregen we eindelijk de temperatuur van de worsten naar 65 graden!

 

IMG694084521548344098.JPG

Geplaatst:

Jum jum jum!

Ik ben weer gelukkig hoor.

Dat dat zo’n gepriegel was, had ik me niet gerealiseerd trouwens. Ik zal ze met gepaste eerbied verorberen.

wees bevriend met kleine dingen

  • 11 maanden later ...
Geplaatst:

We hebben weer lekker staan priegelen en prutsen net, maar de knakworsten hangen aan hun stokken in de rookkast! Er zaten hele lange slierten bij, de slager maakt ze voor ons en dan verschilt dat nog wel eens.

We hebben ook al een volle kast met rookworsten gerookt. Morgen nog eens zo'n lading denk ik, om en nabij.

 

De rookkast is ooit als tijdelijke kast gebouwd, en hij is vorig jaar zelfs in zijn geheel verplaatst (met de trekker) en doet nu weer dienst. We hebben nog steeds geen permanente kast...

Tussen de rookbeurten door harken we het vuurtje wat uit elkaar, zodat het garen van de worsten stopt en ze even wat af kunnen koelen voordat wij ze er uit kunnen halen.

 

IMG003220371579269883.JPG

IMG003533511579269886.JPGIMG003732551579269888.JPG

  • 1 year later...
Geplaatst:

En weer hebben we die 'tijdelijke' kast schoongemaakt en nu ook aardig opgeknapt. Het ding viel bijna om, want er woont/woonde een beest onder/in. Helemaal ondergraven dus, Joep heeft een halve kruiwagen met zand in van allerlei hoeken en gaten kunnen proppen en stampen. De scharnieren even wat verzet zodat de deurtjes weer goed open en dicht gaan, en alle spinnenwebben en dode vliegen enz. er uit geveegd. Ik ben de stokken nu schoon aan het maken, en dan halen we vrijdagochtend een boel rookworsten en knakworsten op en gaan we weer roken! #zinin ;) 

  • Like 1

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...