Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Featured Replies

Geplaatst:
Ik heb ook een elektrische weckketel, voornamelijk voor de bonen, tomaten (saus, soep) en boerenkool.

 

Beste semie, heb je vorig jaar boerenkool geweckt, is dat goed gegaan, gebleven, gesmaakt? Hoelang weck je de potten? Boerenkool staat niet in mijn weckboek.

  • 3 maanden later ...
Geplaatst:
Dat zal ik eens proberen geedee.

 

Wil dus wortelen gaan wecken. Vraag is: tomaten kun je op de jampotmanier inmaken omdat er in de tomaten voldoende suiker zit. Zou dit ook met wortelen kunnen?

HELENA

wortelen kunnen in weckpotten en ook in jampotten geweckt worden

ik steek ze rauw in schijfjes of stukjes in de potten

vul de pot tot 3/4 met water

op 1 liter pot doe ik 1/2 theelepel zout

afsluiten en 1 uur wecken op 100°

ze bewaren perfect 1 jaar en langer

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Hoi,

 

Zelf heb ik jaren lang met geweckt. De methode is veilig voor alles wat enig zuur heeft. Een weck-ketel is dus voor de tuin praktisch universeel bruikbaar.

Voor vlees echter niet. Dan moet er erg lang worden gekookt, doorgaans 3 uur. Of dan ook alle sporen dood zijn is de vraag.

In de USA wordt er behoorlijk wel ingemaakt. Deels op de kookbasis, meer onder hoge druk (canning heet dat).

Voldoende druk wordt in een snelkookpan opgebouwd met 2 instellingen, dan de hoogste druk gebruiken. Als je niet weet wat de hoogste druk is, dan bellen met de fabriek en vragen of de druk 1 kg per cm2 voldoet.

Dan valt er te experimenteren, de inwendige temperatuur in de pan is dan tenminste 121 C. Deze temperatuur is noodzakelijk om ook sporen om zeep te helpen. Rundvlees op 30 minuten onder deze druk houden, varkensvlees op 40 (zeker bij rauw vlees, bij kant en klaar gare spullen 10 minuten lager aanhouden).

Zijn de resultaten bevredigend en wil wat van het varken inmaken, dan is de aanschaf van een Presto 23 quart (bijna 22 liter inhoud) te overwegen. Alle huishoudelijk aangeboden cookers/canners zijn feitelijk heel forse snelkookpannen van aluminium.

Momenteel zijn zij op Amazon.com te krijgen,incl. belasting en verzendkosten voor iets minder dan 102 euro. Ik heb er een gekocht, prima systeem.

 

Bye,

 

Jan Velde

  • 1 maand later ...
Geplaatst:
Nee, geen verse mest... Helemaal geen mest

 

Hoe zit het met je kippetjes, Jorieke? Lopen die vrij rond bij de erwten en de bonen? Ik heb gisteren van een ervaren weckster allemaal weckpotten gekregen, en ook wat allerhande tips, en 1 was: géén kippenmest bij de bonen, anders gaat het wecken mis...

Geplaatst:
Hoi,

Zelf heb ik jaren lang met geweckt. De methode is veilig voor alles wat enig zuur heeft. Een weck-ketel is dus voor de tuin praktisch universeel bruikbaar.

Voor vlees echter niet. Dan moet er erg lang worden gekookt, doorgaans 3 uur. Of dan ook alle sporen dood zijn is de vraag.

In de USA wordt er behoorlijk wel ingemaakt. Jan Velde

Jan e.a.

Ik weet echt niet hoe lang mijn moeder vroeger het vlees kookte voor het geweckt werd, maar ze deed het wel. Ieder jaar een half tot een heel varken. Een vriezer hadden we niet, bestonden (jaren '50-'60) voor de particulier niet eens en ik ben er groot mee geworden. Trouwens alles uit de tuin verdween in weck-potten, honderden hadden we er staan (hoe voedde je anders een zes-koppige kinderschare). Grote diepe kelder van ± 4 x 2 m en langs de wanden planken van plafond tot bijna de grond vol potten. En die werden soms echt wel overjarig, want een stysteem van etiketjes hadden we niet.

Geplaatst:

Gisteren +/- 400 weckpotten, type rondglas en vele maten, en een extra weckketel opgehaald

 

foto's: post135073.html#p135073

De groenten!

Geplaatst:

Ik weck al jaren op een houtvuurtje in de tuin met als ketel een oude grijsemaille wasketel van een liter of 40 of 50. Dit gaat uitstekend!

 

Voor niet-zure producten en vlees gebruik ik een snelkook of hogedrukpan zodat de temperatuur hoger is (zoals Jan hierboven al meldt) en er dus zeker geen botulisme kan ontstaan. Deze pan gaat ook op een houtvuurtje op zijn afrikaans in de tuin (op drie stenen, ienieminie vuurtje eronder, klaarrrr) de tijden haal ik uit mijn weckboek, voor de hogedrukpan heb ik ook een tabel, maar waar die vandaan kom weet ik niet.

 

waar die is gebleven ook niet ik denk in Hongarije ergens....

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Ik weck, deels in een gewone weckketel, deels onder druk in een snelkookpan, ook vlees. Het is wel een poos geleden, maar ala.

Eerlijk gezegd: de resultaten van het inmaken onder druk zijn euh... nogal wisselvallig.

allamericancanner93941366706110.jpg

allamericancannermanual61191366706595.jpg

Wat groente betreft: ik heb o.m. geëxperimenteerd met wecken onder druk van spruitjes en bloemkool. Het resultaat: niet te vr*ten! Denk aan spruitjes-/bloemkoolsmaak, intensiteit * 100. Bijna-traangas dus! Kookvocht ziet er ook vies bruin uit. Als iemand het geheim weet om spruitjes in te maken? Alstublieft, zeg het mij!

spruitjes88481366706120.jpg

 

Sperziebonen gaan goed, maar zijn te zacht.

Krielaardappelen om te frituren: sterk afhankelijk van het ras. Die maak ik liever in met aangezuurd zout water bij 100°0C.

aardappeltjesvergelijking54941366706106.jpg

 

Vlees: wisselvallig. Kippenblokjes, ingemaakt in bouillon, voor de bereiding van vol-au-vent: OK.

Varkenstongen in tomatensaus, gehaktballetjes in tomatensaus: OK.

"Vlaamse stoverij" ("noemen jullie dat niet "stoofcarbonaden?), soit, de vleesbereiding met bruin bier. Nee: vlees wordt taai en draderig.

kipvoorinmaak99871366706116.jpg

varkenstongen77131366706125.jpg

 

Overigens: wat de bewaarbaarheid van inmaak betreft: als die koel en in het donker bewaard wordt: makkelijk 10 jaar. Ik heb nog heel wat potten fruit (appelmoes, peren, rabarbermoes, pruimen, ...) staan, geweckt in 2001 - 2002. Nog allemaal prima. Idem dito voor bonen, snijbonen, prei enz.

  • 6 maanden later ...
Geplaatst:

Ik kan deze weckketel krijgen. Volgens mij is het een sappan of niet?? Mijn vraag : Is hij zo compleet (de thermometer heb ik apart) of moet er nog een dichte deksel bij ??

 

2013-11-07-1762481383946092.04

 

 

dit is de onderste(bruine)pan/schaal; Die grote grijze ketel eronder hoort er niet bij

2013-11-07-1799901383946105.04

Geplaatst:

Het lijkt een ontsapper..maar dan moet er ook een korf bij zijn die erin zit waar het fruit ingaat...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ja die zit erbij inderdaad; dat is die bruine met handvaten.....= n vergietachtige

Geplaatst:

Dan is dat het hele ding denk ik..er zit toch een deksel op? Mijn ontsapper heeft een doorzichtige deksel...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Weckken kan goed gaan al hebben wij de laatste 2 jaar veel geweckte groenten moeten weggooien om dat het zuur was geworden en de potten toch goed gesloten waren.

Verder nog een tip was je potten nooit af in sodawater is ons afgeraden door de BROUWMAKT medewerker.

Wij weckken nu alleen nog appelmoes en peren in en dat gaat uitstekend.

Wij weckken in de oven dit jaar voor het eerst gedaan en bevalt ons heel goed.

 

 

stevia

Geplaatst:
Dan is dat het hele ding denk ik..er zit toch een deksel op? Mijn ontsapper heeft een doorzichtige deksel...

 

er zit n gat in t deksel voor de thermometer....er is geen dichte deksel bij....hoeft dat niet???

Geplaatst:

Ervan uitgaande dat de thermometer de deksel afsluit zou het goed moeten zijn..maar vreemd is het wel. Ik weet dat je van weck ketels hebt die én zijn om te wecken én met sapmaken toevoegingen ( dat is geloof ik van plastic enbetsaat uit een opvangbak en een extra korf).

 

Mijn sappan heeft gewoon geen thermometer en hem ook niet nodig.

Als ik weckketel en sappan google krijg ik o.a. deze afbeelding: http://www.google.fr/imgres?client=firefox-a&hs=NLx&sa=X&rls=org.mozilla:nl:official&biw=1252&bih=609&tbm=isch&tbnid=3IAvSZZBbZYJHM:&imgrefurl=http://birdsinhongarije.blogspot.com/2013/08/juli-2013-nieuwe-gekte-ontsappen-en.html&docid=D0ZTOhQLdsY_sM&imgurl=http://4.bp.blogspot.com/-Mk4_rbUidjE/UfpVXKkE0TI/AAAAAAAAArg/qP6GiA4RyQw/s1600/wecken,%252Bweckketel%252Ben%252Bontsapper,%252Bkoken.JPG&w=1200&h=1600&ei=OK5-UpaWD4uHswbYj4DAAQ&zoom=1&iact=hc&vpx=970&vpy=218&dur=154&hovh=259&hovw=194&tx=117&ty=272&page=1&tbnh=139&tbnw=109&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:13,s:0,i:123

Sorry ik kan je niet verder helpen.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ik denk dat er twee waren en 'e'en van gemaakt is.

 

De deksel van de weckpan.De zeef van de sappan???

Overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:

Daar zou je zomaar gelijk in kunnen hebben Thea..

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ja dat denk ik dan ook. Bedankt voor jullie hulp; ik laat deze pan aan mij voorbij gaan.

Geplaatst:

Sorry voor het zo binnenvallen van jullie topic...

 

Ik ga vanmiddag valappels rapen

Wel heb ik een gewone weckketel maar ik vroeg me af of er ook een manier is om sap uit de vruchten te onttrekken zonder een sappan te gebruiken?

Groetjes Loraine

 

"Wat niet kan, moet nog gebeuren."

Geplaatst:

De vruchtpers.

Overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:

Dat wil niet echt lukken met de harde appels helaas

Kan je misschien ook het fruit koken om op die manier het sap te winnen?

Zal toch eens opzoek gaan naar een sappan

Groetjes Loraine

 

"Wat niet kan, moet nog gebeuren."

Geplaatst:

De vruchtpers van philips wilt het wel,zelf rode bieten.Google maar eens je heb ook nog duurdere soorten.

Overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:

Je kunt de vruchten in stukken snijden en dan met een bodem water aan de kook brengen tot moes koken. Vervolgens door een doek zeven en, evt verzwaard met een steen, de hele nacht laten uitlekken. Van het zo verkregen sap heb ik vervolgens stroop gemaakt. Je kunt het sap vast ook wecken of meteen opdrinken of bijzoeten enz enz

Geplaatst:

Super! Dankjewel!

Dit ga ik proberen

Steeltjes, schil en klokkenhuizen erbij of juist niet?

Groetjes Loraine

 

"Wat niet kan, moet nog gebeuren."

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.