Geplaatst: 14 maart 20223 j Ik heb wat aardperen voor het eerst kunnen proeven, en dat is nogal een aparte ervaring. Ik heb ze tot nu toe rauw en gebakken gehad. Rauw: wel lekker, knapperig, zoetig, een beetje zoals een rauwe aardappel smaakt maar dan droger en harder. Gebakken: 🤮 wat een verschrikkelijke textuur. Slijmerig van buiten, knapperig van binnen. Een beetje zoals half rauwe ui, of half verrotte appel. De smaak is prima, daar niet van, maar ik kan door die textuur geen hap door m'n keel krijgen. Gekookt/gestoomd/etc??? Graag hoor ik jullie bevindingen over hoe je aardpeer nog meer klaar kan maken, en hoe de textuur dan uiteindelijk wordt. Zou jammer zijn als ik op goed geluk nog een portie klaarmaak en het weer niet op kan eten.
Geplaatst: 14 maart 20223 j Haha... grappig. Maar maak er maar eens puree van. En meng dat dan eventueel voor de helft met aardappelpuree (voor als de aardperigheid je te veel is). Bijvoorbeeld zo: https://vertruffelijk.nl/aardpeerpuree/
Geplaatst: 16 maart 20223 j Oh jawel, ik heb ze in de voortuin en in de achtertuin. Al wil ik die plek wel deels voor andere planten benutten. Dus dat wordt uitgraven. Mooi klusje voor komend weekend. Ik maak er altijd soep van, zooooo lekker! De stukken aardpeer in de soep pureer ik met de staafmixer.
Geplaatst: 23 december 202423 Dec Ik had vorig jaar een aardpeerplantje in pot gekregen en in de grond gezet. Op een gegeven moment waren er 2 stelen zo'n 2 meter lang en toen zijn ze door de wind helaas geknakt en heb ik de stelen afgehakt met de schoffel,en de knol laten zitten. Het schijnt nogal te woekeren dus ik ga er vanuit dat ze in het voorjaar weer opnieuw uitlopen. En eigenlijk had ik ze alleen voor decoratie, en zo lekker lijken de knolletjes me niet, het is niet voor niks een "vergeten groente" denk ik dan ook 😇. Ik zie me nog niet zo snel knabbelen aan een rauwe aardpeer , Gebakken aardappelen vind ik heerlijk maar van gekookte aardappels word ik niet echt vrolijk. Laat staan van gekookte aardperen. Ik ben eenmoeilijke eter, zo´n boer die niet alleen niet eet wat ie niet kent, maar veel dingen die die wel kent ook al niet eet. Maar ik wil toch wat gezonder gaan leven, en wat gevarieerder eten. En aardpeer schijnt voor diabetici heel erg veel beter te zijn dan aardappelen. Dus aardperen pureren en er een soepje van maken lijkt me goed idee, Ik ga het dit jaar gewoon eens proberen , en niks geen zaakje honig, maar het dan op smaak maken met kruidjes,vlees, gehaktballen of wat dan ook.
Geplaatst: 23 december 202423 Dec Ze zijn best lekker, ik deed ze wel eens door de stamppot, dus een deel van de aardappelen vervangen door aardpeer. Tegenwoordig eet ik ze niet meer, ik krijg er buikpijn van. Daar hebben meer mensen last van, dus even uitproberen. Ik heb ze nu alleen voor het mooi staan. En wat betreft het omwaaien/knakken: als je een zootje aardperen bij elkaar hebt staan, waaien ze niet zo gauw kapot.
Geplaatst: 24 december 202424 Dec Ik heb ze ook al een paar jaar niet meer. Mijn vierkante meter waaide altijd ergens in de zomer om tijdens een storm. En altijd liggen ze dan in de tuin van de buren. Dus ik heb ze gerooid. Ik vind ze trouwens wel lekker in stamppotten enzo en krijg er ook geen buikpijn van, maar produceer wel wat meer lucht. Mulch! Moeder natuur houdt niet van kale grond.
Geplaatst: 24 december 202424 Dec Ik heb ze nog steeds, maar niet meer in de volle grond. De muizen vinden die namelijk ook lekker, dus dat schiet dan niet op. Ik ben dol op aardpeersoep, zo romig en zacht! Buikpijn krijg ik niet, maar wat meer lucht geeft het wel. Maar dat is bij mij alleen bij de eerste keer eten in het jaar.
Geplaatst: 24 december 202424 Dec 30 minuten geleden, Flup zei: aardpeersoep Moet ik ook maar eens proberen. Heb je een lekker recept? Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: 24 december 202424 Dec Lekker is natuurlijk persoonlijk. Ik heb jaren geleden een recept van de buren gekregen en doe nu wat op gevoel en wat ik in huis heb. Recept van de buren: 8 tot 10 aardpeerknollen 1 eetlepel citroensap (tegen de verkleuring, gebruik ik nooit) 1 ui 75 gram boter 400ml melk 400ml Groentefond 200 ml Slagroom (gebruik ik ook nooit, is ook zonder dat romig) Zout, peper, Muskaatnoot naar smaak Majoraanbladeren 30 gram gemalen hazelnoot Aardpeer schillen en in blokjes snijden. Ui ook kleinsnijden en samen met de aardpeer in de boter fruiten. Melk en Gemüsefond (Groentefond) toevoegen en naar smaak kruiden met Zout, peper en Muskaatnoot. Alles koken totdat de aardpeerblokjes zacht zijn. Dan alles pureren en eventueel door een zeef gieten en weer aan de kook brengen. Slagroom toevoegen en dan opdienen met een blaadje Majoraan en wat gemalen hazelnoot. In Duitsland wordt er Zuurdesembrood bij gegeten, dat doen wij ook al niet.
Geplaatst: Zaterdag om 15:333 d Ik had vandaag bij het opruimen mijn (van de zomer al) omgevallen aardperen verwijderd tijdens het ruimen maar ik kwam dus een stuk of 10 van die aardpeerknollen tegen in de grond . En ik had ze even apart gelegd op een zak potgrond. Maar stom, ik vergat ze dus mee naar huis te nemenNiet dat ze er zo heerlijk uitzagen ofzo maar ik heb ze nog nooit gegeten.... Misschien inderdaad gepureerd door een of ander soepje wil ik het wel eens proberen,Morgen regent het , en doordeweeks is het al donker als ik klaar ben met werken, dus ik zal waarschijnlijk pas volgende week zaterdag weer in de tuin zijn. Zouden die knollen dan nog goed zijn ? Ze liggen niet in de hete zon ofzo maar ik dacht dat je ze niet lang kunt bewaren ???Anders ook geen probleem hoor, er zullen er vast nog veel meer zitten in de grond, dat spul woekert aardig Zaterdag om 15:363 d aangepast door driepinter
Geplaatst: Zaterdag om 15:573 d Klinkt lekker, @Flup . Eet je dit als groente? * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: Zaterdag om 16:283 d In de grond blijven ze lang goed, opgegraven drogen ze snel uit en moet je ze verwerken tot iets om ze te bewaren @Flup Ik gebruik ze meestal in stamppotjes. Wortel, aardappel, knofje, o.i.d. Ik heb een recept gevonden voor het fermenteren van aardperen, maar dat wordt niet eerder dan volgend jaar. Mulch! Moeder natuur houdt niet van kale grond.
Geplaatst: Zaterdag om 20:583 d 4 hours ago, Tanja65 said:Klinkt lekker, @Flup . Eet je dit als groente?Aardperen kan je op verschillende manieren eten.Gekookt,gestoofd, toegevoegd bij een wokschotel = superlekker!Rauw,in plakjes bij je koude schotel,óók lekker en geweldig goed voor mensen met diabetes,door de inuline,maar je maag en je darmen moeten er tegen kunnen ivm gasvorming....😉Ik teel ze al meer dan 10 jaar,maar enkel een bloeiende soort,zodat de bijtjes en de hommels er óók iets aan hebben in het schrale najaar....😉En ik teel ze enkel in grote speciekuipen,want ze hebben de neiging tot woekeren.....
Geplaatst: Zaterdag om 21:113 d Ik heb ze ook in een speciekuip staan. Nog niet geoogst. * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: Zaterdag om 21:293 d Hoeft nog niet @Tanja65,de meeste soorten zijn perfect winterhard.Zolang de grond van je speciekuip niet bevroren is,kan je ze er uithalen wanneer het jou het beste past....Appelwortel daarentegen moet er nu wel stilaan uit....😉
Geplaatst: Zondag om 08:022 d @woldistel zou je het recept van de aardpeer fermentatie willen delen? A weed is a plant that has mastered every survival skill, except for learning how to grow in rows. - Doug Larson
Geplaatst: Zondag om 08:482 d Ja, is zoals hier omschreven, maar in de meeste boeken die ik heb, wordt er 2% zout gebruikt. Voor alle groente-fermentaties, trouwens.Ik moet mijn aardperen nog poten, dus ik ga er volgend jaar pas mee aan de gang.Ik heb ze jaren op de tuin gehad en toen op een gegeven moment maar eens opgeruimd, want ze namen inmiddels een paar m² in beslag. Dat is nogal veel voor twee personen 😄 En elk jaar waaiden ze tijdens een zomerstorm om, altijd naar de buurtuin.Maar nu wil ik ze wel weer eens. Mulch! Moeder natuur houdt niet van kale grond.
Geplaatst: Zondag om 14:072 d Aardpeer is een groente, maar wordt vooral gebruikt in puree of soep. Ik maak er altijd soep van, die is superlekker (vind ik).
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.