Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Boerenkool met strenge vorst


freggel

Recommended Posts

Ik heb nog een paar boerenkoolplantjes in de tuin staan. Sinds we s'nachts zulke strenge vorst hebben hangen ze er maar zielig bij. De onderste bladeren lijken zelfs af te sterven. Nou vroeg ik me af tot welke temperaturen boerenkool kan verdragen.

 

Ook overdag vriest flink het en ik vroeg me af of ik toch gewoon kan oogsten nu. Niet vanwege de vorst, maar omdat de boerenkool eerst nog goed schoongemaakt moet worden voor het gekookt wordt. Wordt het dan een slappe bende, m.a.w. kan ik beter wachten tot het minder hard vriest voor ik oogst?

Link to comment
Share on other sites

In het handboek van ecologisch tuinieren staat:

Winterrassen verdragen vorst tot ongeveer -15 graden. Bij zeer strenge vorst, vooral zonder sneeuw, kunnen de bladeren toch nog geel of bruin worden. De hoogste en grofst gekroesde rassen kunnen het best tegen de vorst.

Link to comment
Share on other sites

Vorig jaar...of dat jaar er voor, was het ook zo koud. Ik ben toen stug door gegaan met boerenkool oogsten ondanks dat de bladeren bevroren waren. Thuis deed ik ze in de gootsteen met heet water en dan waren de bladeren zo ontdooit. Het blad is zn stevigheid wel kwijt, maar smaakt na mijn mening er niet minder op.

Toen het weer ging dooien ontdooide mn boerenkool ook en verwelkte daarna vrij snel.

Miss ligt het aan de soort, de grond, hoe sterk de plantjes sowieso waren, dat weet ik niet, maar ik had er iig niks meer aan nadat de planten ontdooit waren

Link to comment
Share on other sites

Dan kan dat dus toch kloppen van die afstervende bladeren... Het is hier enkele nachten wel kouder geweest dan -15.

 

Hmmm... ik zal de resterende planten dan maar vlug gaan oogsten voor de dooi zondag invalt. Zou zonde zijn als ze zouden verwelken. Ze gaan juist zo goed! Ik neem aan dat ik het nog gewoon in de vriezer kan stoppen of is het niet goed als als er stevige vorst overheen gegaan is, ontdooid is en weer wordt ingevroren?

Link to comment
Share on other sites

Ik weet niet hoe ver je tuin van je vriezer af ligt... Maar ik zou zeggen: Lekker oogsten en ongewassen in de vriezer leggen en wanneer je het wilt gaan eten leg je de boerekool in een warm badje in de gootsteen, schoonmaken en in de pan ermee!

Als je het eerst thuis gaat wassen (en dus ontdooit) en daarna weer in de vriezer doet om het later weer te ontdooien wanneer je het gaat eten word het smeurie. Sowieso zal het, zodra het ontdooit is, wat slap worden, maar herhaal je dat bevriezen/ontdooien ritueel een paar x houd je weinig (lekkere) boerenkool over vrees ik..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...