Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Pastinaakzaden niet tweede jaar zaaien?


Agneskitchengarden

Recommended Posts

Ik heb net ergens gelezen dat pastinaak erg snel z'n kiemvermogen verliest en dat je het beste verse zaden kunt gebruiken i.p.v. die van vorig jaar. Wie heeft hier ervaring mee? Ik heb een gebruikt zakje van vorig jaar van een buurvrouw gekregen en twijfel nu of ik het zal zaaien.

I'm living the good life in my kitchen garden!

http://www.kitchengardenshop.nl

Link to comment
Share on other sites

Lastig te beantwoorden maar een tip van appelvrouw: een kiemtest doen:

Om zeker te weten dat ik oude zaadjes nog kan zaaien strooi ik wat zaad ( in dit geval 20 zaadjes) uit op vochtig keukenpapier of een vochtige lap.[...]
Afhankelijk van het kiempercentage (hoeveel zaadjes er gekiemd zijn) kun je bepalen wel of niet te gaan zaaien met dit zaad. Bedenk wel dat buiten, in de volle grond, het kiempercentage mogelijk (nog) lager is omdat de omstandigheden op zijn zachtst gezegd minder ideaal zijn.
img415290391329474160.JPG
Link to comment
Share on other sites

Kiemtest kan je zeker doen. Ik heb wel ervaring met het zaaien van de andere helft van het zakje van vorig jaar. Niet zo positief..Twee keer gedaan. De eerste keer duurde het enorm lang, en toen kwam er toch nog wat groei, de tweede keer was het zaad gewoon niet goed meer.

Nu koop ik altijd nieuw.

Fransen zorgen dat ze ieder jaar een doorschietende plant hebben voor het zaad.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Goed te lezen, ben gek op pastinaak en heb gewoon dat van vorig jaar/ 2 jaar geleden gezaaid... Als het niet opkomt weet ik genoeg. Wat betreft pastinaak ben ik wel iemand die niet in volle grond zaait dus gewoon alles in potjes zaaien en kijken wat er op komt en die uitzetten?

Wat betreft het doorschieten, oke je laat de bloem bloeien is de wortel dan nog te eten, of zeg je laat maar staan/ klaar voor de compost hoop???

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

Link to comment
Share on other sites

Goed te lezen, ben gek op pastinaak en heb gewoon dat van vorig jaar/ 2 jaar geleden gezaaid... Als het niet opkomt weet ik genoeg. Wat betreft pastinaak ben ik wel iemand die niet in volle grond zaait dus gewoon alles in potjes zaaien en kijken wat er op komt en die uitzetten?

Wat betreft het doorschieten, oke je laat de bloem bloeien is de wortel dan nog te eten, of zeg je laat maar staan/ klaar voor de compost hoop???

 

 

Ehem... dat was niet zomaar een bloem laten bloeien.... dat werd een struik, die steunstokken van me kreeg om niet kapot te waaien... echt... en uiteindelijk wil je die wortel niet eens meer... na een seizoen groei en bloei lijkt ie me niet meer lekker....

Link to comment
Share on other sites

Heb een aantal pastinaken verplant om zaden van op te vangen. Vorig jaar hebben we wel zaad van het seizoen gezaaid en dat ging prima. Hetzelfde zaad hebben we nu nog steeds, dus ik vind de kiemtest wel een goed idee, binnenkort maar eens doen.

Link to comment
Share on other sites

Over 2 jaar eens pastinaak gezaaid, aangekocht vers zaad dacht ik.

 

Kwam zo goed als niks op.

 

Dan een kiemtest gedaan en kiemde bijna 100%

 

Dus wederom gezaaid en weer mislukt.

 

Was toen droog en warm de beide pogingen.

 

Denk dat pastinaak een moeilijke kiemer is in de grond.

 

Ga dit jaar nog eens proberen in worteldoek en afdekken met jutezakken om grond vochtig te houden.

Link to comment
Share on other sites

Oh ja, het recept voor de steak & Guiness pie:

voor zo'n 6 personen

 

- fruit 2 uien in de pan

- voeg na ongeveer 10 minuten terwijl je het vuur hoog zet 3 tenen knoflook (fijgehakt), 2 aardappelen, 1 pastinaak, 2 wortelen (allemaal in blokjes) toe.

- roer het 1 minuutje door elkaar

- voeg een eetlepel fijgehakte rozemarijn toe en wat peper en zout.

- voeg 1 kilo runderlappen in blokjes gesneden toe, ongeveer 3 minuten bakken

- giet er 1 blik Guiness bij (4,5 dl) en 2 eetlepels bloem

- Laat het ongeveer 2 uren sudderen op het vuur tot het vlees lekker mals is

-Vet een pasteivorm in met boter, leg op de bodem een stuk bladerdeeg dat over de rand valt.

- Strijk over deze rand wat losgeklopte ei. Schep de vulling (van hierboven) in de pasteivorm en leg daaroverheen een ander stuk bladerdeeg als deksel.

- Vouw nu de randen van de bladerdeeg over de deksel heen. Maak in de deksel een aantal inkepingen. Strijk nu ook over de deksel losgeklopte ei.

- Doe het geheel in de over op 190 graden, 45 minuten lang

 

En smullen maar!

I'm living the good life in my kitchen garden!

http://www.kitchengardenshop.nl

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Heb voor een medetuinder pastinaak gezaaid 3 weken geleden op worteldoek.

Per gat 3 zaadjes en de boel afgedekt met dubbele vliesdoek.

Daarna goed nat gegoten.

 

Vandaag effe gaan kijken en ze staan alledrie mooi boven.

Dus er gaan er 2 naar de Eeuwige Jachtvelden

 

Andere medetuinders die op zelfde tijd en vroeger gezaaid hebbe in rijtjes staat nog niks boven.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...