Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Vegetarische recepten

Featured Replies

Geplaatst:

Eet je wel eens seitan Nicolette? En zo ja, wist je dat je dat ook heel eenvoudig zelf kunt maken! Ik zal even het recept/filmpje opzoeken.

aangepast door Gast

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Geplaatst:
  • Auteur
Eet je wel eens seitan Nicolette? En zo ja, wist je dat je dat ook heel eenvoudig zelf kunt maken! Ik zal even het recept/filmpje opzoeken.

 

 

Ben benieuwd naar je filmpje

Geplaatst:
  • Auteur

overigens ben ik allergisch voor tarwe en vervang ik dat door spelt.. dus als ik t zelf kan maken wordt ik blij

Geplaatst:

Seitan maken met bloem

Seitan maken met glutenpoeder

 

Wat dat veganisme betreft - tis wel heel goed voor je! Google (met plaatjes!) maar even op Mimi Kirk

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Geplaatst:
  • Auteur
Soja is toch ook niet erg gezond?

 

 

Ben alllergisch voor melk dus vervang dat door sojamelk die ik zelf maak van niet gemanipuleerde soja. Verder is het met alles zo dat het je het met mate moet eten. Het ene onderzoek zegt dat soja geweldig gezond is en het andere onderzoek brandt t helemaal af. De waarheid zal in t midden liggen denk ik.

Geplaatst:
overigens ben ik allergisch voor tarwe en vervang ik dat door spelt.. dus als ik t zelf kan maken wordt ik blij

 

Je bent vast niet allergisch voor gluten - want die zitten ook in spelt - en seitan wordt gemaakt van de gluten. Ik koop zo'n zak glutenpoeder bij de natuurwinkel omdat ik geen zin heb om liters water te verspillen met het wassen van het deeg (als in de eerste video). Bij gebrek aan glutenpoeder kun je het denk ik ook heel goed van speltmeel maken.

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Geplaatst:
  • Auteur
Seitan maken met bloem

Seitan maken met glutenpoeder

 

Wat dat veganisme betreft - tis wel heel goed voor je! Google (met plaatjes!) maar even op Mimi Kirk

 

Dank je ik heb ze bij de favorieten opgeslagen

Geplaatst:

Hey Rantje, ik eet al jaren soja en ik functioneer nog steeds prima... alhoewel...

Op soja word veel gif gespoten en is vaak ook nog es genetisch gemanipuleerd. Als ik dus soja gebruik, koop ik altijd biologische. In de supermarkt heb je Alpro. Goed spul is dat.

En voor soja geldt het zelfde als met alles, te veel is nooit goed.

Geplaatst:
  • Auteur
overigens ben ik allergisch voor tarwe en vervang ik dat door spelt.. dus als ik t zelf kan maken wordt ik blij

 

Je bent vast niet allergisch voor gluten - want die zitten ook in spelt - en seitan wordt gemaakt van de gluten. Ik koop zo'n zak glutenpoeder bij de natuurwinkel omdat ik geen zin heb om liters water te verspillen met het wassen van het deeg (als in de eerste video). Bij gebrek aan glutenpoeder kun je het denk ik ook heel goed van speltmeel maken.

 

 

Is er dan smaak verschil? Of maakt dat niet uit.

Geplaatst:

Op deze site staat een beschrijving plus recept in het nederlands, met glutenpoeder http://winnywatetenwevandaag.blogspot.com/2011/11/zelf-maken-seitan.html. In het begin van de beschrijving kun je een link klikken naar het maken met bloem/meel.

 

De video's in het engels uit de vorige post zijn dan misschien handig zodat je kunt zien dat het er zo vreemd uit hoort te zien

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Geplaatst:

Is er dan smaak verschil? Of maakt dat niet uit.

 

Dat zat ik mezelf net af te vragen!

Geen idee, maar als ik eens zin heb zal ik eens twee porties maken. Een met speltmeel en een met tarwemeel.

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Geplaatst:

Denk dat ik tijdens het eten m'n jus het meeste zou missen eigenlijk.

 

Boter in de pan smelten, beetje bloem erbij, roeren, het nat van je gekookte groenten erbij eventueel zout en peper en klaar. Voor extra smaak doe je er ipv het kooknat een kruidige bouillon door, wat gebakken uitjes, tomatenvelletjes, knoflookje, sojasaus etc etc etc. Creatief in de keuken!

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Geplaatst:

Nou dan moet m'n moeder toch maar een fles sojasaus gaan kopen!

(Nog opletten welk merk en wat er in zit)

 

We doen nu wel veel vaker een uitje door de jus enzo, we worden steeds creatiever En dan straks allemaal lekkere onbespoten puur natuur groenten uit m'n eigen tuintje

Geplaatst:
  • Auteur

@Geedee:

 

Ja ik puzzel hier ook regelmatig wat af. Gelukkig zijn we daar in de loop van de jaren erg handig in geworden.

Geplaatst:

Wij eten hier met regelmaat zonder vlees. Heeft ook ermee te maken dat ik vanaf mijn 17de vlees niet lekker vond. Blijkt dat ik niet zo goed tegen varkensvlees kan. Dus nu lust ik het wel. Ik ben ook heel gehecht geraakt aan mijn groente-gerechten. Het milieu is op gegeven moment ook een rol gaan spelen en dat leg ik de kinderen ook uit als ze roepen "al weer geen vlees". Daar hebben ze begrip voor.

 

Bij de soep krijgen ze een worstje en ik neem er geen. Krijg er jeuk van, dus dat hoef ik niet.

 

Het gehakt in de spaghettisaus heb ik trouwens al jaren geleden (25 jaar of zo?) vervangen voor licht bruingebakken fijn havermout . Dat is onwijs lekker. Dat kennen mijn kinderen helemaal niet anders.

 

Van jus maak ik wel eens een dubbele hoeveelheid zodat er ook eens een vlees-jus gebruikt kan worden als we iets vegetarisch eten. Meestal is dat niet nodig omdat we dan niet aardappel, groente, geen vlees eten. Meestal zijn dat toch echt heel andere recepten.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Geplaatst:

 

 

Het gehakt in de spaghettisaus heb ik trouwens al jaren geleden (25 jaar of zo?) vervangen voor licht bruingebakken fijn havermout . Dat is onwijs lekker.

Dat lijkt me best leuk om ook eens te proberen, hoe doe je dat precies?

 

Die jus tip is ook wel een goede!

 

Ik heb het even met m'n moeder overlegd en we gaan het proberen om zo nu en dan zonder vlees te eten

Geplaatst:
  • Auteur

ja dat van die havermout maakt mij ook nieuwsgierig

Geplaatst:

Nou moet ik toegeven dat ik geen exacte hoeveelheden weet aan te geven. Ik doe maar schattingen.

 

Spaghetti met tomatensaus (veggieversie)

 

1 ui snipperen (glazig bakken in olie)

1 hand vol fijn havermout (de gewone uit de winkel, niet de volkoren versie) erbij en licht bruin bakken (blijven roeren)

afblussen met wat water

1 blik gepelde tomaat (in stukjes maken/pureren) of pizzatomaat of gepureerde tomaat erbij geven

nog wat water toevoegen (de hoeveelheid hangt ervan af hoe dik het moet worden - de tomatenmark maakt het straks nog iets dikker)

peper

zout

marjolijn of oregano (wat je hebt)

rozemarijn

1 theelepel suiker of oerzoet

1 klein blikje tomatenmark

 

In wezen is het het recept voor tomatensaus van mijn vader waar ik alleen het gehakt heb vervangen met gebruind havermout.

 

Ik kan nog wel meer van mijn favorieten opschrijven als er vraag naar is.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Geplaatst:
  • Auteur

deze gaan we zeker uitproberen! thx

Geplaatst:

Hoop dat jullie hem lekker vinden. De hoeveelheden kan je altijd nog een beetje aanpassen.

 

Hij is trouwens ook een goede als aan het einde van het geld nog iets te veel maand over is.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Geplaatst:

Ik vind het een leuk recept Kruidje, ik zou wel meer van dit soort gerechtjes willen zien!

 

Van de week gaan we hem maken waarschijnlijk, laat ik het wel weten wat we ervan vonden en of het gelukt is

 

Wat is tomatenmark??? Tomatenpuré?

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.