Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Vegetarische recepten


Nicolette

Recommended Posts

Soja is toch ook niet erg gezond?

 

 

Ben alllergisch voor melk dus vervang dat door sojamelk die ik zelf maak van niet gemanipuleerde soja. Verder is het met alles zo dat het je het met mate moet eten. Het ene onderzoek zegt dat soja geweldig gezond is en het andere onderzoek brandt t helemaal af. De waarheid zal in t midden liggen denk ik.

Link to comment
Share on other sites

overigens ben ik allergisch voor tarwe en vervang ik dat door spelt.. dus als ik t zelf kan maken wordt ik blij

 

Je bent vast niet allergisch voor gluten - want die zitten ook in spelt - en seitan wordt gemaakt van de gluten. Ik koop zo'n zak glutenpoeder bij de natuurwinkel omdat ik geen zin heb om liters water te verspillen met het wassen van het deeg (als in de eerste video). Bij gebrek aan glutenpoeder kun je het denk ik ook heel goed van speltmeel maken.

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Hey Rantje, ik eet al jaren soja en ik functioneer nog steeds prima... alhoewel...

Op soja word veel gif gespoten en is vaak ook nog es genetisch gemanipuleerd. Als ik dus soja gebruik, koop ik altijd biologische. In de supermarkt heb je Alpro. Goed spul is dat.

En voor soja geldt het zelfde als met alles, te veel is nooit goed.

Link to comment
Share on other sites

overigens ben ik allergisch voor tarwe en vervang ik dat door spelt.. dus als ik t zelf kan maken wordt ik blij

 

Je bent vast niet allergisch voor gluten - want die zitten ook in spelt - en seitan wordt gemaakt van de gluten. Ik koop zo'n zak glutenpoeder bij de natuurwinkel omdat ik geen zin heb om liters water te verspillen met het wassen van het deeg (als in de eerste video). Bij gebrek aan glutenpoeder kun je het denk ik ook heel goed van speltmeel maken.

 

 

Is er dan smaak verschil? Of maakt dat niet uit.

Link to comment
Share on other sites

Op deze site staat een beschrijving plus recept in het nederlands, met glutenpoeder http://winnywatetenwevandaag.blogspot.com/2011/11/zelf-maken-seitan.html. In het begin van de beschrijving kun je een link klikken naar het maken met bloem/meel.

 

De video's in het engels uit de vorige post zijn dan misschien handig zodat je kunt zien dat het er zo vreemd uit hoort te zien

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Denk dat ik tijdens het eten m'n jus het meeste zou missen eigenlijk.

 

Boter in de pan smelten, beetje bloem erbij, roeren, het nat van je gekookte groenten erbij eventueel zout en peper en klaar. Voor extra smaak doe je er ipv het kooknat een kruidige bouillon door, wat gebakken uitjes, tomatenvelletjes, knoflookje, sojasaus etc etc etc. Creatief in de keuken!

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Wij eten hier met regelmaat zonder vlees. Heeft ook ermee te maken dat ik vanaf mijn 17de vlees niet lekker vond. Blijkt dat ik niet zo goed tegen varkensvlees kan. Dus nu lust ik het wel. Ik ben ook heel gehecht geraakt aan mijn groente-gerechten. Het milieu is op gegeven moment ook een rol gaan spelen en dat leg ik de kinderen ook uit als ze roepen "al weer geen vlees". Daar hebben ze begrip voor.

 

Bij de soep krijgen ze een worstje en ik neem er geen. Krijg er jeuk van, dus dat hoef ik niet.

 

Het gehakt in de spaghettisaus heb ik trouwens al jaren geleden (25 jaar of zo?) vervangen voor licht bruingebakken fijn havermout . Dat is onwijs lekker. Dat kennen mijn kinderen helemaal niet anders.

 

Van jus maak ik wel eens een dubbele hoeveelheid zodat er ook eens een vlees-jus gebruikt kan worden als we iets vegetarisch eten. Meestal is dat niet nodig omdat we dan niet aardappel, groente, geen vlees eten. Meestal zijn dat toch echt heel andere recepten.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link to comment
Share on other sites

 

 

Het gehakt in de spaghettisaus heb ik trouwens al jaren geleden (25 jaar of zo?) vervangen voor licht bruingebakken fijn havermout . Dat is onwijs lekker.

Dat lijkt me best leuk om ook eens te proberen, hoe doe je dat precies?

 

Die jus tip is ook wel een goede!

 

Ik heb het even met m'n moeder overlegd en we gaan het proberen om zo nu en dan zonder vlees te eten

Link to comment
Share on other sites

Nou moet ik toegeven dat ik geen exacte hoeveelheden weet aan te geven. Ik doe maar schattingen.

 

Spaghetti met tomatensaus (veggieversie)

 

1 ui snipperen (glazig bakken in olie)

1 hand vol fijn havermout (de gewone uit de winkel, niet de volkoren versie) erbij en licht bruin bakken (blijven roeren)

afblussen met wat water

1 blik gepelde tomaat (in stukjes maken/pureren) of pizzatomaat of gepureerde tomaat erbij geven

nog wat water toevoegen (de hoeveelheid hangt ervan af hoe dik het moet worden - de tomatenmark maakt het straks nog iets dikker)

peper

zout

marjolijn of oregano (wat je hebt)

rozemarijn

1 theelepel suiker of oerzoet

1 klein blikje tomatenmark

 

In wezen is het het recept voor tomatensaus van mijn vader waar ik alleen het gehakt heb vervangen met gebruind havermout.

 

Ik kan nog wel meer van mijn favorieten opschrijven als er vraag naar is.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...