Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Kleine gaatjes in blad jonge plantjes


Recommended Posts

Ik heb prachtige jonge plantjes in de tuin. Rode kool, broccoli, diverse soorten sla. Nu blijkt dat bij een groot aantal plantjes kleine gaatjes in het blad zitten. Zeer klein maar de plant ziet er meteen zielig uit. Naar mijn mening geen slakken daar ik deze nog niet heb gezien, de gaatjes zijn volgens mij te klein en vind geen 's alles oren. Daarnaast heb ik de koolgewassen afgedekt met doek. Wie kan mij vertellen wat de mogelijke oorzaak kan zijn? Wat kan ik hier tegen doen en hoe groot is de schade voor de verdere groei? Groet Tjitte

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat het misschhien wel al de rupsen van het Klein of Groot Koolwitje zijn.

De eerste eitjes ook al gespot en verwijderd.

 

Deze vlindertjes leggen graag hun eitjes op koolplanten. Meestal de eerste leg op planten in de natuur en hebben moestuinders er last van bij de 2e leg.

 

Eitjes zijn kleine gelige balletjes, aan de onderkant van de bladeren. van beide soorten zijn de rupsen in het eerste stadium precies de kleur van je koolplant, groenig. Als je er eenmaal 1 ontdekt heb zie je de rest ook sneller.

je moet er even 'oog' voor krijgen

 

Heb je ook Radijs staan? Daar zag ik het eerste rupsje....

 

Aardvlooien maken dacht ik ook kleine gaatjes in bladeren. Dus das ook nog een optie

Link to comment
Share on other sites

In eerste instantie denk ik ook aan aardvlooien. Die maken kleine gaatjes in de blaadjes van radijsjes en kool. Vooral als de grond droog en korstig is in het voorjaar heb je daar last van. Door de grond onder en om het plantje een beetje los en vochtig te houden, kan je de schade beperkt houden. Ik "hark" voorzichtig met een keukenvork.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb ook best wat van die aardvlooien. Wat overigens een misleidende naam is, want het zijn kleine kevertjes. Ik kwam een originele bestrijdingsmethode tegen voor degenen die er echt! last van hebben:

 

Bestrijding

Aardvlooien met de hand vangen is gewoonweg onmogelijk. Ze zijn te klein, moeilijk te zien en te vlug. Een erg oud middel is de lijmplank: een plank ter breedte van een groentebed ( b.v. 1,20 cm ), die aan de onderkant met lijm bestreken is. Aan de onderkant van de plank zit een rij franjes of een zachte borstel, die over de planten strijkt. Als u met zo 'n aardvloplank over de groenten gaat, springen ze omhoog en plakken ze vast. Als de behandeling voldoende herhaald wordt, is dit een goede methode. Enkel bij zeer zware aantastingen kan u eventueel pyretrum gebruiken.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...