Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Doorschieten: gevolgen voor consumptie van het gewas?


Caren

Recommended Posts

Ik lees op het forum steeds over doorschieten. Nu heb ik wel een beetje idee wat dat is, maar wat zijn de gevolgen voor de gewassen die je wilt eten? Wordt het minder lekker na te zijn doorgeschoten?

Link to comment
Share on other sites

Doorschieten is de overgang van groeien (vegetatieve fase) naar bloei (regeneratieve fase) de plant zal dan alle energie steken in bloem en zaad en de rest van de plant zal "verouderen". Met name voor blad en wortelgewassen zal de consumptiewaarde dus afnemen.

Link to comment
Share on other sites

De consumptiewaarde gaat inderdaad achteruit, niet alleen de smaak maar ook taaiïgheid neemt toe. Als je een keertje een krop sla hebt geproefd waar een bloem in zat, weet je dat je daar niemand meer blij mee maakt aan tafel.

Link to comment
Share on other sites

En het is natuurlijk mooi om te ontdekken hoe de gewassen eruit gaan zien wanneer ze in een stadium komen die je normaal nooit ziet omdat je hem al hebt opgegeten. Sommige gewassen bloeien ook nog eens erg mooi én het is tevens dan nog maar een kleine stap om de zaden die worden gevormd op te vangen en weer te zaaien.

Link to comment
Share on other sites

Je hebt zeker gelijk, Bart, dat het mooie bloemen kunnen worden en dat het leerzaam is om te zien wat er van die bloeiwijze terecht komt. Als er een van de vele uien doorschiet of een prei, dan kan ik daar best van genieten. Als je 3 rode kolen hebt staan die je met zorg omringd hebt en je bent een week te laat .... ... Dan had ik 'm toch liever wat eerder op mijn bord gehad.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...