Jump to content

Herman


woldistel

Recommended Posts

Ik werd ineens herinnerd aan Herman toen ik door een paar receptenboeken voor brood aan het bladeren was (morgen krijg ik een nieuwe broodbakmachine 😃).

pixlr_20240927165825419_053725.thumb.jpg.4972f48cfbc34e64fc92e8d86aaa9d72.jpg

Want er viel een oud krantenknipsel uit een van de boeken. Herman het vriendschapsbrood! Of cake of koek, ik vind hem nogal flexibel. Ik was hem eigenlijk vergeten!

Dat knipsel dateert volgens de achterkant uit 2003, maar mijn "Herman tijd" was eerder,  want ik herinner me het mini-oventje waar ik de tulbandvorm in bakte en waar ik toen woonde en ik weet ook nog van wie ik hem heb gekregen.

Dus ik denk, even kijken wat de bakkende moestuinmensen allemaal verzonnen hebben met Herman. Maar ik kan niks vinden 😲. Misschien zijn jullie Herman ook een beetje vergeten, net als ik. Of zoek ik weer op de verkeerde plek?

 

Na wat rondneuzen op internet blijkt Herman trouwens nog springlevend. Sommige starter recepten beginnen met een gistdeeg, sommige met een zuurdesemstarter. En ik zag ook al variaties met alleen zuurdesem of zonder suiker of melk, want dat schijnt gezonder. Vegan ook nog.Daar blijft dan alleen het vriendschapsbrood over vind ik, om stukjes van weg te geven. Want Herman wil gewoon melk en suiker en heel veel groeien.

 

Mijn eigen Herman maakte ik altijd met gewelde tutti frutti en kaneel. Dan wordt het een soort stevige vruchtencake/koek/brood. Maar een variatie met speculaaskruiden lijkt me ook fijn. En ik heb toen nooit gedacht aan Hermini's (kleinere vormpjes). 

 

Dus bij deze, i.p.v. deeg deel ik de bewustwording of de herinnering uit. Herman.

 

 

 

  • Like 5
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

O Herman..jaaa!
Begin jaren 80 werd ik ermee om de oren geslagen want even een tijd lang hadden we allemaal minstens een Herman teveel de keuken..aan wie nog te geven🤷🏼‍♀️.

Ik herinner me het zoetige en ietwat weeïge cake/brood dat we er mee maakten..erg culinair waren we niet hoor, de toevoegingen waren meestal zuidvruchten, rozijnen en kaneel of kardemom bij ons.

Leuk te horen dat er nu verschillende variaties zijn, ik hoop zelf een zuurdesemHerman tegen te komen dan…

Ik denk aan t begin van de jaren tien toen het forum begon te groeien was Herman misschien al een beetje de leuken uitgejaagd.

  • Like 5

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Ja, ik weet nog dat mijn moeder Herman kreeg van een vriendin van haar. Mijn moeder is totaal geen bakster. Dus het mislukte verschrikkelijk. Niet te eten cake. 

Ik heb zelf helaas nog nooit een Herman mogen ontvangen. Ik denk er wel af en toe aan terug. Misschien dat ik deze winter wel zelf een Herman op ga starten en dan aan moeders op school ga uitdelen ofzo. Leuk om weer zoiets onder de aandacht te brengen.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Herman Brood?🤔

 

Bedoelen jullie dat deeg wat je vroeger (Poe hee, zou dat 30 jaar geleden zijn, was nog een tiener) kreeg, meel moest toevoegen of zo, laten rijzen, deels zelf houden en iets lekkers bakken en een ander deel weer moest doorgeven?

Zelf nooit gedaan geloof ik, maar mijn zusje wel enkele keren. We hadden het wel enkele keren op de verwarming staan.

Maar dat heet dus Herman? Nooit geweten dat dat een naam had..

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Haha Herman Brood🍞, toepasselijk😃

Ja dat dus.

Echt leuk deze herinneringen. In Frankrijk hadden ze ook wel zoiets maar daar noemden ze het volgens mij gâteaux d’amitié, taart van de vriendschap. Nooit gekregen daar trouwens.

Kwam het niet van de Amish vandaan? 

  • Like 4

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Super leuk dit!😍

Ik ben van de boeken en in mijn oude boek “Brood” van Linda Collister & Anthony Blake vind ik nu zelfs nog het stencil waar ik mee begon…😊

Maar ook het orginele recept uit het boek zal ik jullie niet onthouden..leuk in deze tijd het vriendschaps brood weer actief gedeeld gaat worden!👍😍

 

 

IMG_2592.jpeg

IMG_2589.jpeg

 

IMG_2596.jpeg

Edited by Vrouwholle
Wazige foto opnieuw
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Ja, heel grappig. Herinner me ook de cake/broodding wat mijn moeder er van bakte. Ze zat bij de Plattelandsvrouwen dus zal daar wel de ronde hebben gedaan. Ergens in de eind zeventig- begin tachtiger jaren. Weet inderdaad ook die wat vreemde smaak nog. Bij mijn moeder heeft Herman het niet lang overleefd, misschien heeft ze er twee keer, of zelfs drie keer, iets van gebakken en daarna ergens vergeten te voeren. Denk dat onze Herman een jammerlijke hongerdood is gestorven.

 

Het stencil recept van @Vrouwholle komt we wel akelig bekend voor.... 😅 Zou me niets verbazen als ik dat later terugvindt in het oude "grote Libelle kookboek", waar mijn moeder al dat soorts tussenstak en zij nog niet heeft willen afstaan.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...