Geplaatst: 10 oktober 20241 j Dat wil ik dus maken en ik heb op het web verschillende recepten gezien, jullie hoeven dus niet voor mij te zoeken. Ik wil gewoon weten hoe jullie dat doen, bv @woldistel @acpronk? Met schil of zonder schil? Eerst geroosterd of ongeroosterd? Drogen als schijfjes of ( eerst geroosterd) als een laag puree? Enfin dat waren grofweg de opties die ik heb gezien en ben benieuwd wat jullie werkwijze was en de ervaring erna. 10 oktober 20241 j aangepast door appelvrouw We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 10 oktober 20241 j Ik weet het eigenlijk niet meer, maar ik denk in zijn geheel gestoomd, velletje eraf, julienne gesneden en dan drogen tot het kurkdroog is. Hup in de koffie/kruidenmolen. Mulch! Moeder natuur houdt niet van kale grond.
Geplaatst: 10 oktober 20241 j Auteur Ok dank. Ondertussen heb ik ook enkele Franse teksten gevonden die idd zeggen schillen. Drogen mét schil kan ook maar kan een minder gelijkmatig poeder opleveren. En verder was er ook iemand die had uitgezocht welke voedingsmiddelen verdwijnen bij het roosteren: Speciaal bij hogere temperaturen bij roosteren, kunnen worden afgebroken bepaalde voedingsstoffen zoals vitamine C is deze houdt niet van hitte en gaat gedeeltelijk verloren tijdens het rooster. Zeker andere sommige antioxidanten en enzymen worden ook doodgemaakt door hitte. ( sorry Google vertaal) Ik heb besloten tot schillen en rauw drogen.. 10 oktober 20241 j aangepast door appelvrouw We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 10 oktober 20241 j Ik dacht reepjes a la patat / friet gesneden te hebben, en vervolgens plakjes. Zo zou ik dat zo weer doen. En dan drogen in de voedseldroger. Ongeschild. Ik doe ze als stukjes in de thee, althans dat is het plan, in een thee-ei of zeefje. Samen met andere thee kruiden. Dus dan hoeft de schil er ook niet af. Maar ik heb het nog niet uitgeprobeerd, maar zo zijn als poeder zal ik het denk ik niet maken, eerder grof gemalen. Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: 10 oktober 20241 j Hier had ik ze geschild en dan in dunne schijfjes in de voedseldroger, vervolgens fijn vermalen, ik gebruik het poeder voornamelijk als kleuring.
Geplaatst: 10 oktober 20241 j Auteur Merci heren. Ondertussen heb ik de bieten in dunne plakjes in de droger. Een beetje ongelijke diktes merk ik nu na 6 uur drogen..sommige stukjes worden al hard anderen zijn nog taaitaai en beduidend dikker. Morgen die stukken misschien nog even fijner knippen en de droger nog een tijdje aan. 10 oktober 20241 j aangepast door appelvrouw We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 10 oktober 20241 j schijfjes waren hier evenwel dunner en een pak langer in tijd gedroogd. Ik vrees dat je inderdaad nog effe moet doorgaan om een poeder te kunnen maken.
Geplaatst: 10 oktober 20241 j Auteur O excuseer niet duidelijk deze foto was van voor het drogen. Nu zie je de verdroging al komen: We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 10 oktober 20241 j Had ik wel door Jet 😄 dat de foto de niet gedroogde waren, maar ik maakte op uit jouw beschrijving en de dikte van de schijfjes dat poeder maken nog niet ging , ik had hier indertijd de dunschiller gebruikt om schijfjes te maken en die hadden ook best wel wat tijd nodig om goed te drogen.
Geplaatst: 12 oktober 20241 j Auteur de plakjes waren toch nog niet door en door gedroogd en waarschijnlijk iets te dik gesneden. Nu worden de taaie lapjes dus met de schaar nog wat fijner gemaakt en dan nog maar even in de droger. 12 oktober 20241 j aangepast door appelvrouw We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 15 oktober 20241 j Auteur Zo wat een lastig spul om te maken. De reepjes zijn wel droger geworden in de droogtoren maar nog steeds taai. Gisteren vanaf 6 uur de vergiet met dubbel bakpapier n een gietijzeren pan en zo op de houtkachel. Het werd niet heet in de vergiet, gewoon lekker warm. Maar nog steeds heb ik taaie reepjes😜. Die smaken wel lekker trouwens maar ik wil poeder! We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 11 februari11 Feb Is het nog gelukt met het poeder, @appelvrouw? Nog tips of adviezen? Ik wil ook weer poeder gaan maken maar heb geen idee meer hoe ik dat vorige keer heb gedaan 🤔. Ik denk gewoon gekookt (zonder schil), en dan in plakjes of kleine blokjes in de voedseldroger. Maar ik lees hier stomen en dat lijkt me beter, meer voedingswaarde behouden. ik heb ook ergens zo’n spiraalsnijder, misschien als ze gestoomd zijn dat ze daar door kunnen (wortels kunnen er zelfs ongekookt door) en dan heb ik vermoedelijk dunnere slierten, droogt vermoedelijk beter. Voor de wortels werkte dat prima. * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: 11 februari11 Feb Auteur Jawel na twee avonden op de kachel geloof ik en door het kleine maalmachientje heb ik lekker bietjespoeder. Het bewaart prima in een goede weck pot! We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 11 februari11 Feb En als je dan uiteindelijk bietenpoeder hebt, wat doe je er dan mee, behalve iets kleur geven?
Geplaatst: 11 februari11 Feb Ik maak er capsules van. Bieten zijn heel gezond, effect op oa bloeddruk, hart en vaten, spijsvertering en chronische ontstekingen. Maar ik kokhals echt van bietensap en dagelijks ‘gewoon’ bietjes eten gaat me iets te ver. In capsules gaat het moeiteloos. Verder vind ik bietenpoeder super lekker als toevoeging aan bouillon (lekker zoet), je kunt er stamppot mee maken of door andere recepten gooien. Wat mij betreft een aanrader. * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: 11 februari11 Feb Auteur 1 uur geleden, jootje zei: wat Inderdaad voor gebruik voor extra kleur bv in de soep, brood, kan ook in de thee. 11 februari11 Feb aangepast door appelvrouw We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 12 juli12 Jul Auteur Jazeker. Lukt het jou om de gedroogde groenten echt fijn te malen? Mijn bieten poeder heeft nog kleine klontjes dat is niet al te erg..ik vind het wel jammer. Goede tip om op het water gehalte te letten. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 12 juli12 Jul Ja, dat lukt mij prima. Nu wel. Voorheen had ik net als jij klontjes. Ik heb vorig jaar een speciaal kruidenmolentje voor aan mijn Braun staafmixer gekocht. Had ik echt jaaaaren eerder moeten doen. Maalt probleemloos alles wat droog is tot superfijn poeder. Wat een feestje. Sinds die tijd maak ik ook veel meer kruiden en groentenpoeders, om eerlijk te zijn. Want met klontje vind ik bijvoorbeeld voor in de soep of in overgerechten oid niet zo erg, maar in meel en baksels al snel heel irritant. Geen last meer van. Is echt een aanrader! * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: 12 juli12 Jul Auteur Hoe ziet dat kruiden molentje eruit kan je een foto maken? Ik heb wel zo’n bakje bij de staafmixer waar je dan in kan mixen maar daar had ik dus het bietenpoeder in gehad. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 12 juli12 Jul Deze hebben wij. Ik weet niet of andere merken dan Braun dit ook hebben. Hij is een los te bestellen assesoire van de Multiquick serie. Absoluut duur in aanschaf. Maar in mijn ogen superieur qua motorkracht en duurzaamheid. * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: 12 juli12 Jul Auteur O mooi ik wist niet dat dit bestond! We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 12 juli12 Jul Zo blijven we altijd van elkaar bijleren 😘Let op welke versie van en Multiquick je hebt, zodat je het goede type aanschaft. Er zijn twee versies van deze, die verschillen in de aansluiting op de staafmixer. Bovenstaand plaatje is de nieuwste, die van mij is iets anders. Nog steeds verkrijgbaar. * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: 13 juli13 Jul Auteur Yep goed idee. 👍 Droogt er iemand ook wel het blad van de bieten?En de schil? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 13 augustus13 Aug Ik vind het blad van de bieten matig. Droog het niet, gooi het wel regelmatig door de soep. Ik droog wél de pulp van de bieten die door de slowjuicer zijn gegaan - dat zijn dus alle vezels en ook de schillen. Dat gaat prima. En dan fijn malen. * er komt altijd weer een nieuwe lente *
Geplaatst: 15 augustus15 Aug Blad en schil droog ik meestal niet. Bladgroente droog ik eigenlijk nooit, kruiden wel. Schil zou misschien best kunnen, maar ik eet bietjes normaal ook niet met schil, dus het is eigenlijk ook nooit bij me opgekomen om het wel te doen als het gedroogd zou zijn. Of pastinaakschillen ofzo. Kan best zijn als je het wel doet en alles lekker verpoederd dat je dan een lekkere smaakmaker overhoudt 🤷 Mulch! Moeder natuur houdt niet van kale grond.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.