Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Taart, gebak, koek, enz.

Featured Replies

Geplaatst:

Hier kun je je lekkernijen plaatsen van taart, gebak, koek, enz met ingrediënten die niet uit de tuin komen, maar wel leuk zijn om met anderen te delen. Heb je een favoriet recept, plaats het hier dan. Ik begin met ontbijtkoek.

Ontbijtkoek

20251205_214156.jpg

Nodig:

🌱 250 gr. volkoren meel
🌱 10 gr bakpoeder
🌱 1 - 1½ tl kruidnagelpoeder
🌱 1½ tl nootmuskaat
🌱 3 tl kaneel
🌱 100 ml karnemelk of havermelk
🌱 3 el gembersiroop

🌱 50 gr zachte roomboter
🌱 80 gr bruine basterdsuiker of honing
🌱 1 mespunt zout
🌱 1 ei

Cakevorm en bakpapier

Werkwijze:

Met karnemelk wordt het deeg wat luchtiger dan met havermelk.

🍜 Verwarm de oven voor op 160 graden boven - en onder warmte. Met de hete luchtstand gaat het te snel.

🍜 Vet het bakblik in met wat roomboter, leg op de bodem een stuk bakpapier en vet dat ook in.

🍜 Roer de boter met de suiker en het zout glad. Voeg het ei erbij en roer nog even goed door.

🍜 In een andere kom doe je het meel, de bakpoeder en de kruiden. Roer dit door elkaar.

🍜 Voeg de droge ingredienten door het botermengsel. Voeg in gedeeltes de melk toe. Als slot voeg je het gembernat toe.

🍜 Doe het beslag in de cakevorm en bak het ± 45 minuten in de oven. Kijk wel regelmatig of het niet te donker wordt en controleer of het deeg droog is.

Als je de koek nog wat extra zacht wilt maken, dan kun je er een vochtige doek overheen leggen als hij uit de oven komt. En als je het gesneden hebt, verpak je het in aluminiumfolie, dan schijnt hij ook zachter te blijven.

Ikzelf heb dat niet gedaan en wij vonden de koek ook zo heel erg lekker met een beetje roomboter erop bij de koffie.


TIP: je kunt ook wat rozijnen of noten toevoegen of stukjes fruit, zoals dadels, vijgen of gedroogde sinaasappelstukjes.

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

20251205_193349.jpg

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:

Een topic naar mijn hart @Petrasmoestuin 😋

Wel beetje kaal zonder intro die jij wel schreef in het topic over ontbijtkoek….

Ontbijtkoek bak ik al jaren in allerlei soorten want wij hebben graag een “hapje” bij de koffie…..

😋

Mijn Oma “ uit de Achterhoek had dat vroeger ook altijd en ik nam die gewoontjes over…tuurlijk met een lik roomboter erop…..😋

Fijn dat jij dit topic een “ruimere titel” meegaf zodat ik hier nu mijn theebrood die ik paar dagen terug bakte kan delen…😊

Ik gebruikte deze keer een recept uit het boek “ Jimmy’s farm”

Mijn rozijnen waren op dus nam ik gedroogde cranberry’s wat echt een succes is… ga ik vaker doen 😋🌱👩‍🍳🌱🐓🌱🎄🌱

IMG_6430.jpeg

IMG_6431.jpeg

Geplaatst:
  • Auteur

Uiteraard heb ik het breed gehouden, zodat jij en anderen ook hun lekkernijen kunnen plaatsen. Ik heb niet zo veel tijd, maar er komt meer. En ik ga die van jou ook zeker proberen.

Geplaatst:

Kruidkoek met rozijnen en appel

Ingrediënten:

1 appel

200 gram rozijnen

500 gram zelfrijzend bakmeel

250 gram bruine basterdsuiker

1 zakje bakpoeder

3 eetlepels schenkstroop

3 dl melk

4 tl kaneel

1 tl kruidnagel gemalen

½ tl peper

½ tl nootmuskaat

Oven voorverwarmen 170°.

Rozijnen wellen in warm water.

Appel schillen en in stukjes.

Alle ingrediënten behalve appel en rozijnen mengen in een kom. Mengen met mixer met kneedhaken.

Uitgelekte rozijnen en appel door het beslag mengen. Alles in ingevet cakeblik doen. Rozijnen beetje onderduwen, anders verbranden ze bij het bakken. In 70 minuten gaar bakken.

Geplaatst:
  • Auteur
13 uren geleden, Vrouwholle zei:

delen

Ik heb de tekst wat aangepakt, ik zag geen ruimte voor een intro, dus bij mijn eerste recept geplaatst. Maar ik kan jouw recept nu niet zien, want ik heb het boek niet. Jammer.

Geplaatst:
  • Auteur

Karnemelkse kruidkoek

Karnemelkse kruidkoek 2.jpg Karnemelkse kruidkoek gesneden.jpg

Nodig:

🌱125 gr. volkoren meel
🌱125 gr bloem
🌱15 gram bakpoeder
🌱125 gr bruine suiker
🌱2,5 dl karnemelk
🌱1,5 tl koekkruiden
🌱125 gr rozijnen
🌱snufje zout
🌱1 merg van vanillestokje
🌱100 gram walnoten of pecannoten
🌱30 gram sesamzaad
🌱beetje roomboter

Werkwijze:

🍜Verwarm de oven voor op 175 graden.
🍜Vet het bakblik in met wat roomboter en vul het met het sesamzaad.
🍜Wel de rozijnen 5 minuten in lauw water.
🍜Maak de walnoten of pecannoten wat kleiner.
🍜Doe alle ingrediënten behalve de rozijnen en noten in een kom en mix alles door elkaar.
🍜Voeg de rozijnen en noten toe en roer goed alles door elkaar.
🍜Doe alles in het bakblik en zet in het midden van de oven en bak de koek in ongeveer 45 minuten gaar.
🍜Lekker met een beetje roomboter erop gesmeerd.

TIP: Je kunt het ook deels met amandelmeel maken i.p.v. bloem. Ik heb dan 190 gr amandelmeel genomen en ook wat minder suiker gebruikt, nl. 100 gr bruine suiker.

Houdt er dan wel rekening mee dat hij minder rijst. Bij mij zag hij er zo uit.

Karnemelkse kruidkoek 4.jpg

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.
Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).
https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:

Leuk dat jij het recept van Engels theebrood ook wil proberen @Petrasmoestuin 😊

Tuurlijk wil ik dat dan delen hoor…hier komt ie…😊

Engels theebrood. 😋

🌱Nodig;

1 kopje sterke thee (earley grey)

175 gr (room) boter

225 gr (reform) bruine basterdsuiker

350gr gem, krenten en rozijnen (gedr. Cranberry’s)

2tlp koekkruiden

2 tlp kaneel

3 eieren losgeklopt

🌱Doen;

Oven op 180 gr.

🌱Verwarm de thee , boter, suiker, fruit ongv 15min op laag vuur tot fruit gezwollen is.

🌱klop er het meel met specerijen en eieren door als alles afgekoeld is.

🌱Doe het mengsel in een beboterde en met bakpapier bekleed cake blik en bak ongv 2 uur tot het helemaal gaar is.

🌱Laat afkoelen

🌱Serveer met of zonder boter bij de thee of koffie..😋

Bron; Eten van Jimmy’s Farm

Door; Jimmy Dorerty

Tussen haakjes is mijn aanpassing.

IMG_6430.jpeg

Geplaatst:
  • Auteur

Wat apart, met thee. Ik heb gisteren ook cranberries gebruikt als variant in mijn ontbijtkoek. Ik zal hem zo uitschrijven. Ook nu met amandelmeel en andere vormen. @Vrouwholle

Geplaatst:
  • Auteur

Ontbijtkoek met vruchten en/of noten

20251213_144903.jpg

Nodig:

🌱 125 gr. volkoren meel
🌱 125 gr. amandelmeel
🌱 10 gr bakpoeder
🌱 1 tl kruidnagelpoeder
🌱 1 tl nootmuskaat
🌱 3 tl kaneel
🌱 75 gr cranberries en/of rozijnen
🌱 100 ml karnemelk
🌱 3 el gembersiroop of stukjes gember

🌱 50 gr zachte roomboter
🌱 50 gr bruine basterdsuiker of honing
🌱 1 mespunt zout
🌱 1 ei

Cakevorm of 2 springvormen rond 13 cm en bakpapier

20251214_102822.jpg 20251213_162204.jpg

Niet te veel vruchten en/of noten erin doen, zoals je ziet breekt de koek dan snel.

Werkwijze:

🍜 Verwarm de oven voor op 160 graden boven - en onder warmte. Met de hete luchtstand gaat het te snel.

🍜 Vet het bakblik of de 2 ronde springvormen in met wat roomboter waarop je eerst een stuk bakpapier gelegd hebt.

🍜 Roer de boter met de suiker en het zout glad. Voeg het ei erbij en roer nog even goed door.

🍜 In een andere kom doe je het meel, de bakpoeder en de kruiden. Roer dit door elkaar.

🍜 Voeg de droge ingrediënten door het botermengsel. Voeg in gedeeltes de melk toe. Als slot voeg je het gembernat of de gemberstukjes en de cranberries en/of rozijnen toe.

🍜 Doe het beslag in de cakevorm(en) en bak het ± 45 minuten in de oven. Kijk wel regelmatig of het niet te donker wordt en controleer of het deeg droog is.


TIP: je kunt ook wat noten toevoegen of gedroogde sinaasappelstukjes. Laat dan wat vruchten weg, want anders breekt de koek snel in stukjes bij het aansnijden. Ik had zelf de eerste keer te veel cranberries gebruikt en het was toen moeilijk om aan te snijden.

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

Geplaatst:

Letten we er wel op dat er ook hier geen recepten geplaatst worden uit boeken en andere publicaties?

Geplaatst:

Hoe kunnen we dat het beste doen Arja? Want veel recepten die gedeeld worden hebben een basis ergens anders. Je kunt er zelf wat aan veranderen en het dan als je eigen recept neerzetten? 🧐 Vallen recepten die bijvoorbeeld gevonden zijn op Instagram of Facebook onder dezelfde regels?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Een recept (tekst, afbeelding, enz.) uit een boek, tijdschrift, website enz waarvan jij niet de auteur bent, mag je niet op een forum plaatsen. Zie ook de huisregels.

Aanpassingen moeten m.i. wel aanzienlijk zijn om het 'je eigen' recept te maken.

Over Instagram en Facebook doe ik geen uitspraken, het is mij dan niet duidelijk wie de eigenaar van de tekst of afbeelding is.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.