kustlijn Posted August 15, 2012 Share Posted August 15, 2012 Waar ik zeer tevreden mee ben, is mangold.Deze Duitse benaming is die voor een snijbiet soort, maar voor welke soort weet ik niet.Wellicht de warmoes? Hier in het uiterste oosten kan ik geen paksoi kopen in de winkel.Deze mangold komt wat mij betreft erg in de buurt.Het zijn vooral de dikke witte en redelijk zoete stelen die ik het lekkerste vind.Mijn vrouw echter het bladgroen. Tot heden heb ik deze planten nog niet kunnen uitputten.Regelmatig de buitenste bladeren afbreken, en naschup komt er weer aan. Ook als je eens geen zin hebt in mangold, breek dan geregeld de bladeren af, om verse bladeren te krijgen. Zoals u ziet, mag ik dat ook weer eens doen, dat verversen. Mangold geflankeerd door uiengras (bieslook). Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 Lijkt erg op onze "poirée"..of het er ook naar smaakt weet ik niet. Vanmorgen zag ik bij een buurvrouw een ingemaakte pot met poirée stengel..zij liet het uitdruipen en gratineerde het dan met gruyère of emmenthaler..Sinds ik het al van een ander op t forum had gehoord eet ik deze poirée ook als paksoi bij Indische gerechten.. Ik oogst inderdaad zoals jij, en heb 6 planten waarvan ik ook de buren voorzie Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlijn Posted August 21, 2012 Author Share Posted August 21, 2012 Ja Appelvrouw, het ziet er eender uit, ik denk dat hetzelfde is.U noemt het poirée, betekent dat (ook) niet prei in het frans?Hier in Duitsland noemen we prei trouwens naast "Lauch" , ook "Porree". De ingemaakte "poirée stengel" van uw buurvrouw interesseert mij Appelvrouw.Wij willen zoveel mogelijk moestuin producten buiten de ijskast/diepvries houdbaar maken.Weet u misschien waarin ze het inmaakt?Bijvoorbeeld azijn(water) of iets dergelijks? Wij hebben van deze bladeren ook wel stampot gemaakt, dat smaakte ook lekker. (vonden wij althans)Je kan met deze plant vrij veel doen, in de keuken.Een ideale plant voor de zelfvoorziener, als men daarbij de rekent dat je weinig onderhoud aan deze plant moet geven, ze behoorlijk veel opbrengst hebben, en tijdens het zeer natte weer prima gedijde. Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 Kust: ik wacht op de juiste kooktijden van de stengelweck..die zou ik een dezer dagen krijgen en dan lees je het recept wel wel hier...Prei is in het Frans: poireaux toch net even iets anders Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlijn Posted August 21, 2012 Author Share Posted August 21, 2012 Excusez-moi Appelvrouw, poireaux.Gelukkig heb ik meer verstand van verzekeren ........ Wat het recept, casu quo kooktijden aangaat, ik houd mij aanbevolen. Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erny Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 Snijbiet soort lijkt op de Groene Witribbige. En ik gebruik 'm (in de jaren dat ie wel goed groeit) vooral ook als paksoi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 Ik heb ook een foutje hoor..poireau..zonder X Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frans Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 Ik kweek de mangold ook al enkele jaren in mijn tuin maar gebruik alleen de stengels. De smaak van de bladeren vind ik tegenvallen . Geef mij dan toch maar echte spinazie. Ik vind het een ideale groente voor als je weinig tijd hebt en snel wat op tafel wilt hebben. Het zaad van mijn mangold haal ik bij de duitse Lidl. @appelvrouw Toch geef ik de voorkeur aan poireaux in mijn tuin boven poireau . Met zo'n enkele poireau ben je snel uitgeoogst . Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. -- Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlijn Posted August 21, 2012 Author Share Posted August 21, 2012 Erny schreef; (in de jaren dat ie wel goed groeit) Ik begrijp dat dit wel eens niet het geval wil zijn bij u?Wellicht dit jaar?Waar ligt dat dan aan, droogte, nattigheid of koude? Ikzelf vind het bladgroen ook minder Frans, mijn vrouw daartegen zweert erbij.Sterker nog, in het begin gingen de stengels op de compost hoop. In prei hadden we geregeld de wittekool vlieg, of iets dergelijks.Veel moesten we dan weg gooien.De snijbiet wordt behoudens door wat slakken, redelijk met rust gelaten. Het zaad is verkregen van een Duitse Selbstversorger, die het zaad van zijn eigen planten heeft geoogst.Of hoe zeg je dat bij zaden.Daarom weten wij ook niet welk soort dit is.De Groene Witribbige zou het kunnen zijn, als ik dat zo zie. De soort Warmoes bestaat, maar is van oorsprong tevens de aan duiding van bladgroente.War staat voor blad, en Moes voor groente.De beide warmoesen worden door elkaar gebruikt, en levert verwarring. Bureau Warmoesstraat klinkt toch anders dan bureau Snijbietstraat. Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erny Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 Waar ligt dat dan aan, droogte, nattigheid of koude? Haha... aan alledrie zowiezo dit jaar en ook het natte landje waar alle voeding uitspoelt. Andere jaren heeft ie het fantastisch gedaan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlijn Posted August 24, 2012 Author Share Posted August 24, 2012 Hmmm, gelukkig doet de Mangold het hier wel goed.En ook wij hadden zeer veel regen.Met meerdere dagen van 60 liter per m². Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.