Jump to content

Wanneer tomaat bemesten


LeMer

Recommended Posts

Bemesting

  • Belangrijk bij tomaat is de verhouding stikstof en kalium. Stikstofovermaat veroorzaakt een te weelderige bladgroei ten nadele van de bloem- en vruchtkwaliteit. Voldoende kalium is nodig voor een smaakvolle, stevige vrucht met een mooie kleur die goed bewaarbaar is. Magnesium is belangrijk om de bladkleur van de oudste bladeren te houden. De jaarlijkse organische bemesting moet goed verzorgd worden. Om een voldoende hoge zoutconcentratie te bekomen is een vrij grote voorraadbemesting gewenst met bijvoorbeeld 70 g/m² patentkali en 50 g/m² kalkammonsalpeter. Ofwel 100 g/m² samengestelde meststof NPK 12+8+18. Werd er een grote hoeveelheid stalmest of compost gebruikt gebruik dan minder stikstof. Om verbranding te vermijden verdeelt u de meststoffen in de bovenste grondlaag van 25 cm. Er wordt ook bekalkt. Zeewierkalk kan nog voor de teelt, zo niet tijdens najaar of winter.

 

Bijbemesting

  • Als de plant een drietal trossen gevormd heeft, is er al heel wat voeding uit de grond opgenomen. U kunt dan wat meststoffen in het gietwater oplossen, of een vloeibare meststof gebruiken. Neem een meststof met relatief veel kalium. Als u twee gram oplost per liter gietwater kan je telkens als er water gegeven wordt meststoffen toedienen. Meer oplossen veroorzaakt een te hoge zoutconcentratie aan de wortels.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

ik heb vandaag druppel bevloeiing geplaatst bij mijn tomaten. De tomaten staan in potten van 35l in 1/3 groencompost, 1/3 oude potgrond, 1/6 vermiculite, en 1/6 lava zand. Nu heb ik vloeibare mest voor tomaten van DCM 10ml/l gietwater. Hoe dikwijls moet dit toegevoegd worden en hoeveel liter water moet ik dagelijks geven?

Link to comment
Share on other sites

Ik bemest als de eerste bloemetjes open zijn en als ze enkele weken in volle gronnd staan.

Wat is lavazand?

Bemest je met die meststof met npk 5-6-7?

Normaal staan er richtlijnen op de verpakking.

Ik giet m'n tomaten 2 keer per week.

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Link to comment
Share on other sites

Ik heb mijn tomaten vorig jaar niet echt bijbemest.

 

Ik had nieuwe bakken met vers aangekochte zandgrond (zwart kempenzand + compost + champignonmest) en had per plant nog wat extra compost en een handvol DCM meststof voor tomaten (die korrelachtige meststof) => http://www.dcm-info.be/nl/hobby/producten/groentetuin-meststoffen/dcm-organische-meststof-voor-tomaten/. Verder niet meer bemest. Ging prima.

 

Vorig najaar wel stevig compost toegevoegd en bekalkt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...