Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Kaas, yoghurt en boter maken

Featured Replies

Geplaatst:

Gisteren heb ik van een restje slagroom, boter gemaakt! (het is maar waar je blij van wordt )

En vanavond heb ik kaas gemaakt, het staat nu met gewichtjes in de keuken. Ben benieuwd of het iets eetbaars wordt Ik houd jullie op de hoogte.

Geplaatst:

'Zonde van je slagroom

Je kaas wil ik zien als die klaar is dat is leuk, van wie is dat de geit of het schaap ?

Players only love you when they're playing.

Geplaatst:
  • Auteur

De melk komt uit de supermarkt, de room voor de boter ook. Ik had 60 ml nodig voor een recept, en er zit altijd 250 ml in zo'n kuipje. Schud het hard genoeg, en je krijgt boter

Geplaatst:

Op Terschelling heb ik schapenkaas gemaakt zien worden van schapenmelk. Dus ze worden inderdaad gemolken.

 

Om zelf boter en kaas te maken, lijkt me super. Alleen vrees ik dat ik al teveel hobby's heb om dit er ook nog bij te doen. Maar ik ben benieuwd naar je resultaat.

Geplaatst:

Kun je eens beschrijven hoe beide gemaakt hebt dan van supermarkt melk? Wil ik ook wel eens uitproberen.

groetjes Sandra

Geplaatst:
  • Auteur

Ik heb verder wel stremsel en zuursel, zo kan je harde kaas maken. Met alleen melk en citroensap kan je wel zachte kaas maken, dus heb je geen moeilijke flesjes nodig (om een keer te proberen zeg maar).

Je moet de melk opwarmen, zuursel en stremsel toevoegen en dan wordt het dik. Dat moet je snijden, spoelen, spoelen, spoelen, in vormpjes stoppen, drukken, drukken, nu ligt het kaasje in een pekelbad.

Geplaatst:

Ja ik zou hier niet weten hoe ik aan stremsel een zuursel moet komen hier zitten geen melkveehouders dicht bij. En ik heb geen snij zeef maar goed en de boter hoe heb je dat gedaan dan dat zou ook meer iets voor mij zijn hahah neem aan dat je volle melk gebruikt hebt?

groetjes Sandra

Geplaatst:
  • Auteur

Via brouwmarkt of levenvanhetland.nl kan je kleine kaas-maak sets kopen. Met kleine flesjes stremsel en zuursel, kaasvormpjes, boekje, etc.

Voor de boter gebruikte ik een boterkarn, maar Jimmy van Jimmy's farm (BBC) deed gewoon room (slagroon uit zo'n kuipje) in een glazen potje en ging flink hard staan schudden. Je ziet het dan dik worden en dat dikke zeef je er uit. Dat spoel je nog flink door (in een kaasdoek, of hele fijne zeef) en dan kan je het kneden

  • 3 maanden later ...
Geplaatst:

Eerst foto ik wil hem weleens zien, ik hoop dat hij lekker oud smaakt.

Players only love you when they're playing.

Geplaatst:

Hier ook iemand die wel heel erg benieuwd is naar t kaasje

Hoe lang moet die kaas onder druk staan? En waar bewaar je het als het moet 'drogen'?

Good things come in small packages

Geplaatst:
  • Auteur

Hij heeft nu gedroogd in een (vrij open) keukenkastje. Je moet hem een paar keer persen, maar niet lang hoor. Na het pekelbad moet je hem coaten, en voor een vrij oud kaasje daarna nog een keer coaten.

Geplaatst:

Is dat coaten net bij echte kaas dat gele plastic ? (is het eigenlijk wel plastic )

Players only love you when they're playing.

Geplaatst:

hans volgens mij zijn er verschillende versies want in principe is die korst eetbaar...een soort was.

  • 1 jaar later...
Geplaatst:

Hoi iedereen,

 

Ik kwam via de website van de brouwmarkt terecht bij een kaas-maak-starterset.

 

Aan de kaasmakers hier: lukt het goed of waar loop je tegenaan?

En zou zo'n starterset kunnen werken? Het is namelijk best een hoop geld voor een kaasvormpje, pers en wat stemsel

 

 

http://www.brouwmarkt.nl/startset-kaasmaken-luxe-inclkaaspers-p-5003825.html

To plant a garden is to believe in tomorrow.

Geplaatst:

Dag,

 

Ik heb iemand gekend die dat deed. Makkelijk is het zeker niet, maar wel lekker (goede receptuur).

 

Het probleem ligt hem vaak met de toevoeging van Stremsel. De rest komt aan op goed pekelen en rijpen.

 

iig Suc6!

 

Gr Anton

In een groen, groen, knollen, knollenland...

Geplaatst:

Ik heb zelf wel eens kaas gemaakt.

Het denk ik 2 keer gelukt en 8 keer mislukt

Het maken gaat allemaal wel maar bij het bewaren gaat het mis.

De eerste week is er niks aan te zien en dan, van de een op de andere dag staan de haren erop.

Ik weet niet goed wat ik verkeerd doe, maar ik denk dat het aan de temperatuur / vochtigheid ligt tijdens het bewaren.

Ik heb nog wel een recept liggen, als je dat nog zoekt.

"A weed is a plant that has mastered every survival skill except for learning how to grow in rows." ~Doug Larson~

Geplaatst:
  • Auteur

Ik maak elke week 2 kaasjes. Of tenminste, daar ben ik nu net weer mee begonnen. In de zomer heb ik niets gemaakt en aten we kaasjes die ik de winter daarvoor had gemaakt. In de zomer (en lente, en herfst) is er namelijk al genoeg te doen in de keuken, kaasmaken heb ik dan even geen tijd voor.

 

@Naggie: Die schimmel veeg/poets je er vrij makkelijk van af, met wat water en/of azijn. Je moet de kaasjes elke zoveel tijd keren en droog vegen. In het begin heel vaak, daarna minder vaak.

 

Ik vind het persje in die starters-kit niet nodig. Het boekje en eigenlijk al die andere zaken zijn wel handig. Die pers maakt de boel ook flink prijzig. Ik gebruik gewichtjes, om te persen. Of potten jam

Geplaatst:

In wat voor soort omgeving leg jij je kaasjes te drogen jorieke? luchtvochtigheid/temperatuur?

To plant a garden is to believe in tomorrow.

Geplaatst:
  • Auteur

In de kelder, waar het voor veel dingen wat te vochtig is. Er staan 3 vochtvreters, die zitten vaak vol. Ze liggen dan op zo'n matje, zodat het kaasje niet vast schimmelt aan een bord of plank

 

Voordat ik ze daar leg, liggen ze even in de keuken, omdat ik ze ook insmeer met kaascoating en dat moet wel goed drogen.

Geplaatst:

Ik zit te twijfelen om ze op zolder te leggen (als ik alles heb aangeschaft... kan nog even duren)

 

in de winter is het daar zo'n 16 graden denk ik. de luchtvochtigheid is niet al te hoog... zou het daar kunnen lukken om ze te drogen/goedhouden?

 

Dit is tot dusver mijn grootste 'struikelblok' ... waar leg ik ze neer....

To plant a garden is to believe in tomorrow.

Geplaatst:

Heb net weer karnemelk en boter gemaakt.

Mijn karn m/c.

p104084559731357484025.JPG

De boter ligt er al op.
p104084618471357484079.JPG

DE m/c draaid.

p104084774591357484100.JPG

6 liter karnemelk en 700 gramroombter
p104084872071357484174.JPG

Een karnemelksepap/gorterpap

Overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:
  • Auteur

@Thea: Hoe ga jij precies te werk met het maken van boter? Mijn boter is gewoon niet echt lekker. Ik was hem zo goed mogelijk, en naar mijn idee komen er na een paar keer spoelen geen melksuikers meer los.

Ik kan er goed koekjes of taart ofzo mee maken, maar op brood smaakt het niet lekker. En in de pan (verhitten) ruikt het ook niet erg goed. Ook niet verkeerd, maar het lijkt alsof er toch nog iets in zit wat te snel bruin wordt en gaat stinken.

Ik zou niet willen zeggen dat het zuur is, ik kan het niet goed beschrijven.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.