Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Pompoenen voor diervoeder


Jorieke123

Recommended Posts

Naast de pompoentunnel, hebben we dit jaar ook een stuk niet-goed-geploegd land volgezet met pompoenen. We hadden er achteraf gezien wel wat meer kunnen poten, dat gaan we volgend jaar dan ook doen.

 

Na een nachtvorstje zien de planten er niet meer uit, en dus hebben we alle vruchten geoogst en ze op pallets gelegd. Met een dakje er op. Zo kunnen ze nog mooi even nadrogen.

 

Het voorste stuk van het veldje was niet beplant, mijn plantjes waren op

 

foto26279931348663111.jpg

foto26434531348663117.jpg

foto26563061348663124.jpg

 

Er zaten echte joekels bij!

 

foto26755431348663128.jpg

 

Maar ook heel veel kleintjes:

 

foto29559241348663138.jpgfoto28181281348663133.jpgfoto29622271348663141.jpg

 

We hebben 3 keer moeten rijden met de Caddy:

 

foto29742721348663145.jpg

 

En het veldje zag er daarna wel erg sneu uit:

 

foto29997141348663150.jpg

 

Maar de kleurige stapels tegen de achterkant van het huis zijn dan wel weer vrolijk

 

foto30786771348663154.jpgfoto30828581348663160.jpg

 

Zo hebben we nu 3 van die stapels, en wat kratten vol met mini's. En dan liggen er nog heel wat kakaï pompoenen op het veldje bij de pompoen-tunnel, en in die tunnel ligt ook nog van alles.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Jorieke, heb je dat frezen NA de oogst gedaan? ervoor? of tijdens de groei?

 

Hoe groot waren de planten toen je ze op het veldje zette? Ik heb ook nog een braak-veld over en wil er wel pompoenen kweken maar ik heb dus echt geen zin in spitten en ploegen, (er kan geen grote machine komen vanwege een beek en bos) zou ik ze thuis kunnen opkweken, veldje maaien, uitpoten en tussentijds wat gras/onkruid wegknippen rondom als het te hoog wordt?

Link to comment
Share on other sites

Dat frezen hebben we gedaan tijdens de groei. We moesten het dus wel voorzichtig doen. Maar het ging wel goed. Er stonden 2 of 3 planten in een wildernis waar we met de frees niet eens meer doorheen kwamen, en daar zaten ook wel aardig wat vruchten aan.

 

De planten hadden een stuk of 6 a 8 bladeren denk ik, bij het uitplanten.

Link to comment
Share on other sites

k heb ook geen idee.

maar had ook niet gedacht dat kippen het mogen dus vandaar.

als ik het niet zeker weten krijgen ze het zoizo niet

 

 

konijnen schijnen het te mogen heb ik gevonden zaden en vruchtvlees.

paarden mogen het maar word afgeraden waarom weet ik niet dus doen we dan gewoon niet

Link to comment
Share on other sites

Jzou ik ze thuis kunnen opkweken, veldje maaien, uitpoten en tussentijds wat gras/onkruid wegknippen rondom als het te hoog wordt?

Ik zou dat opkweken ook zo als Jorieke doen, en dan een flink gat graven voor iedere pompoen. Oude stakmest of compost in het gat doen, de aarde er weer bovenop, en daar de pompoen ( met een beetje een kuil erom heen zodat je aan kunt gieten) op planten. Eventueel als de pompoen goed aan de groei is flink rond de plant mulchen met stro/hooi zodat de planten genoeg vocht houden.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

OK, dat moet niet ingewikkeld zijn.

 

Zojuist besloten toch een paar varkjes te nemen, (rode managalica) ze krijgen dan een stuk bos met open veldje en daar achter ga ik dan de pompoenen zetten. Door de varkens zal dat dus iets (uh, nogal veel) meer moeten gaan worden dan mijn oorspronkelijke plan (voor ons en de kippen) vandaar mijn vraag. Ik heb echt geen zin meer in spitten en ploegen in april, ik heb zat ander werk te doen dan.

 

thanks!

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Ik weet niet of het erg is als ik dit topic omhoog haal want het is bijna van een jaar geleden? Maar dit is wel interessant dit topic voor als ik ook een redelijk groot perceel met pompoenen vol ga zetten. Mijn vraag jorieke was het makkelijk allemaal? en het opslaan enzo is dat ook vrij makkelijk? Hoelang kan je de pompoenen zo ongeveer bewaren als je ze eenmaal droog hebt.

Wat is onkruid?Iets wat je niet moet zaaien maar toch uitkomt.

Link to comment
Share on other sites

Hee Jim!

De teelt was vrij makkelijk, al hadden we wel last van vrij hoog onkruid. Een volgende keer leg ik karton rondom de planten denk ik.

We hadden de pompoenen dus buiten opgeslagen, op pallets met dakjes tegen het huis (uit de wind en regen)

Ging het vriezen, dan ging er een zeil omheen/overheen. Helaas trok het ratten, en die hebben heel wat pompoen gegeten...

 

Binnen kan je ze langer bewaren.

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat als je daar karton gaat leggen dat je nogal wat karton nodig hebt Dat is wel balen dat een groot deel opgegeten is door ratten. Ik heb een garage als die niet heel vol staat met planten die ook moeten overwinteren kan ik ze misschien daar leggen? Moet ik wel zien dat ik ze toch op 1 of andere manier kan stapelen. EN dat onkruid misschien is het met de bosmaaier te doen

Wat is onkruid?Iets wat je niet moet zaaien maar toch uitkomt.

Link to comment
Share on other sites

Het onkruid groeide tussen de ranken, dus maaien ging niet echt. Veel karton is voor mij geen probleem, ik haal het bij een bedrijf in de buurt. Zij zijn blij dat ze er van af zijn. Ik bedek het karton met van alles en nog wat (oud hooi, compost, gemaaid gras) zodat het blijft liggen en langer vochtig blijft. De planten zouden er dan ook wel in kunnen wortelen.

Opslaan in de garage moet goed gaan ja.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Zo, even een 'paar' jaar geen pompoenen geteeld op grotere schaal. Ja, nog wel een keer tussendoor, ik zal nog even zoeken naar foto's. Maar goed, dit jaar wel weer! 

 

We zijn begonnen met 4 bulten half verteerde mest van de koeien (en paarden?) van onze overbuurman, en daar hebben we druppelslangen omheen overheen gelegd. Want de vorige zomers waren erg droog :lol:

 

Zo staan de planten van 1 van die bulten er deze week bij. Het onkruid staat hier en daar hoger dan 150 cm. Maar dit spul (Canadese fijnstraal, volgens de planten-app van Peter van @Anna3) is niet heel vervelend en de pompoenen klimmen er een soort van in omhoog en dwingen het dan naar beneden zodra er een zwaardere vrucht aan die sliert komt te groeien. 

IMG_0974.jpg

 

Er hangt/ligt alweer van allerlei moois:

IMG_0965.jpg

 

IMG_0966.jpg

 

IMG_0968.jpg

 

IMG_0970.jpg

 

IMG_0972.jpg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...