Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Wanneer overal kruidenplantjes te koop?


essiebes

Recommended Posts

Als het voor buiten is zou ik pas half Mei kruidentuintje aanleggen, veel zijn vast, sommige niet is echt teveel om op te noemen.

Je kunt best een site lezen over kruiden kijken welke je wilt en daar staat ook vaak bij vast of 1 jarig.

Als je echt wat met kruiden wil doen is dat een hoofdstuk apart bij de groentetuin zo onwijs uitgebreid en veel mogelijkheden.

Wil je bv geneeskrachtig of enkel voor gerechten, vast of 1 jarig je hebt verschrikkelijk grote kruiden maar ook echt kleintjes enzv.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Er zijn heel veel winterharde/groene kruiden, en nog meer eenjarigen. Wat gebruik je vaak in de keuken, en wat wil je dus zelf telen?

Half mei is inderdaad een goede tijd. De plantjes van de karwei kunnen nog zo winterhard zijn, als je ze nu buiten zet schrikken ze zich rot en gaan ze alsnog dood.

Link to comment
Share on other sites

Oh nou maar goed dat ik ze niet heb gekocht dan. Ik wil gewoon wat kruiden om mee te koken. Basilicum, tijm, peterselie, oregano, misschien komijn en laurier. Maar ik heb inderdaad ook geen idee hoe groot die planten allemaal worden, daar moet ik me nog even in verdiepen (of willen jullie mij op weg helpen?). Want ik wil alleen plantjes die een beetje klein blijven (formaat kamerplant zeg maar).

Link to comment
Share on other sites

Komijn vind ik een ^%#$#*& kruid om te zaaien. Het is me nog niet gelukt om er zaden van te oogsten. Het plantje blijft heel klein, en is eenjarig.

Laurier kan je goed klein houden, gewoon lekker veel snoeien en gebruiken in de keuken.

Peterselie en basilicum zijn (bij ons) eenjarig en worden ook niet heel groot als je ze in een pot teelt.

Oregano is ook niet groot, en heel makkelijk en winterhard. Tijm ook.

Link to comment
Share on other sites

Ons laurierboomPJE is inmiddels zo'n meter of 3½ hoog.

Thijm blijft laag maar breidt zich wel wat uit en komt ieder jaar weer terug. Oregano ook.

Nog andere suggesties zijn bieslook (30CM hoog) en komt na de winter ook terug.

Rozemarijn wordt een winterharde struik en past in veel gerechten.

Link to comment
Share on other sites

Iemand wel eens dragon geteeld, niet winterhard volgens mij maar wel meerjarig???

Heerlijk bij de artisjok in een mayosausje met citroen. Alleen bij het zaaien van artisjok ga ik vloeken dat is me nog nooit gelukt, toch maar plantjes kopen dan.

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Klopt, ik wist het niet vandaar mijn vraagtekens ik heb het even opgezocht:

Ofschoon dragon tamelijk winterhard is, moet hij onder hele slechte weersomstandigheden worden afgeschut, door rondom de plant bladaarde te strooien, of een grof gevlochten mand te plaatsen. Deze moet dan wel verzwaard worden, zodat de wind hem niet kan wegblazen. In het voorjaar moet het weghalen van deze deklaag uiterst voorzichtig gebeuren. Haal het strooisel er geleidelijk af en wacht met het laatste beetje, tot het weertype geen grote schommelingen meer vertoont. Als winterbedekking van de wortels kan ook stro of mest met een groot strogehalte dienen, nadat de bladeren zijn afgestorven. De plant spruit in april opnieuw uit.

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Bieslook/Peterselie/Basilicum koop ik vaak/altijd gewoon bij de lidl meer mensen die dat doen?

Soms knip ik de bieslook wel direct helemaal tot 5cm boven de grond af, krijg je vaak een gezonder plantje terug dan die stengels uit de supermarkt.

 

Helaas beginnen m'n bielsook plantjes af te sterven Waren denk ondertussen al snel 3x zo groot als toen ik ze uit de supermarkt haalde!

Link to comment
Share on other sites

Basilicum kan wel denk, die staat hier al 7 maanden binnen op een plekje waar niet heel veel licht komt, en is ook goed gegroeid.

Peterselie heb ik nu ook binnen staan.. Kan wel denk, maar zou misschien toch beter ergens anders kunnen, vind hem er niet giga gezond uit zien, maar trekt wel weer bij als hij naar buiten gaat.

 

Ik zou de plantjes alleen kopen als ze echt goedkoop zijn of speciaal/mooi zijn, als dat het niet is zou ik nog even wachten

Plantjes die ik heb staan zijn plantjes van bij de lidl, €1,-

 

 

 

Kortom jorieke; Je kan ze wel goed houden! Die basilicum hier die al 7 maanden leeft, is zelfs nog geen eens 1x verpot Bieslook moet je sowieso wel altijd direct verpotten, daar zit echt bijna geeeeeeen aarde in.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb er ook wel 2 in de vensterbank staan, ze hebben gewoon veel meer extra zorg nodig. Basilicum die je uit zaad opkweekt, is altijd compleet anders als de weke sprietjes die je in de supermarkt koop. Ze hebben echt stammetjes en zijn stevig! Ze kunnen ook erg groot worden in een mooie zomer.

Tijm heeft normaal ook houtige steeltjes, die uit de supermarkt gaat meteen hangen als je het plastic weghaalt.

Het kan wel... tuurlijk Maar plantjes die ook echt bedoeld zijn om te planten (bij welkoop, intratuin, etc) die doen het stukken beter straks in de volle grond.

Link to comment
Share on other sites

Bij ons een dorpwinkel voor tuin,dier en planten zijn binnenkort bijna alle plantjes aan 10 cent het stuk en dan sommige 15 cent(peterselie onderandere).Dit zijn dan wel kleine plantjes die nog aardig moeten groeien.

Wat is onkruid?Iets wat je niet moet zaaien maar toch uitkomt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...