Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Boerenkool; ik dacht dat dat gewoon buiten kon blijven


sjuutje

Recommended Posts

Hoi,

 

Ik weet niet beter dan dat je boerenkool de hele winter gewoon buiten kunt laten staan op de tuin en er naar believen stukken af kunt halen om te eten. Tegen vorst zou het moeten kunnen, sterker nog, het zou er zelfs lekkerder van moeten worden.

 

Wat is er dan toch gebeurd met mijn boerenkool? En met dat van mijn mede volkstuiners?

 

Het staat ineens slap in mijn tuin en met enorm veel bruin blad, alleen de kruintjes zijn nog mooi lichtgroen. Die laatste heb ik er dan ook maar vanaf gehaald en opgegeten....

Zo zonde want ik had al een gedeelte in de vriezer gedaan maar ben ermee gestopt, het kon immers goed overwinteren.....

Link to comment
Share on other sites

Boerenkool kan gemakkelijk -15 verdragen maar kan wel degelijk bevriezen. Zeker als er vorst is geweest zonder sneeuw.

Misschien zijn er nog andere oorzaken waarom bij jullie de kool extra bevroren is..misschien normaal niet al te beste grond voor kool? Ik gok maar wat, want ik ken de omstandigheden niet..maar ik weet wel dat de kool zwaar kan bevriezen en zich daar soms niet meer van hersteld omdat de cellen zijn doorgevroren...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Mijn ervaring is dat boerenkool best tegen vorst kan, maar dat de kwaliteit met strenge vorst toch hard achteruit holt; bruine randen aan de bladeren en als je er te laat bij bent compleet afsterven van het blad op een klein groen kruintje na, inderdaad. De combinatie met sneeuw is helemaal funest. Aan de grond ligt dat niet bij mij; ik zit op een kleigrond met een beetje veen er doorheen, alle soorten kool doen het eigenlijk altijd super bij mij. Misschien heeft het ras dat je kweekt nog invloed; ik heb altijd Westlandse winter, oud beproefd ras waarvan de zaden zeer goedkoop zijn.

Link to comment
Share on other sites

Zal dan ook eens gaan kijken. Tot vorige week de sneeuw begon was de boerenkool nog prima. Er stond ook niet veel meer, nog 2 struiken. Eens kijken of het er nog steeds zo bij staat. Moet zeggen dat ik het (mijn eerste eigen gekweekte boerenkool) echt wel heel lekker vind.

Link to comment
Share on other sites

Een ander probleem kan zijn dat je boerenkool opgegeten wordt op het land. Bij mijn buurman was alles opgegeten, ik denk door de duiven! Zeker nu ze weinig ander voedsel kunnen vinden is de boerenkool een smakelijk hapje!

Link to comment
Share on other sites

Antwoorden zijn hier verspeid eigenlijk al gegeven. Boerenkool kan inderdaad - 15 aan, probleem is echter de wind. Bij strenge vorst komt de sapstroom, ook bij boerenkool, stil te staan doordat de cellen in de stengel bevriezen. Door de harde wind gaat de verdamping echter door, dus hoe gek het ook klinkt, de planten drogen uit met bruine randen aan de bladeren tot gevolg. Een sneeuwdek gaat dit verschijnsel voor het grootste gedeelte tegen, bij gebrek daaraan zou je de koolplanten in kunnen pakken met fleece-doek o.i.d.

Link to comment
Share on other sites

Dan ben ik toch bang dat ze gewoon bevroren zijn want we hebben pas afgelopen week sneeuw gekregen daarvoor fikse vorst en natuurlijk snoeiharde wind en helaas staan ze niet beschut....

Zonde hoor want ik had nog best veel boerenkool staan

De vorige vorstperiode deze winter hebben ze met glans doorstaan maar deze dus niet.

 

*** note to myself ****

 

koolplanten inpakken komend najaar voor de vorst!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...