Jump to content

sjuutje

Members
 • Posts

  55
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  friesland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ik ben ondertussen voorzien van moestuinbakken, niet van hazelaar maar opzetranden van pallets. Ik wilde mijn bakken toch graag op poten hebben zodat ik niet op mijn knieën hoef te tuinieren. Zal er morgen eens een plaatje van schieten, de eerste zaden zitten er al in! Toch bedankt voor het meedenken want ik blijf ze wel ontzettend mooi vinden.
 2. wat denken jullie, zou dit wat zijn voor een moestuinbak? https://gadero.nl/moestuinbak-90x90x50cm/ Ik vind ze er namelijk prachtig uitzien maar vraag me af of het water niet in een zucht en een scheet verdwenen is in de warme zomermaanden.... Iemand enig idee of ervaringen misschien? groetjes, Susan
 3. Vrieskist 298 liter Beko HSA 32520 Wegens het stoppen met de moestuin staat deze vriezer meer leeg dan dat hij vol zit. Zonde natuurlijk dus hij is toe aan een nieuwe eigenaar. De vriezer heeft altijd prima voldaan en bij ons in de (bij)keuken gestaan, gevuld met vlees en groenten. Ik heb hem eind 2012 gekocht. Energieklasse A+ 272 KwH jaarverbruik volgens specificaties. afmetingen: hoogte 86 cm, breedte 110 cm en diepte 72 cm. De vriezer heeft een slot (sleutels aanwezig), binnenverlichting en 1 korf. Bij interesse een pb (emailadres verwijderd door moderator)
 4. Hoihoi, Vorig jaar had ik de broccoli buiten staan in de moestuin maar zat werkelijk alles vol met rupsen en heb ik er niets van kunnen eten. Besloten om dit jaar de rode broccoli in mijn kas te zetten zodat er geen vlinders rupsen op konden leggen. Ik heb ze zelf opgekweekt van zaad en het zijn echt reuze planten maar nergens is broccoli te vinden.... Iemand enig idee hoe dit kan? Ik geef ze kunstmestkorrels voor groene groenten en ik had de grond voorbewerkt met compost afgelopen voorjaar.
 5. Hier helaas ook dikke pet Meer dan de helft van wat ik gezaaid heb is niet opgekomen en dat wat er wel opkomt duurt langggggggggg en groeit traaaaaaag. Het enige wat goed gaat is de sla en ik hoop dat de slakken het nog even met rust willen laten. De kolen die ik gezaaid had en later uitgeplant, zijn helaas al opgegeten door rupsen, uitgezonderd de koolrabi daar heb ik weer veel te veel van... Ook in de kas lijkt het niet lekker te gaan, daar heb ik 2 rijen wortels gezaaid (3 jaren in mijn tuin geprobeerd en hele rare scheve wortels gekregen doordat de grond dicht blijft zitten ofzo). De wortels in de kas zijn er maar een stuk of 10 van opgekomen en die zijn ook nog heel klein Kom op met die zomer!!
 6. Wij hebben een aantal jaren geleden ook een 2de hands glazen kas gekocht waarbij er ook nog een gedeelte in elkaar gelijmd zat met kit omdat die persoon geen tochtgaten in zijn kas wilde i.v.m. de tropische bloemen die hij erin kweekte. Dat was een drama om uit elkaar te halen en er zijn dan ook wel wat glazen plaatjes gesneuveld. Wat je kunt doen is de huidige eigenaar foto's laten maken van hoe de kas er nu uitziet, in elkaar en van alle kanten. die foto's thuis uitprinten en op die tekening nummers zetten. Daar aangekomen dezelfde benummering op de echte kas overnemen op schilderstape, wel bedenken of je dat aan de binnenzijde of buitenzijde doet zodat je het glas er altijd op dezelfde manier inzet. Dan heb je als het ware je bouwtekening. Wij hebben het glas rechtopstaand in een kar vervoerd, goed tegen elkaar aan en met fleece of andere dekens ertussen, piepschuim of van dat bolletjesplastic wil ook goed. Wij hadden de originele bouwtekening er overigens bij. Nog een tip, koop nieuwe klemmetjes om het glas vast te zetten. Ze zijn niet belachelijk duur maar staat veel netter en zit meteen weer een stuk steviger.
 7. Hier is het met de spinazie ook niet goed gegaan terwijl ik ze in de kas gezaaid had... hier en daar een plantje boven maar veel is het niet. Vorig jaar ook al niet dus ik ben bang dat ik nieuwe zaadjes moet kopen ondanks dat ze volgens de verpakking nog tot 2016 goed zijn.
 8. Hallo, Hoe kan ik de grond (bodem) in mijn kas verbeteren? Ik merk dat de grond enorm droog is na 2 jaar gebruik. Tussentijds heb ik er wel eens compost onder gewoeld en ook heb ik wel eens bijgemest met droge mest voor o.a. tomaten of vruchten en natuurlijk gaf ik wel water in de kas maar de grond lijkt behoorlijk uitgedroogd en "op" te zijn. Is het verstandig de bovenlaag eruit te scheppen en te vervangen voor verse tuingrond of bijv. verse mest in de oude laag te verwerken? Ik heb vorig jaar aan de rechterzijde tomaten gezet, afgelopen jaar aan de linkerzijde; volgens mij betekend dat dat ik komend seizoen geen tomaten in mijn kas kan zetten, toch... tenzij ik ze in potten zet?
 9. Hier ook geen bloemkool heel veel blad maar er zit helemaal niets tussen. Ook de broccoli wordt niets, er groeien hier en daar wat wilde scheuten maar kleine kooltjes, daar lijkt het niet op Wat wel goed wil is de rode kool, die heb ik zelfs al gegeten... Er is van afgelopen najaar en afgelopen voorjaar veel mest opgekomen en zelfs nog compost... in mijn beleving kan het daar niet aan liggen.
 10. Ik ben bang dat ik spint in de meloenplanten heb, iemand enig idee wat ik daaraan kan doen? De meloenen hangen al een mooie tijd maar groeien niet meer door, ze zijn nu ongeveer 15 cm in doorsnee en ik heb geen idee of ze al rijp zijn. Ik heb de planten samen met tomaatjes in de kas staan, overdag deur en ramen open en in de (koudere) nachten doe ik de deur dicht. Het dakraam gaat automatisch dicht en de andere blijft altijd openstaan.
 11. Ik heb dore's en parels gezet en de dore's hadden al de beruchte aardappelziekte en die heb ik er dus uit moeten halen. Hele kleine opbrengst waarbij nu blijkt dat ik toch ook nog wat rotte aardappels heb in het kistje. De Parels heb ik gisteren het loof vanaf moeten knippen, zag er niet al te florrisant meer uit. Ik heb er 1 plant uitgetrokken en de opbrengst leek best oke... tot we ze gingen schillen om te eten... meer dan de helft van de grotere aardappelen waren hol van binnen en soms extreem vochtig. Hoe komt dat, dat aardappelen er van buitenaf goed uitzien en vervolgens hol zijn? Ik heb in oktober pure paardenmest op het perceel gelegd en dat in februari licht ondergespit. De aardappels zijn er pas eind april in gekomen, dit is het eerste jaar dat hier aardappels staan. Ik heb normale grond, geen klei of droog zand maar prachtig voormalige schapenweide waar het water op dat stuk goed weg kan.
 12. Ik heb dus mieren en luizen in mijn glazen kas.... en daar ben ik niet zo blij mee want ik wordt zelfs aangevallen door de mieren op het moment dat ik probeer een jonge zaailing uit een potje te halen (want in die potjes hebben de mieren hun eieren gelegd). tot nu toe giet ik kokend water over de tegels in de kas waar óók mieren onder zitten maar het helpt nog niet heel erg. de luizen willen ook nog niet echt verdwijnen, helaas hier ook geen lieveheersbeestjes meer te bekennen.... Iemand nog tips voor deze plagen in de kas?
 13. Haai, Ik wil graag verschillende soorten pootaardappels bestellen maar ze verkopen vaak alleen maar zakjes per kilo. Mijn ervaring van afgelopen jaren met de frieslander is dat als ik een kilo pootaardappels de grond in doe, ik een enorme opbrengst heb en daar een erg lange tijd van "moet" eten. Oftewel, ik zou eigenlijk liever van een aantal rassen een paar pootaardappeltjes willen zetten, gewoon om te proberen. Zijn de overgebleven pootaardappeltjes dan nog te bewaren tot volgend jaar of moet ik die dan weggeven/weggooien? Hoe doen anderen dat?
 14. Ook ik heb me er vorig jaar suf om gezocht. Een compostvat via de gemeente aangeschaft en nog apart terug gegaan voor de omwoeler maar die hadden ze niet zeiden ze... later nog een vat via een collega gekregen maar ook zij had er niet zo'n omwoeler bij helaas. Op internet alleen in België iets kunnen vinden helaas. Dus voor mij bleef de optie "hele vat over de kop halen en omscheppen" over maar ja, dat doe ik dus niet zo heel vaak! Ook hier wel interesse dus voor zo'n stok!
 15. Dat zou inderdaad misschien wel helpen. Ik had het op de tegels gezet zodat ik er netjes omheen kon werken zonder in de modder/gras te hoeven staan.
×
×
 • Create New...