Ga naar inhoud

Hoe staat de knoflook er bij na de vorst/sneeuw?


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

ik heb ooit eens gelezen dat knoflooktenen die pas in het voorjaar buiten gezet worden, veel kleinere opbrengst geven qua grootte van de bollen.

Ben dus erg benieuwd hoe dat bij jou zal gaan Borsalino !!!!!

Geplaatst:

Als ik me niet vergis planten ze in het Zuiden van Frankrijk de look toch pas in het voorjaar!?

 

Dus als ik ze voorkiem, ze dus een snellere start geef en ze nog tot warmere tijden in de serre hou.

Moet het toch beter zijn dan ze nu buiten te planten.

Ga er natuurlijk in grotere potten er ook in de serre houden tot ze te oogsten zijn!

 

Trouwens heb hun broertjes en zusjes ook opgepot en in de serre staan.

 

Zo kan ik ook nog het verschil zien tussen gewone en voorgekiemde en de in het najaar in volle grond geplante.

 

Eind jaar zal de proef uitwijzen welk beste is, komt dan volgend jaar nog 1 proef bij en dat is meteen in de serre oppotten en overwinteren, misschien is dat nog beter!

 

We zien wel........................................

Geplaatst:

Ik las gister ergens dat knoflook een koud frame nodig had van 2 maanden tussen de 0-10 graden. Dit had te maken met de bolontwikkeling. Of het waar is weet ik niet.

Geplaatst:
Ik heb de hoop inmiddels opgegeven, er staat niet meer dan gele stompjes.. Maar ach, ik laat ze maar staan, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Zodra de vorst uit de grond is zet ik wel wat nieuwe teentjes bij. Vind het wel jammer want ik had afgelopen zomer een paar mooie grote roze bollen in België gekocht... Dit jaar maar weer halen dan

 

Zolang het blad niet oranje of wit is heb je grote kans dat ze nog leven.

Geplaatst:

Martin je moet wel de Agro Vermiculiet hebben, er zijn 2 verschillende.

Voor de tuinbouw en om mee te isoleren, die koop je bij de bouwcentra's.

 

Ik koop mijn Vermiculiet in Wilrijk bij Antwerpen en is een zak van 100 liter voor de prijs van 19€.

 

Effe goechelen en je vind de Vermiculiet ergens in je buurt.

Geplaatst:

De knoflookbollen zijn binnen, type Casablanca en een standaard soort uit de supermarkt. Vermiculiet heb ik (nog) niet dus zet ze maar in de zaai/stekrond, dat zal toch ook wel goed gaan.

Denk dat ik ze in kleine turfpotjes zet, dan hoef ik ze straks niet meer uit de pot te halen. Of zal dit de bolvorming storen??

Geplaatst:

Ik heb het type Rose de Lautrec (Hardneck) knoflook, mooie grote licht roze bollen, elke jaar ga ik verder met bewaard plantgoed uit vorige teelt.

 

n' paar jaar terug heb ik de test gedaan om in de lente voor te kiemen in kleine kweekpotjes maar ben er op terug gekomen het resultaat viel toch tegen.

 

Krijg toch de indruk dat ze er behoefte aan hebben om die aanloopperiode voor de winter te gebruiken voor een explosieve wortelgroei, deze planten maken direkt na de winter al een formidabele (door)start. Wat me ook opviel was dat er vrijwel geen verschil op te merken viel wat betreft de oogstperiode, je zou verwachten in de maart gepoot,... dan pas in de nazomer oogstklaar? maar dat is niet zo, een geforceerde lente aanplant is rond dezelfde periode oogstbaar als de herfstplanten. Eind juni begint de verkleuring, wanneer de plant voor de helft geel/groen is zijn ze klaar, dit betekent voor het lenteplantgoed t.o.v een herfstplanting ongeveer een halvering in groeitijd.

 

Daglengte beinvloed het groeipatroon en bepaald de afgifte prikkel (planthormoon) wanneer de plant zal bloeien en tenslotte moet afrijpen.

 

Voor een wenselijke optimale dikke knoflook is er naar mijn inziens toch wel 9 maanden nodig, er gebeurt tenslotte meer ondergronds gedurende de herfst en winterperiode dan we zelf kunnen waarnemen.

 

In Z. Frankrijk waar deze soort (Rose de Lautrec) oorspronkelijk geteelt wordt plant men gedurende de maanden : 1 december tot 31 januarie, het klimaat is er natuurlijk milder vandaar dat wij eerder moeten planten de bodem moet nog een beetje warm zijn.

 

Ik heb het planten dit keer een maand uitgesteld heb ze op 10 nov gezet, staan er nu erg goed bij en alles is opgekomen, ben benieuwd of dit merkbaar zal zijn . Onze febr maand was in ieder geval veel milder dan vorig jaar ,..

Geplaatst:

heb negen soortjes staan ( allemaal van over de hele wereld ( www.levenvanhetland.nl ) , daarnaast nog wat van de appie en van de Lidl. Alles staat er fris en (knoflook)-fruitig bij. Zoiets als bij HuubvG, maar wat korter.

zal binnenkort een foto maken.

Geplaatst:

ja, neem dan de grootste teentjes om te planten. De oogst zal toch wel wat minder zijn dan najaarsknoflook. Je teentjes gaan aan de groei bij een bodemtemperatuur van 7 graden, dus nu nog even binnen voortrekken.

 

Als het kan neem dan geen "hardneck" knoflook (knoflook met een harde stengel na drogen) want die heeft een koude periode van twee maanden nodig om goed te groeien.

 

Wij planten ook wel eens een muurtje kleintjes in het voorjaar als de slakken- en andere plagen erg actief zijn. En eten dan wat van het jonge blad.

Geplaatst:

vandaag een foto gemaakt. rijtje links is wat pieterig. Komt wel. rechts zijn vandaag de rooie uien erin gegaan, Dit stuk stond vorig jaar phacelia; te zien aan nog wat resten stro en zooi. Mooi grondje, gezien wat het daarvoor was.

 

dscn501311221362069370.JPG

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Inmiddels ziet dit knoflookbed er zo uit :

 

dscn512492891366821417.JPG

 

Dit deel ( soortjes ( maar enkelen per soort ) knoflook van over de hele wereld ( van levenvanhetland.nl ). Er is na deze winter wel wát uitval, maar ook weer niet shocking veel.

Daarnaast rijtjes knoflook van de appie. Ook deze gingen er in oktober in. Hier vrijwel helemaal geen uitval. Een aantal heb ik de afgelopen maand gehergroepeerd naar dit bed. Ze stonden overal een beetje tussen ( straks weer, gewoon overal wat, gaat het later in rijtjes )

Sorry voor die zaailingen-zooi. Dat was dus de phacelia van het vorige jaar. En rijtjes spinazie ook trouwens. Die Phacelia wied ik er tussen uit.

 

dscn512396521366821732.JPG

Geplaatst:

Dan sterft het blad af. Net als bij rijpe uien.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

Gauw eens een foto gemaakt van mijn knoflook, geplant einde september;

 

img581923891366993095.JPG

 

De sjalot groeit nu ook al redelijk;

 

img582045071366993130.JPG

 

Knoflook was tijdens de winter met een dikke laag bladeren afgedekt en deze zijn volledig verdwenen door het bodemleven, heb er niets van weggehaald.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Geplaatst:

Das wel jammer zeg!

Heb je "supermarkt"knoflook of speciale najaars-pootknoflook geplant?

En hebben ze misschien van de winter te nat gestaan waardoor ze de vorst niet aankonden?

Geplaatst:

Echte najaars knoflook, mijn zoon had ze voor me besteld.

Mijn moestuin ligt op een droog stuk, de tuiniers aan de andere kant hadden wel te kampen met de nattigheid en hogen de tuinen nu op.

Volgend jaar beter

Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen...

 

Groetjes! Meekje

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...