Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Hond graaft in moestuin


naomi25

Recommended Posts

Mijn moestuin is in de achtertuin. Ik heb twee bakken van 1 x 2 en wil andere stukken gaan gebruiken voor aardappels, courgette en pompoen.

Nu vindt mijn hond het erg interessant als ik bezig ben in de moestuin.

Ik heb mijn sla zaailingen woensdag geplant en die heeft hij nu al vier keer uitgegraven.

Ook mijn bed wat ik gezaaid heb ik helemaal omgeploegd.

 

Ik zit nu te denken om plastic over de bakken te doen maarja dat moet er natuurlijk ook weer een keer af en dan ben ik bang dat hij het weer gaat doen.

 

Heeft iemand misschien een tip?

Link to comment
Share on other sites

Kun je het je hond niet afleren? Een hond valt toch min of meer af te richten dacht ik. Of je zou er wat planten tussen kunnen zetten die honden afschrikken. Kijk eens op Google voor welke planten dat kunnen zijn.

Link to comment
Share on other sites

Misschien op de hoeken van de bakken latten zetten en daar wat draad omheen winden??

Of opvoedtechnisch: een sleutelbos naast de hond gooien zodra hij aanstalten maakt om in de bak te gaan of, nog heftiger, een blik met knikkers? Zodat ie zich helemaal rot schrikt?

Link to comment
Share on other sites

Je hond het afleren is de enige oplossing jij bent de baas en je hond dient te luisteren.

De mijne moeten zo iets niet uitvreten dan zijn de rapen gaar. Zij hebben een eigen stuk waar ze mogen graven. Als ze dat snappen is de rest van de tuin voor jou

Link to comment
Share on other sites

De herder die ik jaren 80 had had het in no time door. Ik had een volkstuin langs het spoor, gehuurd van de NS, en nam de hond dagelijks mee. "Uit de tuin' zei ik telkens als hij een stap erin deed. Even duurde het maar, toen liep hij voorbeeldig op de paadjes.

 

Ik denk echter dat de hond waar het hier om gaat niet continu toezicht heeft, en ja, dat wordt lastig dan. Klopt dat? Anders roep je elke keer 'foei' als hij je tuintje in wil.

Link to comment
Share on other sites

Ik had hier vorig jaar hetzelfde probleem. Ik had moestuinzakken (van zo'n+- 1vierkante meter) aangeschaft in de veronderstelling dat het toch ietsje hoger was en minder aanlokkelijk dan een zaaibed. Dat ging de eerste weken goed, tot de hond ontdekte dat zo'n moestuinzak ook veel graafplezier biedt. Het beest heeft zelfs van 4 compartimenten er 1 groot compartiment van gemaakt door wat te scheuren aan de zak.

 

Ik kon de hond inderdaad wel afleren via gerinkel (eurocentjes in een leeg waterflesje) om er naar toe te gaan, maar eenmaal de hond alleen in de tuin was, was het weer van dat. Nu moet je weten dat onze hond een Beagle is, en dus graag graaft en ook met veel plezier koppig blijft. Aard van het beestje. We kunnen dingen aanleren, en voor

een Beagle luistert de onze eigenlijk vrij goed. Alleen: we hebben 'r als pup verwelkomd nu twee jaar geleden, en er moest heel wat aangeleerd worden. En (af)leren vraagt tijd + ik heb zo'n gevoel dat een Beagle maar 1 ding tegelijk wil leren. Het was dus: of leren rustig te wandelen, of afleren van graven, of leren komen als we roepen, etc. Zo'n waslijstje komt er al snel op neer dat we nu al zover staan dat de hond al effectief minder graaft, en minder diep graaft, maar dat het dier dus wel nog steeds graaft.

Omdat ik het karakter van de hond vorig jaar al voldoende kon inschatten zag ik maar 1 oplossing: de moestuin afsluiten.

 

Een 8-tal houten palen gekocht van 160cm, wat gaas met krammen bevestigd, en van resten hout zelf een deur gemaakt. Ze kan nog graven op de composthoop, wat ze dan ook doet. De compost wordt dus gratis gekeerd Maar mijn moestuinplantjes staan veilig. En nu ben ik tot het idee gekomen dat ik hier nog planken heb, dus ik ga aan de bovenkant van de afrastering tussen de houten palen deze planken bevestigen. En zo kan ik dan aan elke plank nog oude balkonbakken bevestigen die ik niet meer gebruik. Weer extra mogelijkheid om sla of radijs of zo te zetten, en zelfs met deze laaghangende zon wordt er geen zon weggenomen van de andere planten in demoestuin.

 

Dus conclusie van mijn verhaal: afrasteren die handel.

Link to comment
Share on other sites

een hond kun je veel aan en afleren ..het best is als je hem betrapt .

 

zo heb ik eens een hond gehad die ik had geleert niet buiten mijn tuinerf te gaan als de poort openstond .......ook niet als er bv iemand met een hond langs liep ....

 

ergens anders laten graven vind ik ook geen optie

mijn huidige hond graafde ook wel eens in een hoek van de tuin .opzicht kon het daar geen kwaad .maar ik wil gewoon niet dat z ein d etuin ana het graven gaat .en z eweet het verdomels goed .., dat ze het niet mag doen .

Link to comment
Share on other sites

Zoals gezegd, kwestie van afleren. Zoals je een hond opvoedt om meer dingen NIET of WEL te doen zoals het jou blieft.

Natuurlijk zal hij, als hij alleen in de tuin is, proberen weer te graven waar het normaal niet mag als je erbij bent. Beestje is natuurlijk ook niet gek, denkt 'Als baas niet kijkt dan....'. Ook hiervoor betekent: Betrappen, desnoods vanuit het slaapkamerraam gluren en keel opzetten, en dan zal hij uiteindelijk ook niet graven als hij alleen is (ze zal toch niet.... toch niet... gluren ergens? ).

Link to comment
Share on other sites

Volledig akkoord dat je fout gedrag moet corrigeren en goed gedrag belonen, maar zoals gezegd: er kan tijd over gaan. En topicstarter vroeg nu eenmaal wat er tegen te doen is. Het antwoord is tweeledig:


  • heb je een hardleerse hond --> moestuin afspannen en ondertussen het gewenste gedrag aanleren. Zonder afspanning blijf je een heel reëel risico lopen dat je telkens opnieuw moestuinplantjes mag uitzaaien of uitzetten.
    heb je een hond die makkelijk leert --> snel foutief gedrag corrigeren, dan hoeft afspannen niet.

Link to comment
Share on other sites

Mijn ouders hadden een soortgelijk probleem. Zij hebben om de tuin een schrikdraad gespannen met een weideklok eraan, op een hoogte van zo'n 10 cm. Met de fiets rol je er zo overheen. Hun hond vertikt het om nog in de buurt te komen, terwijl hij er zo over zou kunnen stappen. Bovendien staat die weideklok allang niet meer aan. Niet leuk, maar wel effectief. Uiteindelijk is dit, denk ik, een vriendelijkere manier van conditioneren dan foeteren en schreeuwen.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt allemaal voor het het meedenken!

 

Het probleem is inderdaad dat hij een hondenluik heeft en zo zelf naar buiten kan, en dan dus geen toezicht heeft.

Ik heb hem nu wel afgeleerd dat hij erin gaat als ik zelf in de tuin ben.

 

Er liggen nu glasplaten over zodat hij er niet in kan en ga ondertussen kijken voor een permanenten oplossing.

Dat wordt dan denk ik een soort verplaatsbaar hek ervoor of een soort koude bak maken van mijn bakken.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...