Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Advies gezocht


Recommended Posts

Hallo! Sinds een aantal weken ben ik in het bezit van een Nuts-tuin. Zo fijn om midden in de stad nu toch een moestuintje te kunnen hebben. Mijn balkon werd vorig jaar toch echt te klein

Ik heb de tuin over kunnen nemen van iemand en er staat dus al het e.e.a. in. Daarover gaat dan ook mijn vraag. Ik heb geen ervaring met een moestuin, alleen dus het planten in bakken op balkon.

Wat zouden jullie doen...de groenten en planten die er al in staan eerst laten groeien en kijken wat ervan komt. Of kan ik ze verplaatsen zodat een aantal in de volle grond staan en ik daarnaast ook nog ruimte heb voor bakken? Er staat al rabarber, aardbeien, maggiplant, lavendel en verder nog wat bloemen.

Ik zou ook mais en pompoen willen zaaien, kan dit in een bak of is dat juist beter in de volle grond?

Oja...en hoe kan ik voorkomen dat op de luizen de oostindische kers opeten. Dat gebeurde me vorig jaar in balkonbakken en ik vind juist de bloemen zo lekker en mooi.

Link to comment
Share on other sites

Welkom Marloes,

 

Gefeliciteerd met je moestuin.

 

Ik zou persoonlijk de planten er op laten staan, in ieder geval de rabarber en aardbeienplanten. Verplanten van de rabarber zou ik alleen doen als het echt niet anders kan (anders wachten tot oktober). De rest kan je nog wel verplanten mocht je dat willen.

 

Mais kan in de makkelijke moestuinbak maar kan wel het licht wegnemen van de andere planten. Persoonlijk zou ik de mais in de volle grond planten (in een blokje met meerdere planten voor de bestuiving). Pompoen beter in de volle grond omdat deze nogal veel ruimte inneemt.

 

Voor de bladluizen: bladluis-voorkomen-en-bestrijden-t7.html (met je vingers eraf wrijven en een koude waterstaal met de plantenspuit (op de juiste stand))of even de zoekfunctie van het forum gebruiken.

 

Of begrijp ik je verkeerd en bedoel je de planten van het balkon naar de volle grond? In dat geval zou ik ze inderdaad verplaatsen naar de volle grond.

 

Hoeveel bakken ga je zetten en hoe groot is je tuintje?

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Je kunt ook proberen je planten zo gezond mogelijk te maken, gezonde planten worden namelijk veel minder, tot niet, aangetast door ziekten en plagen en dus ook luizen. T is een beetje experimenteren, maar zodra je weet hoe het een beetje werkt, ben je wel van de oorzaak af.

Een goede Levende grond zorgt voor optimale groeimogelijkheden en dus voor gezonde planten.

 

Tot die tijd maar met koud water spuiten, of iets dergelijks, inderdaad.

 

Persoonlijk zou ik zoveel als mogelijk in de volle grond zetten, omdat daar de planten veel meer hun weg kunnen gaan, er vaak meer leven in de bodem aanwezig is (wormen, micro-organismen enz.) en vaak ook een grotere verscheidenheid aan mineralen en andere voedingsstoffen, dan in de doorsnee plantenbak (potgrond/compost of dergelijks). Maar dit is natuurlijk aan te passen.

 

Verder wat Jorg zegt.

Comprehend and copy Nature

Link to comment
Share on other sites

Mijn tuintje is niet zo heel groot, zo'n 5 m bij 2,5 ofzo (moet m nog opmeten) en hij grenst aan een heg waardoor daar ook een stuk schaduw is. En je begreep het goed hoor, ik wil het gaan zaaien. Op het balkon zullen dit jaar voornamelijk bloemen en kruiden komen.

Vorig jaar had ik daar mais gepland in een grote speciebak, uiteindelijk 3 maiskolven geoogst maar ze smaakten heerlijk!

Morgen ga ik het opmeten en dan kijken waar er bakken kunnen staan.

Dank voor jullie reacties.

Oja die luizen haalde ik vorig jaar gewoon met de hand weg maar er was niet tegen op te vechten

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...