Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Aardappelen van vorig jaar in de grond, nog eetbaar?


KimenDennis

Recommended Posts

Wij hebben een tuintje overgenomen van iemand die daar vorig jaar aardappelen had staan.

 

na het onkruidvrij te hebben gemaakt kwamen er allemaal kleine aardappelplantjes op. Deze heb ik uitgegraven met de aardappelen die er gewoon goed uitzien.

Zijn deze aardappelen nog geschikt om te eten? Ze hebben dus de winter door in de grond gezeten, ze zijn gewoon normaal dus niet groen gekleurd.

het zijn er wel een aantal en weggooien zou ook jammer zijn als ze nog geconsumeerd kunnen worden. maar we willen natuurlijk niet ziek worden.

 

Groet,

Link to comment
Share on other sites

er zijn aardige grote bij, ze staan nu in een emmertje, de planten heb ik er vanaf getrokken en op de hoop gegooid. In het moestuincomplex hebben we oa last van coloradokever en schimmels dus ik wil daar geen aardappelen zetten ...

Link to comment
Share on other sites

De ervaring is dat je ze gewoon kunt eten. Dit jaar niet gedaan, omdat ik aardappelen genoeg heb, maar velen hebben het wel gedaan. Vooral de laatste winter was erg zacht, zodat de aardappels niet veel hebben geleden.

 

Maar ik vind achterin mei al wel een beetje laat. Normaal vind je die aardappelen tijdens het spitten in maart/april.

Link to comment
Share on other sites

Zijn deze aardappelen nog geschikt om te eten? Ze hebben dus de winter door in de grond gezeten, ze zijn gewoon normaal dus niet groen gekleurd.

Niks aan de hand met aardappels die nu nog boven de grond komen mits ze niet bevroren zijn geweest of groene plekken hebben. Zouden ze bevroren zijn geweest dan zouden ze nu zacht en papperig zijn maar ik begrijp dat dat niet het geval is.

 

Ik laat mijn aardappels juist bewust onder de grond zitten , daar waar ze gegroeid zijn, en rooi dan naar behoefte tot in het voorjaar toe. Er is geen betere manier om een aardappel goed houdbaar te houden zonder gebruik van kiemremmingsspul.Van belang is dan wel dat de aardappels goed beschermd zijn tegen vorst door bijvoorbeeld een bladerdek over de grond te leggen met eventueel nog een dekzeil er overheen . Mijn laatste Nicola's heb ik op die manier een paar weken geleden gerooid en ze smaakten beter dan de nieuwe oogst Nicola's uit Israel die ik nu bij de Lidl heb gekocht. Ik vraag me ook wel af of die witkokende israelische piepers wel echte Nicola's zijn.

 

Eet smakelijk.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

hoi, jammer dat jullie het loof eraf hebben getrokken: ik had ze uitgegraven en bij elkaar gezet, dan zou je tien aardappelen per plant krijgen tegen nu maar 1. Tsja, misschien een tip voor volgend jaar, of als er straks nog meer plantjes verschijnen?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ik dacht dat ik het hier al eens gevraagd had, maar kan het niet meer vinden, maar ik heb aardappelen van vorig jaar in de grond die inmiddels natuurlijk al lang weer een nieuwe plant met nieuwe aardappels hebben gevormd.

Kun je die nieuwe aardappelen gewoon eten?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...