Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Citroenboom uit pit?


Victorus

Recommended Posts

Bij citroen maakt het eigenlijk helemaal niet uit wanneer je een pitje zaait. En je hoeft hem ook niet eerst te drogen, hij kan zo de grond in. Maar let wel op, citrusplanten kunnen absoluut geen vorst hebben en worden heel ongelukkig bij een temperatuur van minder dan een graad of 8. Dat wil dus zeggen dat je de plant in de herfst/winter naar binnen zal moeten halen en daarom is planten in een pot/mand/kuip aan de raden. Ze houden van zeer veel zon, dus in de zomer zo zonnig mogelijk zetten. En ze drinken veel!

 

Ook moet je er rekening mee houden dat het een heel aantal jaartjes kan duren voor je kans op vruchten hebt. Maar het is leuk om te doen hoor, ik heb hier zelf grapefruitpitten gezaaid en dat gaat heel goed.

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Hai Victorus,

 

ik heb ook een aantal citroenpitjes in een potje gedaan, deze ontkiemden na 3 weken. Het potje heeft tot eergisteren alleen in de ochtendzon gestaan, nu heb ik het potje op het balkon waar vanaf 12u 's middags de zon erop staat.

 

De plantjes zijn nu ongeveer 5-7cm hoog, dus ze groeien niet snel (alhoewel ze straks misschien wat harder zullen gaan nu ze bijna de hele dag zon krijgen). Wat wel heel leuk is, is dat de blaadjes nu al naar citroen ruiken. Heerlijk!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 months later...

Na 4 maanden is het plantje slechts 11 cm groot en heeft 12 blaadjes. Ik hoop er voor het eind van m'n leven nog een citroen van te kunnen oogsten, maar met dit groeitempo heb ik daar een hard hoofd in. Weet iemand hoe ik de groei wat kan versnellen?

Link to comment
Share on other sites

De mijn was 2 jaar terug ongeveer 15 cm. Jaar erop was het al best een echt struikje van 30x30 en 60 cm hoog. Toen een deel ingevroren geweest, dit voorjaar wat ingekort en bijgesnoeid , en nu is het ding toch zeker een meter hoog en 60cm doorsnede. Wanneer de eerste bloemen ooit gaan verschijnen ? Ik weet dat dus niet, maar ik meen me te herinneren, met een jaar of 6 á 8 ? Of dat dan tot iets bruikbaars uitgroeid is weer vraag 2 natuurlijk. Weet ik niet, ga ik eigenlijk niet van uit.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Idd erg leuk om vanuit pitjes iets te laten groeien. Heb zelf ook meerdere malen een citroen laten ontkiemen tot een boompje, vond er laatst eentje die nog ergens in de schuur stond (meer dan een jaar zonder verzorging). Heb hem omgepot en hij groeit weer!

Link to comment
Share on other sites

Mooie foto zeg ! En mooie stuik ook trouwens.

 

En ja, het kan héél lang duren ( ook wel wat sneller, maar 3 jaar in ons klimaat zal niet zo gauw lukken ).

Boompjes die je bloeiend koopt, of zelfs al met vruchten, komen van kwekers, óf uit het buitenland, óf onder speciale condities opgekweekt ( met lots of 'toevoegingen' )

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...