Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Brugmansia-zaailing. Hoe verder ?


Bit

Recommended Posts

Een vraag.

 

Vroege voorjaar Brugmansia gezaaid. Gelukt ( voor het eerst in jaren proberen, bleek een lichtkiemer te zijn ) Staat de plant inmiddels groot te zijn in de koude kas.

De plant groeit hard. Krijgt goed water en voeding. Heeft bij herhaaldelijk verpotten naar steeds een maatje groter ook osmocote-korrels meegekregen en ik voed hem bijna wekelijks iets bij, dan eens met een scheut opgeloste koemestkorrels ( in mei ) en nu met een kaliumrijkere vloeibare complete mest.

 

De foto's laten zien welke spurt in groei dat ding doormaakt. Vragen.

 

1: Hoe nu verder dat ik hem nog dit jaar in bloei krijg. Ik heb wel eerder Brugmansia gehad, maar nooit zaailingen, en nooit een plant die deze groei meemaakt. Bloeien deden ze sowieso bij mij moeilijk , maar ik heb ze wel eens in bloei gehad ( Halfschaduw , beschermd tegen de hete middagzon )

Dus: hoe nu verder met water en mest ? Doorgaan betekent meer groei ? Moet ik in iets minderen ?

 

2: Deze plant is een witte gewone soort. Ik ben de naam kwijt. Maar een basissoortje, een van de sterkstgeurende , zou moeten.

Maar deze groeit erg ( naar mijn gevoel érg, horizontaal. De takken gaan hangen. Het wordt bijna een hanger. Is dat normaal ?

Moet ik snoeien ? Moet ik snoeien om de bloei te stimuleren ? ( lijkt me niet, maar toch de vraag )

 

April.

 

dscn465229441368991457.JPG

 

Nu.

 

dscn486624791372431527.JPG

 

Ervaringen ? Een meer verhoute meerjarige plant heb ik wel eens gehad, maar nog nooit een eigen zaaisel.

Link to comment
Share on other sites

Brugmansia mag je gerust snoeien, is eigenlijk gewenst dat je de geile bladgroei wat afremt en zo de plant meer kans op bloei geeft.

 

Veel en vaak water geven is een must, en mest, er mag gerust vloeibare kamerplantenvoeding bij (pokon in mijn geval) en de verhoudingen zijn: weinig stikstof en wat meer fosfor, normaal kali.

 

Veel licht geven, vanaf ijsheiligen hadden ze naar buiten gemogen.

 

Veel zon kan de Brugmansia wel hebben > meer bloei.

 

Plant is makkelijk te stekken, dus zaaien is wel een uitdaging als je tijd over hebt...

 

In de winter binnen halen en op een koele plek zetten.

 

buitendoen28362721372438426.jpg

overblijver van vorig jaar, gesnoeid en al, bloemknoppen zitten er al weer genoeg aan

Link to comment
Share on other sites

Ja. Na dit weekend gaan ie ook meer zon krijgen. Gaat ie naar buiten. Dus niet minder water geven of minder mesten om de bloei te stimuleren en de groei te remmen ? Oké. Ga ik wat wegsnoeien ook.

 

Van het stekken was me bekend. Heb hier ook al weer stekken van. Maar wilde gericht déze ( botanische soort ) ( zal nog even opzoeken welke precies ) vanwege de geur. Mijn eerdere waren stekken ván , en heb ik ook jaren gehad, maar echt lekker bleoein heb ik maar 1 jaar gehad, en vraag me toch wel af waarom dat nou toch is.

 

Meer zon. Gewoon wél water en mest blijven geven. Iets insnoeien ook. Ik zal het allemaal netjes doen. Over een tijdje een update.

 

thnx ! ( ik had de foto met je brugmansia's al gezien van de week )

Link to comment
Share on other sites

O ja die foto, bijna dezelfde als die in het borlottotopic... maar hier staat een van de door jou opgekweekte aardbijenplanten bij op, rechtsonder.

 

Ik heb er nog een van vorig jaar toen ie in bloei stond, maar het is een gewone gangbare soort, die jij misschien zelf wel erbij hebt.

 

brugmansias149181372439821.jpg

 

Van de speciale botanische soort wist ik niet. Ben wel benieuwd, temeer daar de plant als een stinkerd bekend staat. Is ook giftig en uitproberen als drug leidt tot gekke situaties (zelf GEEN ervaring mee!)...

Link to comment
Share on other sites

hehehe. Nee. Dat snap ik : jij eet sla, dus bestaat ( nog )

 

Zal verder ook foto's plaatsen. Het is de gewone witte Brugmansia suaveolens. Zaad van een botanische tuin ( Reims ), een oude oorspronkelijke soort, nu ook nog veel te krijgen ( de meesten zijn van die afkomst ) maar niet altijd even geurig, vandaar. Deze zou dat wel zijn. Nou ja, we gaan het meemaken.

Link to comment
Share on other sites

Mijn moeder heeft die lang in kuipen gehad. Ze snoeide ze in de herfst 1/3 terug, zette ze in de (koude maar vorstvrije) garage met zeer weinig verzorging. In de lente na de vorst mochten ze weer buiten, werden ze eventueel verpot, nogmaals 1/3 teruggesnoeid en met veel water en regelmatig een greepje 'roze korrels' kreeg ze enorme planten.

Link to comment
Share on other sites

Goedemiddag allemaal,

 

Hier komen enkele namen van Datura's voorbij; Brugmansia aurea

Brugmansia X candida

Brugmansia X insignis

Brugmansia sanguinea

Brugmansia suaveolens

Brugmansia versicolor

 

m.v.g.

Hans.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ik denk niet dat je zaailing dit jaar al gaat bloeien. Een brugmansia verlangt veel mest en water (maar dat wist je al). Ik heb nu 11 verschillende soorten staan, waarvan een aantal zeer goede geurders. In de herfst, als ze naar binnen gaan worden ze drastisch teruggesnoeid, en alleen als de takken erg kruizen snoei ik ze eerder.

Deze gebruik ik dan weer als stekmateriaal.

Link to comment
Share on other sites

Oké. Is een opte natuurlijk waar ik rekening mee hield al bij zaaien , dat de plant dit jaar helemaal niet zou bloeien nog.

 

Maar waaróm zou hij dit jaar nog niet bloeien ? Je zegt dat je dat denkt, maar zegt er niet bij waaróm. Waar ik nou juist zo benieuwd naar ben.

 

De moederplant ( de zaailing van dit jaar februari ) is nu groot dus. Heeft in een dag met draaiende windvlagen 2 forse takken verloren, die heb ik netjes aan de hoofdstammen afgesnoeid. De echte groei lijkt er nu overigens wel een beetje uit. Ik geef veel water en ook nog vrij veel mest ja. ( wou daar medio augustus wel mee gaan minderen )

Heb eerder 2 stekken van de moederplant gemaakt, heb dus nu 3 planten van dat ene zaadje. De stekken zijn ook al weer fors.

Zal, als ik er aan denk , van de week es een foto maken.

Link to comment
Share on other sites

Heeft je zaailing al een y vertakking gemaakt? Een brugmansia bloeit na de vertakking .In de okselblaadjes na je y komen dan de kleine boontjes .

Inmiddels staan er nu 3 bij mij in bloei, de vierde heeft de eerste bloemknopjes. Over een maandje ruik je die dan weer voor in mn tuin.

Suavolens heb ik ook, die ruikt lekker, maar er zijn er die sterker geuren. (0.a Charles Grimaldi, canary bird, grand marnier, langenbuscher garten)

Als je echt voor de geur gaat, degenen (naamlozen) die de aldi altijd verkoopt in het voorjaar geuren vaak zalig.

tuin-in-juli-02769941374932988.jpg

Nu moet ik er wel bij zeggen dat de brugmansia's laat zijn dit jaar, waarschijnlijk het koude voorjaar en de koude nachten hebben er mee te maken.

Ik begrijp dat je zaailing al een forse plant is nu, waar je ook al stekken van hebt? Dan is het dus een kwestie van wat geduld. Wekelijks vloeibare mest,en veel water.

brug-klein25411374933502.jpg

Dit is mijn zaailing, gezaaid in december.Het is een kruising

Link to comment
Share on other sites

Oké. Nou, ik heb het toch maar even nagezocht. Ik heb de Brugmansia suavolens van de RHS in Engeland. Is de botanische soort.

 

Jawel. die Y splitsing is er al wel een tijdje. De plant heeft zich een aantal keren gesplitst al. is nog weer een stukje groter dan de foto 2 die begin aan dit topic staat.

Ga ik volgend jaar es zo'n Lidl ding kopen, hoewel ik niet van die kleurtjes hou eigenlijk Maar de geur preveleert wel. thnx.

Link to comment
Share on other sites

Hoeft niet,ik snoei toch,stuur ik je t.z.t wel even een stek op.

Ik heb even op de site gekeken. De suavolens is een mooie brugmansia, maar wordt ook gewoon best wel groot hoor.

Ik heb ook nog wel zaden daarvan.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 8 months later...

Da bloemen geurden niet noemenswaardig, of pas veel later op de dag ( avondgeurder ), wanneer ik al weg was van de tuin. Maar goed, hij héeft gebloeid.

In najaar onder een dikke laag mulch begraven na afsnijden na de 1e vorst in nov.

In voorjaar gekeken of er nog iets leefde. Niet dus, dácht ik.

Het stuk daar was inmiddels gefreesd en daar staan de aardappelen. Op de rand van dat gefreesde stuk grond is een deel van de stronk blijven zitten.

 

Het loopt nu ( sinds een week ) terug uit.

Lachen wel. Heel byzonder.

Nu op de tuin :

 

image46071402230921.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...