Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Cipressen uit Italië


Bert1239

Recommended Posts

Hallo,

 

Ik ben een paar dagen geleden terug gekomen uit Italië en daar stonden van die mooie cipressen. Ik heb de zaadjes meegenomen naar hier en nu had ik wat vraagjes, namelijk:

-hoe lang duurt het voordat zo'n zaadje ontkiemt?

-zijn ze winterhard?

-moet je wat speciaals met de pitjes doen, zoals bv. weken?

-wat voor cypres is het? Hij komt uit Noord-Italië en wordt zo'n 20 meter hoog.

Alvast bedankt!

 

Mvg Bert

Beter 1 kip in je buik dan 10 in de lucht.

Link to comment
Share on other sites

Hoelang het kiemen duurt en of je ze moet weken, kan je denk ik ook op Google vinden. Des noods even in het Engels zoeken?

 

En of hij tegen vorst kan.. Check het klimaat, weet niet waar je ongeveer was, maar als je weet wat daar de koudste temperaturen in de winter zijn.. Dan zal je ook ongeveer weten tot welke temperaturen hij sowieso bestand is

Link to comment
Share on other sites

Oké bedankt! Ja, ik had al wel heel veel op Google gekeken, maar ik kon niet vinden welke cypres ik heb meegenomen.

Het kan er wel flink vriezen volgens mij, want er stonden overal borden langs de weg dat je op moest passen als het vriest op de weg.

Beter 1 kip in je buik dan 10 in de lucht.

Link to comment
Share on other sites

Oké bedankt! Dat is wel mooi om te weten dat ze niet meteen dood gaan als het vriest. In de winter zal ik ze wel afdekken ofzoiets. Waren dit nou de cipressen die heel hard groeien, of degene die heel langzaam groeien? Want ik lees op de ene site dat ze 2 meter per jaar groeien en op de andere dat ze heel langzaam groeien...

Dan wacht ik nog even af of er ook iemand ervaring heeft met het zaaien.

Ik heb nu zelf als test een stuk of wat in licht vochtige watten gelegd en ook nog een paar gewoon in de tuinaarde in een potje op m'n kamer. Ben benieuwd of er wat uit zal komen, want ik las ook nog dat sommige pitjes pas na 2 jaar rijp zijn...

Beter 1 kip in je buik dan 10 in de lucht.

Link to comment
Share on other sites

Bert ik was in jouw geval allang naar de composthoop gelopen om een stel pitten in te graven, mijn fiets gaan pakken en naar het tuincentrum gereden.

Daar zou ik een pracht van een cipres gekocht hebben, of een andere winterhard boompje.

Ik hoop dat het jou lukt een cipresje te kweken ,geweldig zelfs . Veel succes en ik bewonder jouw geduld

Link to comment
Share on other sites

Ik geloof dat de zaden ook een koudeperiode moeten doormaken voordat ze kiemkrachtig worden. Je kunt het vast vinden via Google, ik heb zelf geen plannen in die richting dus gelieve zelf te kijken... In plastic verpakken, niet te nat en niet te droog. In koelkast of vriezer plaatsen, hoe koud moet het precies zijn? Wanneer erin, wanneer eruit? Het is een vak apart, succes!

Link to comment
Share on other sites

Hoeveel zaden heb je?

 

Niks mis mee toch, ze zijn heel imposant die cipressen, dus het zou prachtig zijn als je een zelfgekweekt exemplaar in je tuin had vroeg of laat.

 

Ga experimenteren. Verdeel de zaden en vertrouw er nu enkele aan 'de composthoop' (?) toe, doe andere in de koelkast en en en.

 

Heb je nou al op de gespecialiseerde websites gezocht hoe je ze moet behandelen? Je moet er wel wat voor doen natuurlijk, zoals hier reeds geadviseerd is.

 

[bij je onderschrift; de mensen uit de toekomst lopen hier misschien allang rond zonder dat je het in de gaten hebt...]

Link to comment
Share on other sites

Nou mensen, ik weet wat voor cypres ik heb! Het is een zeer langzame groeier, dat wel, maar volgens mij hebben ze geen koude periode nodig. Ik had eindelijk een stukje goede informatie gevonden over hoe je ze vanaf zaadje moet opkweken. Het is nog best lastig volgens mij...

 

image97351376231042.jpg

Beter 1 kip in je buik dan 10 in de lucht.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 11 months later...

Hoi beste Bert en anderen van dit forum,

 

Hoe gaat het met je cipressen? Ik ben heel benieuwd naar je experiment. Ik heb zelf drie jaar geleden ook wat zaden van de cipres sempervirens geplant. Van de 15 plantjes heeft één het overleeft. Dat is nu een klein boompje van 40 centimeter hoog! Het is echt al een klein cipresje. Maar een langzame groeier is het zeker.. Ik heb mediterrane grond gebruikt en dat heeft 'm betere laten groeien dan de aarde die ik uit het bos had gehaald. Dit boompje staat bij mij op de vensterbank maar ik wil 'm natuurlijk een keer in de tuin gaan zetten. Net als jij weet ik niet precies goed ik dat moet gaan aanpakken. Weet je al wat meer en kan iemand anders mij misschien advies geven?

 

Groet

 

kris

Link to comment
Share on other sites

Ik zal er nog een foto bij doen. Mijn vraag is dus: hoe zal ik de cipres laten wennen aan een plek in de tuin? En aan de vorst?

En wat zou de beste plek kunnen zijn om de cipres neer te zetten? In de volle zon, halfschaduw, beschut of vrij? Alvast bedankt voor het meedenken. Groet, Kris

Link to comment
Share on other sites

Matig winterhard. De boom kan gerust buiten, ook in ons klimaat, maar zorg er dan voor dat hij een zonnige en goed beschutte plaats heeft. Vooral 's winters moet hij beschut staan tegen vrieswinden. Aanhoudende sterke vorst met wind zijn gewoon funest. Hij moet op een goed gedraineerde plaats staan, niet op veen , liever hogere zandgronden of helling, mergel of klei, maar hoe dan ook : doorlatend.

Eigenlijk geen ding voor onze streken, maar het is goed te proberen. Ze zijn er wel hier, ook oudere exemplaren ( dus ook die de zware winters meegemaakt hebben ) maar met moeite. En zo hoog als in Italië worden ze dan ook niet.

Kun je kwa vorm beter een vervanger kiezen als een zuilvormige jeneverbes ( Juniperus )

Link to comment
Share on other sites

Dankjewel Bit, voor je reactie!

 

Dat is een goed advies wat ik zeker ter harte zal nemen. Op een warme beschutte goed doorlatende plaats in de grond dus. Ik heb al een plek in gedachten. Bedankt. Ik zal verslag doen hoe het met het boompje gaat.

 

Groet

 

Kristine

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Grappig, ben nu ongeveer een jaar lang offline geweest, maar de cipressen hebben de winter gemakkelijk overleefd. Het was ook geen echt strenge winter dan... Maar goed, ik heb nu 3 boompjes van ongeveer 10cm en heb er binnen nog een staan van ongeveer 5 cm, maar deze is wel heel dun en zwak. Ik ga denk ik ook eens mediterrane grond o.i.d. gebruiken, hoop dat het de groei een ietsje pietsje versnelt, het gaat namelijk echt intens langzaam

Maar goed, de zomer komt eraan, we zullen zien

Beter 1 kip in je buik dan 10 in de lucht.

Link to comment
Share on other sites

Zet ze gewoon inde tuin. Ze zijn dan winterhard en groeien bijna 1 m per jaar eenmaal aangeslagen. Hier aan de overkant staat er een van nu zeven jaar oud en is bijna 4 m hoog. De echte cupressus sempervirens, geen leylandii of zo.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...