Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Haagwinde in toom houden


Spitskool

Aanbevolen berichten

In mijn tuin (niet eens zozeer het moestuingedeelte) woekert de haagwinde als een dolle. Hij klimt tegen de afrastering op. Nu blijft hij redelijk in toom, want aan de ene kant van de afrastering is gras, wat regelmatig gemaaid wordt en waardoor de haagwinde daar niet naar boven (lijkt) te komen en aan de andere kant is een een vlonder die aan het water grenst.

 

Toch vraag ik me hoe ver de wortels van de haagwinde onder de grond door groeien. Ze lijken op andere plekken niet op te komen, de afgelopen jaren. Ik haal al redelijk veel weg, maar er lijkt niet tegenop te zwoegen. Op zich staat het leuk, maar wat zijn de gevaren van uitzaaien en verder verspreiden? Het beperkt zich nu een jaar of drie tot een beperkte plek, maar dat zegt natuurlijk niks.

 

Overal lees ik 'haagwinde, groots gevaar en onmogelijk onkruid' en dan maak ik me toch lichtelijk zorgen. Aan de andere kant is de haagwinde relatief braaf in mijn tuin, vergeleken met de verhalen van anderen die ik lees. (Ik ben hier op de dijk overigens niet de enige met haagwinde, het lijkt bij alle buren een terugkerend, onuitwisbaar plantje. Het zal de habitat wel zijn.)

 

Dus: toch maar heel hard gaan bestrijden en vechten, of op dit ene plekje maar gewoon de natuur zijn gang laten gaan (met wat uittrekken hier en daar als het te gortig wordt)?

 

IMG942253841497981526.JPG

 

IMG942394851497981528.JPG

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Probeer met een schopje in het voorjaar als ze net uitlopen alle wortels uit te graven. Hou dit een jaar systematisch vol.

 

Heeft de neiging om op die plaatsen te wortelen waar je er heel moeilijk bij kunt en tussen en onder andere planten. Groeit dan explosief snel. De wortels zijn lange kluwen die gauw afbreken en stukjes die blijven zitten lopen uit met nog meer groeipunten...dus met afmaaien of wegtrekken verspreid je ze juist. In losse en open grond is ze minder een probleem omdat je ze diep kunt uitsteken. Voorkom ook zaad.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Lek een stuk plastiek of wortelfolie, na enkele maanden kijk je eens en kan je de wortels 'oogsten' voor de rest zorgvuldig de wortels uit de grond halen. Soms 'krakt' de wortel in 3, heb je 3 nieuwe plantjes onder de plastiek groeien de plantjes lekker boven de grond

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar wat als de haagwinde al drie jaar lang alleen op dezelfde plek blijft. Hij weigert zich verder te verspreiden (tot nu toe dus) over de rest van de tuin. Kan dat? An sich vind ik het dan niet heel vervelend. Of komt er geheid een probleem van en is de haagwinde nu al drie jaar lang ondergronds aan het broeden om straks zes meter verder boven te komen waar ik hem niet hebben wil? Waar hij zich nu bevindt, hoef ik hem namelijk niet per se weg te hebben. Dat is, als er dus geen verspredingsgevaar bestaat door hele lange ondergrondse wortels of ver weggewaaide zaden.

 

Of is dit heel naïef wat ik hier nu zeg?

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel duidelijk verhaal. Denk dat die horror plant zich bij jou mooi beperkt gevestigd heeft, maar niet verder zal komen. Aan de ene kant maai je, dus daar maai je opkomende scheuten af, en de andere kant is water. Dus zo hou je het gevangen. Zaden zijn zwaar, dus vallen in het gras dichtbij de plek nu óf in het water.

 

Denk dat het zo bij jou wel meevalt en er geen grote zorg is. Maar wat als er nou onverhoopts iets is waardoor je 4 weken niet kan maaien ? In 4 weken tijd steekt de plant gerust je grasveld over naar ergens anders. Dat wel.

Dus je zal altijd alert moeten blijven.

 

weghalen kán wel. Zéér consequent blijven weghalen. élke week een rondje maken. en dat jaren lang.

Link naar reactie
Delen op andere sites

We zijn wel eens drie weken (begin zomer) weggeweest. En ook toen viel het eigenlijk wel mee. Ik denk dat ik de haagwinde voor nu lekker zijn ding laat doen op de plek waar hij zo blij en mooi is. En bij de vlonder aan de andere kant van het hek haal ik getrouw elke keer de opkomende jonkies weg.

 

Wie weet krijg ik daar spijt van. Dan zal ik dat rampscenario hier nog wel in een update plaatsen...

 

Fijn antwoord trouwens, ik ben toch iets meer gerust gesteld!

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier staat hij door de hele tuin heen. Waar ik ze tegen kom trek ik ze zo dicht mogelijk bij de grond uit. Ik moet zeggen dat ik het niet een super vervelend onkruid vind. Hier op zandgrond trek je toch iedere keer best wat wortel mee en ik heb het idee dat ik aan de winnende hand ben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Haagwinde is vooral een probleem als deze onder je vaste planten zit doordat ze de hele plant kunnen verstikken als ze te groot worden en de wortels vormen zoals eerder gezegd hele kluwen rondom de wortels van de plant waar ze onder zitten. Deze put je ook niet zomaar uit door af en toe wat weg te trekken. Als ik de heining bij jou zie, verwacht ik dat de grond vergeven is van de witte wortels:)

Als de plant alweer een aantal blaadjes heeft worden wortel weer snel aangemaakt.

 

In jou geval klink het echter niet echt als een probleem, zoals veel onkruiden heeft het een hekel aan kort maaien en als je het niet vervelend vind zou ik het gewoon laten. Als je buren e.d. het ook allemaal hebben dan waaien de zaden vanzelf opnieuw je tuin in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het daar mooi staan, als je er maar zo weinig problemen mee hebt, laten staan. Ik heb er ook wat staan in/tussen de haag, af en toe trek ik er wat tussenuit wanneer ik denk dat het te veel wordt. Ik heb er voor de rest ook niet veel last van, lijkt zich hier niet echt verder in de tuin te verspreiden door af en toe wat weg te halen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als de plant alweer een aantal blaadjes heeft worden wortel weer snel aangemaakt.

 

Ja, daar is dus onderzoek naar gedaan. Heb ik geen link van ofzo, maar wat ik me herinner is, dat Haagwinde bij een nieuwe scheut maken de reservestoffen van de wortel aanspreekt ( er zijn vééél reservestoffen ) om de scheut te maken. Ná het 6e blad aan de nieuwe stengel, gaat de scheut met het blad meehelpen de reservestoffen aan te vullen, en te gebruiken voor de verdere groei en uitbreiding.

 

Dat betekent dus toch wel, dat vroegtijdig en concequent wegnemen van het groen wél zin heeft. Niet zo gek ook, ondanks zijn uitzonderlijke krachten is ook Haagwinde wel gewoon een groene plant. Zonder groen, gaat ie dood ( alleen wel erg langzaam )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Héééél erg langzaam. Ik trek ze al jaren ( 10..) uit de bedden in de moestuin. Meestal komt er een stukje, soms een hele lange wortel mee. Vroeger nam ik een schepje maar die moeite neem ik niet meer. Ik heb er veel en zo ook mijn dorpsgenoten. Groeit hier ook overal i d'ne weilanden enz.

Ik neem het zoals ik gras nee..trek het eruit zodra ik het zie en tijd heb. Ze blijven wel een stuk kleiner nu dan vroeger, maar als je ze ff laat groeien gaan ze al snel alle kanten op.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een jaar of tien geleden, toen ik in de Ardennen mijn beukenhaag geplant had, kwam er ook haagwinde in.

Mijn broer ging me daar vanaf helpen zei hij en hij smeerde met een penseel klare roundup op de bladeren.

De haagwinde verdween maar een poosje later ook zes struikjes van de haag

Het volgende jaar was de haagwinde er terug maar de beuken zijn wel degelijk morsdood.

Nu laat ik het zoals het is en wil groeien. Enkel nog de haag scheren.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...