Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Toon hier je achterstallig onderhoud, onkruid, rommel


henkg

Aanbevolen berichten

Bijna alle foto’s in berichten tonen keurig onderhouden bedden of bakken. Geen onkruid te zien.

Ook ik houd dat meestal buiten beeld. Maar niet in dit topic.

Ik ga van start. De highlights (lowlights):

 

2016062415241051781466963062.jpg

^ Een ongebruikt stuk. Aan de heide op de voorgrond ben ik inmiddels gehecht geraakt. Prima voor insecten in de late winter / het vroege voorjaar. De uitwassen op het kaarsrechte pad maken het geheel wat speelser 

 

2016062415235221401466963074.jpg

^ Nog zo’n stukje dat niet in gebruik is. Op de achtergrond Hibiscus, die blijft in ieder geval.

 

2016062415232274861466963087.jpg

^ Vorig jaar stonden hier tomaten en paprika’s. Dit jaar was het plan om er een wilde bloementuin van te maken. Kwam er niet van. Het is in ieder geval een wild stukje geworden.

 

2016062415224054231466963101.jpg

^ Bedje met winterwortels. Na het nemen van deze foto toch maar eindelijk opgeschoond, want de in WC-rolletjes opgekweekte zaailingen (2e zaai) moeten erbij.

 

2016062415222425041466963114.jpg

^ De mest/composthoop mag ook wel eens gefatsoeneerd worden. Staat in de planning voor aanstaande week.

 

vanafterras58741466962932.jpg

^ Waterkant. Hier zit ik het liefst. Dit zooitje blijft in ieder geval wel zo.

 

2016062415210321841466963124.jpg

^ Dat zooitje vindt hij ook helemaal prima.

 

Het is niet alleen maar kommer en kwel. Moestuinbedden zie je o.a. op mijn blog: blog/henkg/

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk topic.

 

Eigenlijk vind ik jouw achterstallig onderhoud nog wel meevallen.

 

Een groot deel van mijn tuin moet nog flink aangepakt worden wegens achterstallig onderhoud, maar dit stuk moestuin (zo'n 50 m2 denk ik) is er wel het ergste aan toe. De ontginning van dit stuk stond voor dit voorjaar in de planning, maar wegens chronisch tijdgebrek is daar helaas niks van gekomen. Schuift nu dus door naar volgend jaar. Het gras en ander ongewenst onkruid (met onder andere kleefkruid, brandnetels, kweekgras, ander gras, woekerende braam, distel en winde) is er wel het ergste aan toe.

 

Kijkt en huivert:

4524441466968443.jpg

 

Hierachter staat de composthoek met compostvaten die vernieuwd en verplaatst moeten worden. Temidden van nog veel meer onkruid. Dat heb ik maar niet op de foto gezet; een schandvlek uit mijn tuin is wel voldoende per posting.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Supertopic!

 

Dit zooitje blijft in ieder geval wel zo

Glas wijn, safje, en wat lag er voor lekkers op die plank? Da's geen zooitje, da's een wereldplekje!

 

Mijn moestuin is nog heel nieuw, dus het loopt nog niet echt uit de klauw, maar dat komt vast nog wel. Dan meld ik me hier wel .

The difference between a flower and a weed is a judgement

Foonfoto dagboekje van mijn volkstuin

Link naar reactie
Delen op andere sites

Pompoenplanten en eh, veel onkruid...

image37211467062849.jpeg

 

Wortels, uien en....

image11841467062848.jpeg

 

Zoals jullie zien heb ik nog heel veel werk te verrichten...

En jullie zien misschien aan de konijnenkeutels dat de konijnen van eh trampolinespringen houden?

Die wilde begroeiing aan de zijkant en vooraan dat zijn bramen en ook frambozen. Moet ook ingetoomd worden.

 

image22381467062851.jpeg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Henk, wat een heerlijk plekje aan het water! Als ik daar zo zat met een wijntje en een sigaretje en een goed boek zou ik dat onkruid ook een beetje naar morgen of overmorgen of volgende week agenderen.

 

Flup, mijn handen jeuken, zo'n schitterende plek aan die bosrand! Trek gewoon hier en daar wat gras uit en zaai of plant daar wat inheemse bijenplanten, dan wordt het nog veel mooier. Niet al teveel cultiveren, dat uitzicht, dat is zonde want je kan daar echt iets schitterends om naar te kijken van maken. Ook wel een hele mooie plek voor een honingbijenkastje denk ik, als je er heel veel bloemen zaait.

 

Carina, dat is gratis goeie mest he! Konijnenkeutels zijn bijna superfood voor planten. En als die trampoline zo weinig gebruikt wordt, is het toch een prima plek voor een gave wilde vijver? Het gat is al gegraven, tussen al dat wilde groen heb je vast al wat wild dierenleven (ik vond twee vrolijke kikkers in een volgelopen emmer achter in mijn mini-tuin, ik wil ook een vijver!), en met wat doordacht planten en zaaien kan je er een klein wild-life paradijsje van maken.

 

Ik beloof dat ik binnenkort ook wat foto's zal maken van mijn achterstallige chaos. Onkruid heb ik nauwelijks behalve tussen de tegels, bij mij is het meer dat mijn voortuin een soort bos is geworden en mijn achtertuin een tropisch regenwoud.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Carina, het hoeft toch niet heel veel geld te kosten? Ik heb nul verstand van vijvers hoor, maar in jouw geval zou ik even kijken hoe dat ook weer zat met goedkoop kattenbakgrit als semi-doorlatende bodem, daar moet je even in het Engels voor googlen, en omdat het stilstaand water is even wat rondkijken naar planten die de boel zuiveren. En verder kan de natuur ook heel veel met een natuurlijke plas water. Je krijgt sowieso stikveel muggenlarven, maar die kikkers lusten dat wel. En mooie wilde waterplanten eromheen, ik heb nog wel wat zaden van de grote lisdodde als je interesse hebt. En Gea's zaaisite of Tuinkabouter heeft zaden van kattenstaart voor nog geen euro, bij mij zijn ze op en staan de forse zaailingen inmiddels bij mijn moeder naast de sloot. En zo zijn er nog tig vijverplanten te verzinnen die je voor weinig geld kan zaaien. Doen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook wel een aantal bedden die nog op de planning staan.

 

Als eerste deze bak, is afgedekt met een laag stro/mest behalve bij die Snijbiet'15 strook en waar nog een knoflook stond (nu op gevreten door de slakken). Zoals jullie zien is het gras door het stro gegroeid,

Verder is de bak ondertussen weer erg laag geworden dus was ie de laatste weken erg nat evenals de paden eromheen. Kon dus toch niet veel mee gedaan worden.

Achterop ligt wat Smeerwortelsnoeisel te drogen.

Nu de courgettebult ernaast klaar is staat deze bak als eerste op de lijst om opgehoogd te worden. Voor deze bak denk ik toch zeker 8 á 10 kruiwagens aarde nodig te hebben.

 

IMG051877221467364518.JPG

 

En dan de volgende... niet zo'n heel serieus geval. Ook afgedekt met een laagje stro/mest maar ook hier niet toereikend voor het opschietend gras. Ook deze bak te nat om nu kluiten met onkruid te verwijderen.

Bak was bedoeld voor de bonen straks... maar denk dat ik daarvoor het naastgelegen Sjalottenbed ga gebruiken gezien deze toch vroegtijdig gerooid moeten worden.

De bak in beeld benodigd ook ophoging, denk zo'n 5 kruiwagens.

 

IMG052054741467364706.JPG

 

Nog een mooie... Hier stonden de afgelopen twee jaar aardbeien en het bloeiende Snijbietproject.

Vorig jaar met de kapotte enkel is deze niet aan bod gekomen. Nu heb ik er een dikke laag stro/mest op gegooid. Hoop dat alles eronder lekker dood gaat.

Houten planken heb ik net gescoord aan de kant van het pad en liggen daar tot verder gebruik.

Denk dat ik op deze bak een paar pompoenen ga zetten. Daar heb ik er toch teveel van.

 

IMG052140581467364708.JPG

 

Naast de stro-planken bak zien we ook nog een bak met wat worteldoek erop. In deze bak staat de Mierikswortel zich door heel de bak te verspreiden. Deze bak is ook zwaar verzakt en dient dus behoorlijk opgehoogd te worden, stuk of 6 kruiwagens, maar ik wacht daarmee totdat ik dit najaar de Mierikswortel ga opgraven en ga herplanten.

 

En dan ligt er nog een stukkie naast het Fruitlenttesttomatenstukkie, maar daar ligt worteldoek overheen en ligt behoorlijk hoog dus is redelijk snel in gebruik te nemen.

Ook heb ik de ex-kruidenbak nog liggen. Volledig met gras doorgroeid (ja die stond ook op de planning om vorig jaar te verhuizen maar helaas... die wrakke enkel) met nog wat doorpiepende bieslook.

Nu een goede slakkenvangplek maar ook hier gaat binnenkort een laag stro/mest overheen.

 

Als laatste de Olifantsrupsenbak. Vorig jaar heeft hier spontaan allerlei prachtigs gebloeid, Verbena, Knoopkruid, Dagkoekoeksbloem, Wilgeroosje e.a. en zijn er dus ook die prachtige grote Olifantsrupsen in de planten ontdekt.

En daarom laat ik deze dit jaar weer zo groeien. Aan het eind van het jaar gaat ook hier een plups stro/mest bovenop en dan zien we volgend jaar wel weer verder. Moet ook opgehoogd natuurlijk, kruiwagen of 6. Vooralsnog ben ik in blijde verwachting van de rupsen.

 

IMG052254321467364711.JPG

 

Deze rups dus...

IMG749638741449177008.JPG

 

Oh... en let vooral niet op de paden met hoog gras... de bosmaaier is stuk en vorig keer hebben ze een poreus slangetje vervangen maar dat bleek dus echt niet het probleem te zijn... beetje dom wel dus.

Maar vanmiddag wordt ie weer opgehaald en krijg ik er één van hun te leen om het gras te lijf te gaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 11 maanden later ...

Hoe kan het nou dat dit draadje nog maar een pagina lang is? Ik zal flink wat gaan posten als het seizoen op het hoogtepunt is en ik hoogstwaarschijnlijk achter alle feiten aanloop. Ik kijk er nu al naar uit!

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Midden op de tuin ( Tuin 1 ) waar ik een deel dicht heb gelegd met doek. Nu ja, er om heen is het ook een zooitje

Maar daar heb ik dus een week of wat geleden een pompoen gepoot ( een Blue Hubbard geloof ik )

1 plant he ? Zelfs dát loopt totaal uit de hand. hahaha. Zelfs met die hitte geen water gehad. Maar goed. Onder dat zeil zal het nog lekker vochtig zijn ? pff. Hoop werk in het verschiet met de komende vakantie

 

2017-06-25-1458321498409456.21

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier vooral nog rommel die ik moet opruimen. Op ons terrasje ligt nog wat rotzooi, naast het huisje ligt nog wat rommel, achter de kas ligt nog wat puin wat uit de 6 meter strook achter onze tuin komt.

 

Kortom, ik moet een keertje met een aanhanger naar de stort rijden

Mijn volkstuinvereniging. Sinds september 2016 600m2 tuin op het complex.
Link naar reactie
Delen op andere sites

IMG20170701190624595278481499015905.jpg

Ook hier een tuinder die een paar rondes achter staat in de strijd tegen het onkruid.

Al sinds januari zijn we erg druk met een verbouwing. Vorige jaren had ik 2 percelen op het complex ter beschikking. Eind van het seizoen heb ik er al eentje ingeleverd met het oog op de volle agenda.

Totdat mijn naaste tuinbuurman ook stopte en zijn zijn tuin braak dreigde te komen liggen. Toch maar weer een halve tuin erbij genomen. Helaas was hij de voorgaande jaren wat minder fanatiek dan ik. Hij oogstte voornamelijk onkruid. Op dat perceel woekert het welig en te hard om bij te houden in de beschikbare tijd.

Het lukt me niet om het binnen de perken te houden, Binnenkort trek ik maar een stuk plastic over de leegkomende bedden.

Op de foto een doorgeschoten bed aardbeien. De oogst was nihil. Nadat ik het net verwijder had om de aardbeien aan de vogels te laten, is ook het onkruid de grond uitgespoten. rechts staat nog een rijtje stamboontjes en een veldje aardappels.

Erg jammer, maar ik had het bij één tuin moeten houden.

Volgend seizoen hebben we een mooi verbouwd huis op 1600 m2 grond. Ruimte genoeg voor een flinke moestuin en wat fruitbomen.

Dit seizoen is schipperen en genieten van de groenten die we wel kunnen oogsten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...