Jump to content
  • entries
    81
  • comments
    261
  • views
    4,031

De tuin.


jootje

6,734 views

 Share

Zo...dat is al weer even geleden dat ik ge update heb! Ik denk ook dat veel updates nu ook laatste updates zijn voorlopig. Het seizoen loopt nu toch echt op zijn eind. Gisteren een dag naar de tuin geweest, en heel hard gewerkt. ik had een houtwalletje als afscheiding op het nieuwe stuk tuin, die ligt er al meer dan 10 jaar heb ik begrepen. zag er aardig uit, maar ik heb heel het seizoen lopen vechten tegen de wilde bramen, brandnetels en nog meer van die ellende. Komt onder dat walletje vandaan en krijg je dus niet weg. mijn walletje grenst aan het pad van de vereniging...dus ik had zowaar mijn eerste ( terechte) berisping binnen. Dus...walletje ( 7,5 meter) moest eruit. Bovenste laag losse stokken/stokjes hebben we vorige week verwijderd, daaronder kwam een , denk ik 30 cm dikke laag tevoorschijn wat bestond uit half verteerde stokjes, en enorme plakkaten met wortels. Bijna geen doorkomen aan. Ook de bramen waren moeilijk te verwijderen. Moest toch gebeuren dus ik heb in mijn eentje vet veel werk verricht....het ouwe mens heeft nu ook overal spierpijn, maar ben er heel blij mee. Levert namelijk ook een strook grond erbij op! S`middags is mijn verkering nog langsgeweest om gelijk een hekkie te maken. Ziet er goed uit nu.Happy!

Hoe was het seizoen? Goed, en minder goed, maar vooral: heerlijk! Veel dingen lukten, anderen niet. Soms geen idee waarom niet, en vaak heb ik dingen gewoon fout gedaan. Vind het wel lastig, dat als er iets fout gaat, dat ik dan niet weet waarom.

Neem nou mijn wortels, fantastisch mooie worteltjes had ik voor het eerst. Mooi recht, zonder pierensteken enz. Daarnaast staan de pastinaken.....rare modellen....pieren steken...te klein....en de winterwortels...meer pierensteek dan wortel. Dat snap ik dan niet, waarom drie soorten die naast elkaar staan, er een het heel goed doet, en de ander dus niet.....

Sommige dingen ga ik volgend seizoen niet meer doen, grote zonnebloemen en aardpeer...mijn hemel wat een joekels van planten! Echt te groot voor mijn tuin. Volgend seizoen een klein soort zonnebloemen, want mooi zijn ze wel. Koolsoorten. Broccoli ga ik echt niet meer doen. Of ze worden door de rupsen opgevreten, of ze schieten in bloei waar je bij staat. Ik wil nog bloemkool gaan proberen en witte kool. Beide zullen vanaf het begin onder gaas komen, en komen daar pas onder vandaan als ze klaar zijn! Waar ik erg blij mee was dit seizoen waren de peulen, sugarsnaps, tuinbonen en kapucijnders. Ging goed allemaal, mooi oogst. Op de tuin staat nu nog de yakon....waar ik erg nieuwsgierig naar ben.....de aardpeer...ook nog nooit gegeten. Spruitplanten, boerenkool en de knolselderij die tot nu toe amper knol heeft, maar wel selderij. Nog een hoop te doen de komende week op de tuin ter voorkoming van al dat achterlijke onkruid. Paar stukken worden afgedekt, andere stukken gaat paardemest op enz. in ieder geval heb ik al zijn in het volgende seizoen!halloweentuinhekenz2013-008-Medium19011383492985.jpghalloweentuinhekenz2013-012-Medium28051383492998.jpg

 Share

4 Comments


Recommended Comments

Jootje, veel succes in je tuin !

Aardpeer, als je het niet kent : het is een tamelijk scherpe smaak. Mijn kids lusten het vb. absoluut niet, maar voor sommigen is het wel iets.

Een collega gaf me volgend recept om een soep te maken met aardpeer, (let op, ik ben zelf geen keukenprins) : stoof ajuin en look / mengeling 1 liter bouillon (kip of groente) + 1 liter melk + aardpeer gespoeld ongeschild (mixen) + grijze garnalen.

Dit is het, die collega is er gek op. Ik heb het zelf mogen proeven en het is lekker.

Aardpeer geeft als bijwerking flatulentie (moeilijk woord voor winderigheid) ; naar het schijnt help Amaranth blad hiertegen.

Uitproberen dus !

Link to comment

De Yakon kan je er binnenkort wel uithalen JO, voorzichtig, want de langwerpige knollen zitten nog onder de rode dikke "bovenknollen '( die bedoeld zijn als nw planten voor volgend jaar) en die langwerpige breken gemakkelijk. Oogsten als de aarde niet te nat is..alhoewel het op zand wel mee zal vallen.

 

Je verkering ziet er fit uit..hij springt zo over het hekje

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...