Ga naar inhoud
  • updates
    91
  • reacties
    200
  • bezoekers
    5518

Inmaken


permanatuurtuin

64134 weergaven

Sinds twee jaar zijn we echt begonnen met inmaken. We maken diverse soorten jams, chutneys en compotes. Verder maken we appel- en perensap, perensiroop, appelstroop, perenstroop, pruimenstroop, wecken we fruit in, wecken we asperges in, wecken we sperziebonen in, maken we appel cider en peren cider, maken we appel-/perenazijn, maken we zuurkool... We drogen ook veel fruit. Volgend jaar moeten we de weckkelder uitbreiden. Ik denk dat we dan ook op zolder veel gedroogde zaken gaan bewaren. We komen anders echt ruimte te kort.

 

Op het weiland wil ik ook tonnen ingraven, waarin ik bijvoorbeeld aardappels kan opslaan.

 

We zijn er in ieder geval druk mee.

 

 

Inmaken-weckkelder-211431452848325.JPGInmaken-weckruimte-146571452848335.JPGInmaken-zuurkool-151841452848345.JPGInmaken-stroop-en-siroopbereiding-595941452848304.JPGInmaken-stroop-of-siroep-bereiding-355711452848314.JPGInmaken-maischutney-en-aalbes-bananenjam62381452848295.JPGInmaken-appelmoes-256081452848285.JPG

7 reacties


Aanbevolen reacties

appelvrouw

Geplaatst:

Dat ziet er allemaal mooi uit Robert. Ik ben wel benieuwd naar jouw recept van appelstroop..die keer dat ik het maakte viel het me erg tegen..de smaak..het was maar een zurig drapje wat me heel veel gas heeft gekost. Ondertussen heb ik houtverwarming waar ik ook op kan koken dus dat helpt wel. Ik denk ook dat de appelsoort best belangrijk is.

Maak je ook azijn?

permanatuurtuin

Geplaatst: (aangepast)

Hoe zuur de appelstroop wordt ligt inderdaad aan de appels die je gebruikt. Appelstroop is ook zuurder dan de stroop die je in de winkel koopt, want hierbij doen ze altijd bietenstroop. Ik vind appelstroop van alleen appels veel lekkerder juist omdat hij ligt zuur is. Perenstroop heeft een wat sterkere smaak dan appelstroop en is veel zoeter. Je kunt deze twee ook mengen.

 

We maken ook azijn, maar dat is ook niet heel moeilijk. Je laat het sap gewoon gisten en daarna ontstaat er vanzelf langzaam azijn. De azijnmoer verwijder je af en toe. Ik maak het gewoon in een emmer van 20-30 liter. Dit duurt enkele maanden. De azijn die ik op dit moment gebruik is al een jaar oud.

aangepast door permanatuurtuin
appelvrouw

Geplaatst:

En dat is dan appelazijn denk ik. Ik maak eigenlijk alleen wijnazijn met mijn azijnmoeder, maar volgend jaar ga ik ook weer appelazijn maken.

Appelstroop, ik weet niet of ik me er nog aan waag eigenlijk..stroopkoken kunnen limburgers volgens mij nu eenmaal beter dan hollanders maar als ik het toch ga doen dan inderdaad maar appelperenstroop!

Old Rose

Geplaatst:

wow dat ziet er echt heel goed uit.!!

Ben benieuwd naar je Manier van verwerken, recepten ed.

En alles komt van je eigen grond?

 

leuk jo, een item wat ik graag ga volgen/lezen

permanatuurtuin

Geplaatst: (aangepast)

Ik heb in 2014 sleedoornazijn gemaakt (super lekker). Dat heb ik in 2015 niet gehaald vanwege het nieuwe weiland. Dit jaar heb ik alleen appel/perenazijn gemaakt. Ik heb hem geënt met mijn appel-azijn van vorig jaar.

 

Ik heb nog appelazijn van vorig jaar staan.

 

Stroop maken kost vooral veel geduld. Wij halen bij het stroop maken ook het pectine af en toe van de stroop af en deze houden we apart voor later te gebruiken met de jambereiding (we gebruiken alleen pectine of agar agar en geen gelatine). Gelatine kan je lichaam niet afbreken en we eten geen industriële dieren.

 

Ik zal ook wel af en toe een goed recept plaatsen. Het zijn wel allemaal recepten zonder zuivel, tarwe, gelatine, e-nummers en zo min mogelijk suiker (soms honing als vervanger) (eten we niet).

 

We plukken ook uit oude verlaten boomgaarden in de omgeving. Veel fruit in Limburg valt op de grond en rot weg, dat is echt verschrikkelijk zonde (je mag het officieel vaak niet eens oogsten).

aangepast door permanatuurtuin
Erny

Geplaatst:

Wat een mooie grote kelder voor je grote voorraden!

 

Lekker hoor dat dat leuke kleine blonde ding opgroeit met gezond eten waar geen extra troep inzit. Dat moet wel een goed gevoel geven.

permanatuurtuin

Geplaatst:

Dat is nog een hele uitdaging. Om ons heen stikt het van de E-nummers, suiker, zuivel, industrieel vlees..., maar ze accepteert het tot nu toe en ik kan vrijwel alles op een alternatieve manier maken. We kunnen gewoon met een airdryer frieten of gebakken aardappeltjes maken, met de kitchenaid diverse soorten pasta's..., pudding en ijs met kokosmelk, eierkoek met fruit en kruidnoten en vlaaien met kokosolie.

Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...