Jump to content
  • entries
    34
  • comments
    167
  • views
    658

Update met hindernissen


Raquette

37,370 views

 Share

Hè bah. Ik heb een 'ligdag', zo'n dag dat ik niet veel anders kan dan in bed uitrusten (en Youtube afstruinen op zoek naar leuke tuinvideo's:)). Maar niet getreurd: ook vanuit bed behoort een update tot de mogelijkheden! En dat ga ik met deze post bewijzen.

 

Eerst weer een totaaloverzicht, twee foto's genomen vanuit het slaapkamerraam en dan in Photoshop aan elkaar geknutseld. Zo kun je alles goed zien:

 

tuin-10052016klein36251462905330.jpg

 

Het eerste dat (hopelijk) opvalt, is dat er flink is opgeruimd. Ik kon het bijna niet geloven, maar aan die gigantische berg grond uit de moestuinbak kwam uiteindelijk dan toch een einde. Daarna het zeil weer opgeruimd, de boel aangeveegd en zowaar een proper terras - als je de groene aanslag wegdenkt - tevoorschijn getoverd.

 

Okee, nu wordt het lastig, want ik kan niet opstaan en aanwijzen wat er in al die bakken, potjes en borders zit. Daarom heb ik dit gedaan:

 

tuin-10052016197321462905685.jpg

 

Dit is sectie 1; zo volgt er ook een sectie 2, 3 en 4. En per sectie vertel ik dan wat daar allemaal gaande is!

 

SECTIE 1

De zaaibak draait overuren. De eerste raapstelen en mosterdblad zijn geoogst en verwerkt in een stamppotje, sla en een andere soort mosterdblad zijn uitgeplant, kruiden staan te wachten op uitplanting. En natuurlijk heb ik direct nieuwe dingen op de lege plekken gezaaid, zoals rode melde en nieuwe raapstelen. Ik ben heel tevreden over de bak: tot nu toe geen slakken- of andere vraat en alles groeit voorspoedig. Wel is overplanten een crime, doordat de zaailingen zo dicht op elkaar staan, niet in aparte potjes. De zaaibak is dus geschikter voor netjes voorzaaien - dat heb ik nu met de stengelui gedaan, die staat nog wat aan te dikken - of directe oogst vanuit de bak. Onder de zaaibak zelf staan nog zaailingen van biet, wortel en papaver achter de glazen ruit, te wachten tot ze worden uitgeplant in de border. Ze zijn nog wel klein, maar met de slakkenplaag valt het dit jaar mee hier *afkloppen!*, dus van mij mogen ze.

 

Naast de zaaibak zie je nog andere zaaisels, twee blauwe bessen die ik nog steeds uit moet planten (dit weekend eindelijk tuinturf gekocht!), een kleine perzik, en op de hoek de framboos die ik uit de border had uitgegraven. Die is meteen nieuwe uitlopers aan het maken, dus dat komt wel goed.

 

Ontdekkingen: ik ben heel blij met het groen moesterdblad. Van alles wat ik gezaaid had aan 'mosterdachtigs' vind ik dat tot nu toe het lekkerst (het meest mals, en het groeit razendsnel). Het heeft me ook doen inzien dat vier soorten mosterdblad EN rucola EN raapsteel gewoon nergens op slaat. Veel teveel en het smaakt voor mijn barbaarse smaakpapillen allemaal redelijk hetzelfde. Voor volgend jaar is groen mosterdblad voldoende, misschien met nog wat paars gevederd erbij voor de leuk. Verder ben ik blij dat een consequente slakkenbestrijding van elk eitje en slakje doodmaken, tot nu toe toch best wel lijkt te helpen.

 

tuin-10052016220331462906683.jpg

 

SECTIE 2

Ik heb vorig jaar een pol rabarber van Salamandertje gekregen; dit jaar kan ik er voor het eerst van oogsten. De eerste keer twee kleine ramekins met rabarbercrumble, en gisteren heb ik een rabarbercake gebakken voor mijn vaders verjaardag. Echt enorm leuk die rabarber!

Ik moet alleen wel uitkijken dat ik niet teveel oogst, want één zo'n plant die er nog niet al te lang staat, daar kun je natuurlijk niet lukraak stengels van blijven plukken.

 

De aardbeien die ik om en onder de rabarber had gezet staan al in bloei, althans de meesten. Sommige zijn wel een beetje zielig - gek genoeg lijkt dat geen verband te houden met of ze in de schaduw van de rabarber staan. Eigenlijk heb ik die aardbeien gewoon nog niet echt serieus aangepakt. Anderhalf jaar geleden wat stekken van iemand gekregen, en nu de overlevende plantjes en uitlopers in de grond gestoken. Ik vermoed dat ik een veel betere en rijkere oogst zou kunnen hebben dan ik nu ga krijgen, maar ach, 'one step at a time' denk ik dan maar:). In elk geval heb ik wel toestemming van de achterbuuf om wat van haar enorme conifeer te knippen; aardbeien schijnen een lichtzure mulch van dennenaalden wel op prijs te stellen.

Tot slot heeft het kersenboompje (tussen de rabarber en de muurbloem) gebloeid! Ik ben heel benieuwd of daar ook kersen van komen. Dan zou het ook mijn eerste kersenjaar worden.

 

Achter de 'fruitborder' zie je de emmers klaar staan voor de nachtschades en vruchtgewassen. In die emmers staan nu nog allerlei andere zaken, zoals pluksla en borderplantjes die ergens heen moeten. Oh, en in de achterste emmers van de voorste rij zie je de aardappels boven komen!

Het Grote Dilemma is natuurlijk: wanneer zet ik het spul buiten? De pompoenen en komkommers mogen van mij nog wel wat groter worden, maar de tomaten kunnen echt wel. En ja, het wordt koud dit weekend. En ja, ik zou ze ook in de huidige bakken nog even binnen kunnen houden. Maar ik zie gewoon dat ze snakken naar meer ruimte rond de wortels; bovendien zijn het mooie robuuste plantjes die al wel eerder kou hebben overleefd (achter enkel glas in een onverwarmde keuken is het ook geen viersterrenhotel). Ik weet niet, het is ook een kwestie van gevoel. Misschien een dom gevoel, maar toch.

 

tuin-10052016354631462907933.jpg

 

SECTIE 3

Jaaa, de border! Het is nog steeds een overwegend dorre vlakte, maar er staat toch echt al wat meer in dan anderhalve week geleden. Ik heb radijs en mosterdblad uitgeplant, en ook wat bloemetjes her en der. En toen ik vanochtend even de tuin inliep - helemaal laten kan ik het natuurlijk niet:) - zag ik in de hoek rechtsachter de eerste aardperen boven de grond piepen. Hoezee!

 

Ik ben wel benieuwd of alles wel gaat groeien. De tuinbonen vind ik best langzaam gaan (hoewel ik ook laat was met zaaien). Nou had ik gelezen dat tuinbonen niet zo heel veel nodig hebben aan mest, maar toch zit ik me zorgen te maken. Hoe moet dat op die arme zandgrond? Hoeveel koemestkorrels en compost zal ik straks toevoegen bij de kolen en de flespompoen? Zou ik überhaupt wel oogst krijgen?

 

Waar ik me in ieder geval geen zorgen over hoef te maken zijn de peulen; het net is er inmiddels af, ze zijn de vogels ontgroeid. Toch wel 15 centimeter gegroeid in tien dagen, gok ik! Heel gezellig, natuurlijk. En eind deze maand krijgen ze nog gezelschap van de bonen.

 

Onderaan sectie 3 zie je het tuintafeltje vol planten staan: dat zijn de tomaten, die ik aan het afharden ben (en nog wat zaaigoed). Ze zijn al twee keer een hele dag naar buiten geweest. Vannacht is de eerste nacht dat ik ze ook buiten laat. En als ze er morgen dan nog florissant bij staan, dan dènk ik dat ik het er maar op waag...spannend! Nou ja, wellicht iets minder spannend omdat ik in de stad zit en de tomaten in zwarte emmers staan, op grint dat overdag ook nog kan opwarmen. Ach ja...en zo lult een moeder de verwaarlozing van haar kinderen recht:).

 

tuin-10052016499651462908833.jpg

 

SECTIE 4

Hier staat voornamelijk restspul, de emmers voor de pepers staan al klaar, en in het oranje kratje ben ik voorgezaaide palmkool en purple sprouting broccoli aan het opkweken. Hier komt namelijk maar iets van vier/vijf uur zon, en dat is beter te verdragen voor kolen (en snijbietzaailingen) dan voor worteltjes en bietjes.

 

Helemaal rechts onderaan de foto zie je allemaal witte bloemen. Dat is mijn nieuwe clematis Early Sensation! Ik ga hem uitplanten aan de andere kant van de tuin; in de linkerachterhoek tegen de schutting. En dan mag hij daar de boel een beetje gaan bedekken (hoop doet leven). Ook weer zo'n klusje dat ik allang gedaan had willen hebben, maar waar ik vanwege algehele futloosheid nog niet aan toe ben gekomen. Gelukkig staat de clematis daar goed hoor, rustig in een schaduwhoekje, dus hopelijk kan 'ie die paar dagen uitstel wel behappen.

 

Ik ben trouwens ook gezwicht en heb in hetzelfde tuincentrum een Geum en twee Verbena's gekocht. Vaarwel links en groen voornemen om alleen maar te ruilen, stekken en hergebruiken! Nou ja, ik las afgelopen week ergens een mooi zinnetje: 'De eis tot consequentheid is de dood van elk goed initiatief'. Met andere woorden: ik vergeef mezelf voor de aankopen bij de Grote Kapitalistische Tuingigant...en ga lekker genieten van die kant-en-klare mooie kleurtjes in mijn tuin.

 

En zo zijn we dan aan het eind van deze update gekomen, en ben je weer helemaal bij! Zo zie je maar.

Wie groots durft te dromen, hoeft haar bed niet eens uit te komen.

 

Tot volgende keer!

 Share

3 Comments


Recommended Comments

Ik heb genoten van je rondleiding Raquette!! Daar kan een tour door de Keukenhof niet tegenop! Mooi trouwens om te zien hoe je heel voorzichtig vorig jaar bezig ging met je tuintje en een paar kleine hoekjes en dat nu al je hele tuin is verbouwd tot moestuin!

 

Houd dat erin trouwens om regelmatig vanuit je bed foto's te maken dan kun je eind van het jaar een timelapse maken hoe je tuintje is veranderd! Heel cool om te zien lijkt mij....

Link to comment

Oh wat herkenbaar: algehele futloosheid Lekker rustig aan doen dan maar he. De opruimwoede zit er anders wel goed in. Straks ga je nog met de Karger aan de gang En je hebt al zo'n mooi tuintje!! Morgen weer een dag en daarna nog een en daarna en daarna... Tijd genoeg, genieten mag (en uitrusten al helemaal)

Link to comment

Dank jullie wel voor de lieve woorden:)

 

Beukwood: ja, het wordt steeds erger met de tuinmanie...bloemen komen er ook nog tussen hoor, al moet ik nog even bedenken waar

 

Liekie: oh jaaa...GENIETEN...moet de hangmat maar weer eens tevoorschijn halen, dan kan ik tenminste niet steeds overeind schieten om 'even dit of dat te doen':)

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...