Ga naar inhoud

Seizoenen van Jorieke

  • updates
    430
  • reacties
    1524
  • bezoekers
    1156872

Kachel aan, wijn maken, groen!


Jorieke123

35644 weergaven

Zo, het is hier de laatste avonden flink frisjes! We hebben onze pas geveegde schoorsteen dus maar weer eens vies gemaakt Lekker hoor, net even een paar blokjes er op en je zit een stuk aangenamer

 

IMG171523471504436962.JPG

 

We hebben gisteren alle rijpe druiven geplukt, en dan vooral de blauwe met pitjes waarvan we de plant nog steeds niet hebben verplaatst naar een nieuw rek. Er zat leuk wat oogst aan (veel meer dan op deze foto)

IMG172583151504436992.JPG

 

We hebben die druiven ontsapt met de centrifuge, en er wat suiker (26 gram per liter) aan toegevoegd om het alcoholpercentage straks wat op te schroeven. Dit omdat ik er ook azijn van wil gaan maken en dan moet je tussen de 7 en 12% zitten. We hebben het sap niet door een kaasdoek gedaan, dus er zitten heel wat stukgeslagen velletjes enz. bij, daarom zal het zo donker zijn van kleur? Geen pulpvergisting dus, maar ook niet niet. Zeg maar...

 

IMG172689871504436998.JPGIMG175727961504437018.JPG

 

Het staat al vrolijk te bobbelen, diezelfde avond al

 

Nu hangen er nog heel wat pitloze druiven, die we lekker snacken uit het vuistje.

IMG172829721504437011.JPG

 

In de moestuin zaai ik zo nu en dan wat nieuwe rijtjes, de rest staat er nog flink groen bij, zelfs de courgette!

 

IMG171859491504436978.JPG

IMG171790901504436969.JPGIMG172245391504436986.JPG

11 reacties


Aanbevolen reacties

Wortel

Geplaatst:

Hier de kachel gister namiddag ook aangezet. Toch wel weer gezellig dat knapperend vuur en behaaglijke warmte.

Mooie sap centrifuge. Gebruik je die vaak?

Jorieke123

Geplaatst:

Ja heerlijk, we hadden de kachel ook stiekem al wel gemist. Ik wil nog geen winter, maar een vuurtje stoken en daar op koken enz. doen we al maanden niet meer. Dus wordt wel weer tijd.

 

Die centrifuge zat bij de uitgebreide keukenmachine die ik een tijdje terug kocht. Dus ik heb hem niet eens bewust uitgekozen zeg maar. Maar hij is wel fijn ja. Ik heb er tot nu toe bramen mee ontsapt, en nu de druiven. Die druiven deed ik eerder met de sappan, maar dan verhit je het sap en dat wou ik nu eens niet. Omdat ik er ook azijn van wil maken. Maar die sappan is wel erg fijn omdat ik de druiven dan totaal niet van de stokjes haal. En dat moest nu voor die centrifuge wel. Wel die kleine stokjes laten zitten uiteraard.

jootje

Geplaatst:

Ziet er allemaal erg goed uit.en de kachel aan.... Lekker behaaglijk gelijk hoor!

Pestoman

Geplaatst:

Is die kacheloven een beetje bruikbaar, en welke temperatuur kun je er gemakkelijk mee halen ?

Jorieke123

Geplaatst:

Om er op te koken/bakken is de kachel al gauw te heet Pestoman. Dus meestal maak ik in de winter de kachel om een uur of 4 aan (wat ik normaal ook zou doen als we daar die avond lekker willen kunnen zitten) en dan laat ik hem niet al te hard branden in het begin. Dan kan je koken op de linkerplaat (=heet) of de rechterplaat (=minder heet). En in het oventje, die dan denk ik zo'n 200 graden is?

Er zit geen thermometer in (ja, dat ding op het deurtje maar die zegt alleen of hij 'koud, warm, heet, erg heet is) en daar zal je ook weinig aan hebben omdat hij toch niet goed constant valt te houden.

Brood zou ik er dus bijv. niet in bakken want dat komt vrij precies qua temperatuur. Maar verder maak ik stoofpotjes, ovenschotels, ik bak naanbrood op de bovenkant, etc. etc. En natuurlijk zaken opwarmen waar je bij blijft met roeren. Zoals soepjes en melk voor chocomelk

Pestoman

Geplaatst:

Van welk merk en type is deze kachel ?

Toch vind ik deze erg interessant, en het metertje zag er op de foto uit als een thermometer.

Dat zal het ook wel zijn, maar dan met een versimpelde aanduiding.

 

Gr, Erwin

Jorieke123

Geplaatst:

Oh sorry ja het is dus wel een thermometer maar hij geeft geen getallen

 

Dit is een Esse. Het model is Ironheart.

henkg

Geplaatst: (aangepast)

Grappig (grape-ig), met de rode wijn liggen we bijna gelijk.

Gezien de 26 g/l suiker: wat was de SG- / Brixwaarde van het sap?

Ik ben ook benieuwd naar het saprendement met zo een sapcentrifuge. Met mijn persje haalde ik krap 80%.

En mooi rood –al is dat niet helemaal bedoeld- is niet lelijk.

Ik was mijn druiven trouwens niet, maar krent ze wel, na oogsten. De meeste beestjes gaan dus niet mee, een enkeling geeft nou net dat bijzondere bouquet.

aangepast door henkg
Jorieke123

Geplaatst:

Henk: het SRG was 1052 en we mikken nu op 1062.

Ik heb de druiven niet gewogen, het was voor mij niet belangrijk wat de opbrengst in % was, we moesten van druiven af en willen wijn en azijn Dus alles is mooi meegenomen.

Wel lieten we het pulp uit de machine ook nog flink uitlekken, want daar kwam ook nog sap uit. Hadden we dat niet gedaan, dan was er best weinig uitgeslingerd denk ik.

 

Deze druiven hebben gewassen omdat de plant niet mooi is opgebonden en er dus veel vruchten op de grond groeiden. En op logeer-hond-hoogte (windhond), en die heeft er zeker 1 keer tegen aan gepiest Dus vandaar

appelvrouw

Geplaatst:

Mmmm dat is inderdaad een herfstig plaatje, vuurtje, druivenoogst enz. Mooie oogst hoor van de druifjes. Die rozige vind ik nou weer erg mooi

Het maken van azijn van de druiven schrijf je ergens op hoe je dat doet?

Jorieke123

Geplaatst:

Ik heb dit topic zo goed als doorgelezen: azijnmoer-mere-de-vinaigre-t11646.html En heb een werkwijze uit het boek 'Over rot' van meneer Wateetons.

Ik heb een worst en 2 pakjes vleeswaren opgestuurd naar Erny, en daar hoop ik een stukje azijnmoer voor terug te krijgen Dus dan hoor je het wel!

Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...