Water geven, water nemen / professionele teelt
Dagelijks geef ik nu ongeveer 240 liter. Zelfs aan de druiven en frambozen, maar die niet dagelijks.
Elke dag ben ik daar ruim een uur mee bezig.
De boeren beregenen, met oppervlaktewater. Ondanks dat staat het water in “mijn” brede sloot nu een kleine 10 cm hoger dan normaal in juli. Want het waterschap spoelt meer, en kan dat omdat het peil in het Zoommeer (en Volkerak/Krammer) iets hoger gezet is door minder rivierwater naar zee te spuien via de Haringvlietsluizen.
^ Aan de hoogte van het bootje t.o.v. de steiger kan ik makkelijk de waterstand zien. Hoger dan normaal.
Jammer genoeg kan ik dat licht brakke water (nu 1,5 milli Siemens) niet goed gebruiken voor zoutgevoelige planten (bessen; aardbeien; en meer).
Klein rondje tuin.
^ Knolselderij heeft het niet makkelijk
^ Druif (Rondo) begint te kleuren
^ Meloen Charenthais
^ Hibiscus
^ Bramenoogst. Om de dag pluk ik nu bramen (niet bij mezelf, maar bij buur D., want die doet er niks mee). Elke keer een kleine kilo. Bij 5 kilo ga ik daarmee stoppen, want dan heb ik ruim genoeg voor gelei en jam.
Mijn twee eigen braampjes (alleen Triple crown) hebben veel vruchten, maar de planten zien er al erg herfstachtig uit. Ook weinig nieuwe scheuten, volgend jaar dus misschien weinig oogst.
Ontspanning en toerisme.
Niet alleen water geven, maar ook “nemen”. Sinds een week of twee dompel ik mij dagelijks onder in het Zijpe (en zwem dan ook een stukje). Zeewatertemperatuur is hier nu ongeveer 23 graden, dat is heel goed te doen.
Geen mooi strand, geen weids uitzicht, heel klein allemaal (t.o.v. het Noordzeestrand). Maar ach, het is op iets minder dan 2 minuten fietsen van huis, het bad laten vollopen duurt 5x zolang. Ik klaag niet.
^ Tijdens precies laag water. Liever ga ik rondom hoogwater, dan staat het water ruim 3 meter hoger: dan hoef ik niet eerst een stukje te lopen.
^ Wildplukken. Een kilometer verderop, ook bij laagwater (uiteraard): Aziaten (met bijna altijd Duitse nummerplaten) rapen wilde oesters (Creuzes). Ik doe dat alleen in de eerste maanden van het jaar, dan zijn ze lekkerder. Rapen is toegestaan, tot max. 10 kg bruto per persoon, per dag.
De boeren in de buurt.
De 6 hectare wintertarwe (van de J.) bij mij achter is vorige week geoogst. Dat was in een paar uurtjes klaar. Geen foto: aan een stoppelveld is weinig te zien.
De boomgaard (voornamelijk appels en peren, van W.). Die wordt druk geïrrigeerd, met druppelslangen. Geen foto.
Voedermais. De krappe plantafstand verbaasde me: 60 x 15 cm. Als leek dacht ik dat ze ruimer zaaiden:
Als laatste de winterpeen, een kleine 3 hectare (ook van de J.), aan het einde van mijn straatje. Dat is tot nu toe slechts één keer beregend, om het zaad te laten kiemen. En dat gaat goed:
Een stuk beter dan bij mij, met voorzaaien in WC-rolletjes en regelmatig watergeven. Er valt nog veel te leren voor mij.
1 Comment
Recommended Comments