Jump to content

Voortgang mei


Flup

497 views

Zoals eigenlijk elk jaar, groeit alles de tuin uit in de maanden april en mei. Vooral het onkruid. Nu ben ik daarin veel makkelijker geworden en mag alles blijven staan waar ik geen last van heb, maar toch, veel moet er uiteindelijk wel uit. Door de warme april en meimaand is de oogst van peulen en rabarber eerder dan afgelopen jaar. Nu ligt de groei weer wat stil, nu is het koeler met af en toe een bui.

 

Na de langzame start van de olifantenknoflook, zit nu de groei er goed in. Heb gisteren de eerste bloemknop gezien, dus binnenkort worden de bloemen ook verwijderd.

 

28_olifantenknoflook.thumb.jpg.d7a4e76a52d1cea7aa66c5fcaa588708.jpg

 

Hoewel alles goed groeit, zijn er ook wat tegenslagen. In tegenstelling tot de afgelopen 9 jaar heb ik dit jaar heel veel last van naaktslakken. Komt natuurlijk ook omdat ik de tuin rommeliger laat, waardoor de bodem meer bedekt is en er minder vocht verdampt. De slakken zijn helemaal gek op mijn koolplanten, dus die moet ik snel opnieuw zaaien. Anders heb ik helemaal niks aan kolen dit jaar. Ik voer de vogels wel het gehele jaar door, maar slakken eten die niet helaas. Hopelijk doen de muizen en mijn huisslang dat wel, dat zou mij weer werk schelen.

 

1.thumb.jpg.0f675092b70eafe2b18fdf63ff3b1b29.jpg

 

De huisslang, een ringslang gelukkig en niet iets wat heel giftig is. Ben helemaal geen fan van slangen, maar ja, dat krijg je er gratis bij als je dichter in de natuur woont. Daarnaast is er nog een reden dat de tuin er rommelig uitziet. Een paar jaar geleden heb ik eens een vogelhuisje gekocht en vond deze plek een hele mooie, beschutte plek voor het vogelhuisje. Dus hop, gelijk opgehangen natuurlijk.

 

40_vogelhuis_tuinhuis.thumb.jpg.9efa08b5366426dbcf21ab742efc6f39.jpg

 

Totaal niet nagedacht dat dat best onhandig is, want al mijn tuingereedschap ligt in het tuinhuisje. Gelukkig had ik het afgelopen jaar daar geen nest in, maar dit jaar is het bewoont door een koolmezenpaar. Heel mooi om te zien natuurlijk. Zeker nu ze ook broeden ook.

 

2.thumb.jpg.a87892c1c5644a7df964c5bc00e5a8f4.jpg

 

Om het nest niet te verstoren, kom ik dus niet meer in het tuinhuisje. En zin om nieuw tuingereedschap te kopen, heb ik niet. Overigens lijkt het alsof het nest sinds een paar dagen verlaten is, ik zie helaas geen activiteit meer in dat nest. Jammer! Wel zie ik veel houtbijen in de tuin, altijd mooi! Ik heb veel houtstronken in de tuin liggen en zit er zelfs over na te denken om er nog wat stronken bij te doen voor de bijen. Het hout wat er ligt, is praktisch vermolmd, dus wat beter hout kan geen kwaad denk ik.

 

4_houtbij.thumb.jpg.7e1b180070abcb43ef229d28a58cd80e.jpg

 

Verder gaat alles zijn gang, de tomaten groeien aardig. Al heb ik ze wel te lang binnen gehouden, waardoor niet alle bloemen goed bevrucht zijn. Maar mag verder nog niet klagen. 

 

34_tomaat_tigerella.thumb.jpg.9615564c770ece5102329e61feefbc3c.jpg

 

Heb zelfs al mijn eerste vijg kunnen eten. Een Brown Turkeyn, niet de lekkerste soort, maar dat mag de pret niet drukken. Als het meezit heb ik dit jaar voor het eerst ook vruchten van mijn Akebiaplanten. Heb de normale en de white chocolate. Hopelijk smaken de vruchten ook, ben heel benieuwd!

 

1886780609_18_akebia_whitechocolate.thumb.jpg.c3df73e1b20d84a6daf5ccf5ff711630.jpg

 

Verder heb ik vorig jaar een mirabel gezaaid uit een wildgegroeide plant. Had daar meerdere zaden van gezaaid in potten, maar er is er maar eentje van opgekomen. Die ziet er nu zo uit. Ik herken er eigenlijk geen mirabel in, maar misschien dat jullie dat wel herkennen?

 

23_mirabel_blauw.thumb.jpg.4b02dab71d8cf6c80c5bb842a6f4405a.jpg

 

En tenslotte zag ik nog een onbekend insect in mijn kas op mijn tomaat. Misschien dat jullie weten wat het is?

 

35_insect.thumb.jpg.a11e98958820e79fb1965cfa5991ad8c.jpg

 

 

 

 

 

  • Like 5

8 Comments


Recommended Comments

Fijn dat de ringslang zich al zo thuis voelt dat hij het pad neemt ;). 

 

De mirabel ziet er wel uit als een prunus, vind ik. Rode steel, gekarteld blad met rode gloed. Ik heb zelf twee wilde pruimen in de tuin, die zien er ook zo uit. Het zijn geen echte mirabellen. De vruchten zijn wat zuurder.

Edit: foto van mijn kroosjesboom

 

 

IMG_20220527_173107.jpg

Edited by fre3ke
Link to comment

@fre3ke

Een minipruim? Zo zagen de vruchten er niet uit en pruimen groeien hier niet in de omgeving. Ik zal over een paar maanden teruggaan naar die plek en dan zie ik hoe de bladeren en stengels van de moederplant eruitzien. Nu ben ik wel heel nieuwsgierig! Maakt ook niet uit hoe het eruitziet, als het maar om die mirabellen gaat. Ik ga ook nog even opzoeken of je dat kan stekken, want dat gaat wel een stuk sneller. Kan de snoeischaar ook mee. Dank je wel voor het meedenken, top!

 

@Arja

Dank! Die soort kende ik nog niet.

Link to comment

@Flup, een mirabel ís een minipruim. Maar een cultivar. Heb de cultivar 'mirabel de Nancy' ook in de tuin en die ziet er ook zo uit. 

 

Neem ook de spade mee als je gaat. Een wilde soort maakt misschien worteluitlopers. Zo kom ik ook aan mijn wilde pruimen.

  • Like 1
Link to comment

Top, mijn fruitkennis moet hoognodig verbeterd worden. Dank voor de extra informatie. Ik ga zeker nog wat meenemen als ik daar ben. Daar stond een gele mirabel en een blauwe en bij mij is alleen 1 blauwe mirabel opgekomen. De gele was nog even wat lekkerder, dus alleen daarvoor moet ik terug. 

Link to comment

Met een beetje voorzichtigheid en niet de hele tijd in en uit lopen kun je gewoon je tuinhuisje in. Bij ons zit er een vogelhuisje naast de keukendeur en we hebben jaren dat zowel de koolmezen of de pimpels er een nestje in groot brengen. Ik haal in de herfst ook wel eens een onvoltooid nestje weg ☹️ Ene keer met kleine skeletjes, dan weer met broze eitjes. Een keer zelf met het begin van een wespennest bovenop het lijkje van een pimpelmees + een paar eitjes.

 

Een nestje kan om veel redenen mislukken. Te vroeg, te koud. Een van de ouders overlijdt al dan niet door predatoren. Er is niet genoeg voedsel (veel vogels geven de voorkeur aan luizen, rupsen en ander spul voor hun kroost. Zelf lusten ze nog steeds vetbollen en zo, dus stel wat beschikbaar). Als dat doorlopend te pletter wordt gespoten is er gewoon niet genoeg goed insectenvoedsel over voor de kuikens. Mijns inziens ook het grootste probleem m.b.t. de terugloop van weidevogels. Dus jankende boeren, niet meer spuiten!).

 

Tssssss, ringslang. Ik ben zo jaloers 😀

  • Like 1
Link to comment

Ohja, dat een nest om verschillende redenen kan mislukken, weet ik. Maar ik hoef er verder niet dringend te zijn, dus dan ga ik niet onnodig onrust veroorzaken daar. De vogels ondersteun ik ook het hele jaar door met voedsel (zonnenbloempitten, pinda's, meelwormen en vetbollen) en water. In mijn omgeving wordt niet echt gespoten (jaren geleden door de boer voor het laatst), maar door het voeren zie ik wel vogels die ik voorheen nooit zag.

 

Overigens denk ik dat de grootste oorzaak van de teruglopende vogels / insecten enz. is dat alles wordt volgebouwd. Niet de boeren, maar het rijk / de overheid die alles vol laat bouwen.

 

 

  • Like 2
Link to comment

Mooie foto's!

 

En die ringslang: geweldig!

Wel jammer dat hij kikkers eet; dat helpt niet voor de slakkenoverlast.

Maar hé, je kunt niet alles hebben ;-)

 

Hier zijn de jonge kool- en pimpelmezen vorige week uitgevlogen, dus misschien zijn ze gewoon al weg?!

Edited by speets
  • Like 2
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...