Jump to content

Aardappelen en wortelen


RedTomato

297 views

Ik had een weitje met een kersenboom waar eigenlijk alleen maar af en toe de schapen in stonden. Dit was altijd een heel gedoe (er moest een fexibel hekwerk neergezet worden) dus had ik vorig jaar al het idee een deel van dat weilandje om te zetten tot moestuin. Aangezien ik mij No-dig methode wel aanstond wilde ik dat gaan toepassen. 

Ik had dus de aardappelen in de grond gezet (zonder om te ploegen) en dat afgedekt met stro uit de schapenstal (met mest dus). Naast de competitie van de ratten, zorgde het niet losmaken van de klei grond voor wat mindere oogst. De planten hadden het wel goed gedaan in de (gedeeltelijke) schaduw. En ik was niet geheel ontevreden. 

Omdat met het oogsten er toch flink gespit was, heb ik dit jaar dat bed voor wortelen bestemd. Ik heb er in de herfst een rij knoflook (in de hoop ratten weg te houden dit jaar) en heb mosterzaad als groenbemester gezaaid. In januari heb ik er nog een laag stalstro (met mest dus) op gelegd tegen onkruid. En gister heb ik er zomerwortel, paarse wortel, witte wortel, gele wortel, Wortel Marché de Paris en pastinaak geplant. Tussen de rijen wortelen heb ik ook nog prei en lente ui gezaaid. 
WhatsAppImage2023-03-20at14_12.04(1).thumb.jpeg.aee960923ec98a570578420a6e20d7d6.jpeg

Dit is het deel met de zomerworteltjes. Vanaf het witte prikpaaltje beginnen de andere wortelen. 

In de herfst ben ik ook begonnen met een 2e bed (in hetzelfde weilandje) waar ik mijn 2e poging aardappelen in ga wagen. Ik heb dat deel dus wel met een spitvor losgemaakt en gedeeltelijk omgespit. Om uitdroging en onkruid te voorkomen heb ik er oude wol en stro/mest uit de schapenstal op gelegd. Die wol ga ik niet meer doen, want dat maakt het lastig met het maken van aardappelheuveltjes. En zaterdag heb ik dus (samen met de kids) 5 kilo aardappelen gepoot;  Nemo, red Emmalie, Blue Congo, Blauwe Annaliese en Heidelrot. Alle kleurtjes en oogstijden dus. 
 

WhatsAppImage2023-03-20at14_12_04.thumb.jpeg.16954472cacd643e0d08daff823d16bd.jpeg

Ik heb een geurpaaltje neergezet met Topuleum. Hopenlijk is dat (samen met de knoflook) voldoende om de ratten weg te houden. 

Edited by RedTomato

  • Like 4

2 Comments


Recommended Comments

Ben benieuwd met die knoflook.

Ik las dat je tamme ratten niet te veel knoflook mag voeren:

Quote
  1.  

    Wat mogen ze wel?

    Ongeveer 10% van wat een rat op een dag eet mag uit extra’s bestaan, de rest moet het gewone voer zijn. 

  2. Knoflook, rauw.  Teveel knoflook kan diarree veroorzaken.

 

 

Link to comment

Nou, ze schijnen niet van sterke  geuren te houden en ik heb helemaal geen overlast in de moestuin (ander deel) waar ik elk jaar knoflook had staan... dus nu heb ik ze op beide plekken geplant. 

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...