Projecten in de tuin
Lange tijd geen blog geschreven, omdat het steeds mis ging op de telefoon, met een blog dat verdween zonder dat het was opgeslagen. Maar nu zit ik achter de desktop en dan gaat het minder snel mis. Dus ik heb even snel wat fotootjes gemaakt.
Eerst de projecten in de tuin. Ik krijg het allemaal niet af momenteel, maar ik ben nog niet (helemaal) moedeloos. De druiven: ik heb nu zo'n 15 stokken staan, deels tafel- deels wijndruif. Een deel daarvan heeft nog geen goede steun, of zelfs nog geen plan hoe ik ze ga leiden. Dat is een beetje storend, maar gelukkig kun je altijd het jaar erop alles veranderen bij druiven.
Dit is er eentje waar wel een soort steun is aangebracht bovenop, maar de druif kan verder nog min of meer zijn gang gaan. Bij dit project moeten nog dwarslatten bovenop worden aangebracht in plaats van koperdraad. Verder moet de middenbalk vervangen worden door één van dezelfde dikte als de rest. Het is nu een restje hout dat ik nog had liggen. Als dat is gedaan, ga ik hem voortaan in een soort guyot leiden, of cordon, maar in ieder geval met vruchttakken die horizontaal komen te liggen. Schaduw op de tros schijnt meer appelzuur te geven in de druif en daarmee een betere tafeldruif. Het verticale rek mag door de druif ook gebruikt worden, want het is een druif met mooi herfstblad. Hij staat daarom midden in de tuin tussen de bloemen. Je ziet hoe droog het is, het pad ervoor zat vol onkruid maar door het belopen en de droogte is dat allemaal dood gegaan.
Nog twee tafeldruiven, bij het zitje. Hier is nog helemaal geen verticale steun aangebracht, dus ik heb nu tijdelijk koperdraad bovenlangs gespannen waar de rechtse aan wordt vastgemaakt. Hier wil ik uiteindelijk ook dat de vruchttakken horizontaal komen, maar het is hier wat ingewikkelder omdat de overspanning groot is. Ik moet eerst dakdragers hebben voor mijn auto, voordat ik hout van die lengte kan halen.
Dit druivenproject is wel klaar. Het is een wijndruif, ik geloof Spätburgunder, die langs een koperdraad wordt geleid. Ik hoop dat de vruchttakken uiteindelijk als een gordijn gaan hangen want ik heb daarvoor geen steun voorzien. Als de zomers nog warmer worden, kan ik hier nog een pergola maken, zodat de vruchttakken horizontaal gaan, en schaduw geven op het raam in de zomer.
De grote pergola, hier moeten ook nog dwarslatten komen om de druif te helpen, maar ook hier is de overspanning ruim 4 meter dus ik kan het hout nog niet halen.
Volgende project is tomaat. Ik heb een restje rioolbuis van 30 cm diameter gevonden bij een bouwplaats. Daarvan heb ik een paar van dit soort ringen gezaagd. Ik vul ze helemaal met compost van de afvalverwerking. Dat is wat veel voeding in het begin, maar de tomaat overleeft het wel. Zo bied ik hem voldoende voeding en vocht, ruimte voor de wortels, en spat er minder aarde op de bladeren bij het bewateren. Ik hoef ook niet te graven, wat handig is omdat ik anders vaak wortels van fruitbomen beschadig. Ik vind het ook wel mooi, maar deze buis verkleurt erg in de zon dus op termijn is het meer wit dan oranje.
Tweede tomatenproject: in emmers met perliet, met onderin een laag water met voeding. De buis is voor beluchting, maar of dit echt werkt, weet ik niet. Ze leven wel nog, en de emmers wegen een veertje.
Derde tomatenproject: in emmer met pure afvalcompost, en onderin een laag perliet. Er zit een afwateringsgat 7 cm van de onderkant, dus er blijft altijd water onderin staan, waarin de voedingsstoffen van de compost worden uitgespoeld. Ook weer beluchtingsbuis, nu van een restje plexiglas.
Klein projectje dat ik ieder voorjaar doe: een matje maken van het lange gras van vorig jaar en dat matje gebruiken voor deze hangbegonia. Je kan die matjes ook kopen van kokosvezel, maar ik vind dit leuker.
Al een oud project, maar nog steeds geslaagd: de verhoogde bak van legerranden. Ik heb hierbij een precies passend raam, waardoor de raapstelen in het voorjaar goed groeiden. Het raam kon ik rechtop tegen de schutting zetten bij het watergeven.
Ik heb bijna iedere dag raapstelen gegeten. Ze geven nog steeds jong blad, maar hangen nu een beetje slap vanwege de zon. Gelukkig beginnen de peultjes nu ook te geven, zodat ik wat afwisseling heb na al die raapstelen 🙂
Van diezelfde legerranden in de voortuin een bak gebouwd waar in het voorjaar al het onkruid in is gegooid. De bak zat tjokvol, maar het is al behoorlijk geslonken. Er zijn nog wat emmers halfverteerde compost vol wormen in het midden gegaan, nog wat compost van de afvalverwerker, en een pompoen erin gezet. Die heeft het goed naar zijn zin. De voortuin is echt alleen zand en bouwafval, en omdat er veel bomen staan kan ik in de grond niet graven dus dit is een mooie oplossing. Links aan die stok staat een witte moerbei, Lavender, die ik afgelopen winter heb aangeplant en die nu al veel vruchten geeft.
Laatste twee projecten: de aanleg van de grondkerende muur van grindtegels. De laatste tegel wilde ik op zijn plaats zetten, maar de planken liggen in de weg dus die moeten worden verplaatst voordat ik dit rijtje kan afmaken. Daarna kan ik aan de dwarsmuur van hardhout gaan beginnen. Links zie je dat het hoogteverschil inmiddels best groot is. De betonmuur van mijn buurman had gapende gaten aan de onderzijde, die heb ik zo aan het zicht onttrokken. Rechts komt een grasveldje, met op alle hoeken bomen, maar voor de nashipeer op de voorgrond zal het lastig worden deze zomer omdat er nog weinig ruimte is voor zijn wortels.
Ook een oud project: rekje tegen inkijk, waar nu een vitis tegenaan groeit. Geslaagd project, de buren en ik kijken niet meer naar elkaar. Het is een sierplant, maar hij geeft ook druifjes en daar kun je sap van maken, heb ik vorig jaar al gedaan maar dit jaar komen er veel meer druifjes af.
Ander geslaagd project: lage haag van cornus mas. Er zaten zelfs een paar bloemetjes in dit voorjaar, maar ik denk niet dat er vruchten aan zijn gekomen. De struik rechts heeft alleen last van bruin blad en sommige planten ernaast ook. Ik hoop dat het vanzelf overgaat. De planten rechts zijn wat jonger dan de planten links dus, die hebben minder sterke wortels nog
Laatste project, op de andere foto ook al te zien, is het maken van hoge bakken van de grindtegels. De bakstenen moet je even wegdenken, die waren alleen om het worteldoek op zijn plek te houden. De stenen worden met stevig draad (koperdraad hier) bij elkaar gehouden. Erin staat yacon. Als ik die wil oogsten, zou ik in theorie alleen het koperdraad hoeven los te maken, en één van de stenen om laten vallen. Er staan nu 4 van deze bakken in de achtertuin, drie met yacon en eentje met aardpeer.
Edited by fre3ke
- 10
7 Comments
Recommended Comments