Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

De lekkerste vijg?


Marjanneke

Aanbevolen berichten

Nu mijn experiment met mijn zelfgezaaide vijg definitief mislukt is (de vijgen zijn er af gevallen, onrijp), is er plaats voor een nieuwe vijg. Maar welke?

De Brown Turkey is misschien de meest logische keuze, maar ik wil graag een vijg die écht lekker en aromatisch is. Op basis van de beschrijvingen neig ik naar de Brogiotto Nero, maar die schijnt niet zo heel winterhard te zijn.

 

De vijg komt tegen een zuidmuur te staan, in de volle grond. Helaas in de winter niet optimaal, omdat mijn huis dan zorgt voor schaduw, en de zuidmuur niet tot zonsondergang in de zon staat. Het is helaas de enige mogelijkheid in mijn kleine stadstuintje.

 

Heeft iemand tips? Of eigen ervaringen? Wat is de lekkerste vijg voor Nederland? Ik kan er maar 1 kwijt, en die moet dan wel zo lekker mogelijk zijn

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoeveel jaar is de zelfgezaaide vijg, die je had? Vaak zie je met jonge struiken, dat ze niet meteen vrucjhten geven. Ik heb zelf o.a. de Brown Turkey en nu na twee jaar krijg ik misschien mijn eerste vijgje, en dat van 2 struikjes. De Bornhoms Diamant gaat hoop ik er vier opleveren. Verleden jaar had die plant er misschien wel twintig, maar helaas te laat om af te rijpoen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De zelf gezaaide vijg is inmiddels overleden, r.i.p.

Hij kwam uit zuid-Frankrijk. De zaden nam ik mee van een boom die op een camping stond. Dit jaar was hij 5 jaar oud en had voor het eerst vruchten, die allemaal vorige week afvielen. Inmiddels zo veel gelezen dat ik er van overtuigd ben dat deze soort een wespje nodig heeft voor de bestuiving. Dat wespje hebben wij in onze streken helaas niet.

 

Het deed wel een beetje pijn hoor, mijn zorgvuldig opgekweekte en vertroetelde vijg vermoorden, maar helaas, ik wil wel kunnen oogsten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je weet dat de eerste oogst van het jaar er meestal af valt doordat de winter toch iets te hard was. De oogst van het najaar (in NL vaak de enige oogst) moet nog komen. Ik heb hier vijgen staan die (gelukkig) hun eerste oogst bijna rijp hebben en enkele die alles al hebben laten vallen maar laten wel nieuwe vruchtlichaampjes zien.

Groetjes,

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit waren geen vijgjes die overwinterd hadden, ze vormden zich vanaf april. Die zaten er eerst niet, geloof me, ik vertroetelde die vijg zo hard en heb alle takken voor de winter nagespeurd in de hoop op de 'erwtgrote vruchtjes' die internet me beloofde. Net voor de bladeren kwamen ontdekte ik de eerste knopjes. Die vruchten zijn in twee maanden tijd uitgegroeid tot flinke vijgen, van een cm of 7. Die begonnen vanaf 5 juni af te vallen. Dat klopt met wat ik online vond: niet bevrucht, en daarom 'uitgebloeid' en afgevallen. Ik lees inmiddels al drie jaar over hoe het gaat met vijgen, en hoe kansloos het is een vijgenstek mee te nemen uit zuidelijke gebieden, en hoe nog véél kanslozer het is om die uit zaad op te telen. ik was ook super blij toen de vijg dit jaar vruchten kreeg, maar hield er wel rekening mee dat het nog mis kon gaan. Dat gebeurde dus ook.

 

Ik hoop van harte dat ik geen fout heb gemaakt, want terugdraaien kan ik het niet meer.

 

A.s. zaterdag hoop ik langs te gaan bij fruitbomen.net in Boskoop. Zij hebben vrij veel keus

 

Op 23 april:

IMG216325431528899776.JPG

 

Op 27 mei, het vroege verkleuren vertrouwde ik al niet. De vruchten voelden zacht aan:

IMG245148901528899777.JPG

 

De doorgesneden vrucht/bloem, op 6 juni er afgevallen:

IMG251391531528899777.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn creteria zijn:

Winterhard voor dit klimaat

Lekkere smaak vijg

Goed rijpend in ons klimaat.

Goede productie

 

Hierbij ben ik op een Ronde de Bordeaux gekomen. Een bes type smaak.

 

Lsu champange zou een goede honingvijg zijn.

 

Bovenstaande vloggers hebben honderde vijgen en hebben veel videos over deze rassen gepost.

 

Ben benieuwd op welk ras jij gaat uitkomen en waarom?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sowieso, is het voor deze info te laat . Maar van de rassen de fruitbomen.net verkoopt, heb ik zelf daar gekocht, de Brown Turkey, en ze verkopen ook de Bornholms Diamant. Van beide nog niet geoogst, hoewel ik van anderen op dit forum weet, dat dit mogelijk is. Bij mij is de Diamant het meest belovend. Maar misschien moeten ze nog warmer staan. Bij de Lidl, worden in het voorjaar verschillende vijgen aangeboden. Zoals, de Ronde de Bordeaux, de Rouge de Bordeaux, de Chicago, de Peretta, en nog wat anderen. Die zijn dan weer een stuk goedkoper, maar dan duurt het weer een jaar langer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hoi Marjanneke, ik bedoel eigenlijk, dat je goede rassen goedkoop bij de Lidl kan kopen. Helaas, alleen maar in het voorjaar. En, mijn ervaring is dat het ook bij als struiken gekochte vijgen,, nog wel even kan duren, voordat je echt kan oogsten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah, dat had ik verkeerd begrepen mastert. Dat het even kan duren voor ik kan oogsten is niet erg. Maar liever niet net als deze keer na 5 jaar wachten nog niks...

 

Van het kleine plantgat weet ik. Ik heb een mooie beroerde droge plek waar hij kan staan!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik gun het je van harte, zelf was ik er ook. Aardbeien, hazelnoot en een blauwe bes gekocht .Van de blauwe bessen kunnen we dit jaar al genieten! Zit minstens 3 of 4 ons op, dus die plant heb ik er al uit. Laat wat weten,wanneer en hoe!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 6 maanden later ...

Vandaag stekjes gezet van Hardy Chicago. Deze vijg zou goed winterhard zijn en een prima 'berba crop' geven waardoor hij erg vroeg in het jaar al rijpe vruchten heeft.

 

De Ronde de Bordeaux welke ik sinds dit jaar heb, geeft geen 'breba crop' maar is wel vroeg met rijpe vijgen. Deze draagt dus op nieuw hout.

 

Ik ben op zoek naar het ras Smith welke oorspronkelijk uit Kroatië komt en ook veel in Frankrijk zou voorkomen. In Nederland ben ik hem nog niet tegen gekomen. Deze vijg zou uitstekend smaken en redelijk vroeg afrijpen op nieuw hout. Hij heeft geen 'breba crop' en de winterhardheid is onbekend. De verwachting is dat hij redelijk winterhard is.

 

ps dit jaar met de extreem warme zomer heeft mijn Brown Turkey twee maal rijpe vijgen gegeven. Eerst de 'breba crop' op 1 jarig hout en hierna in september/ oktober op het nieuwe hout. Dit laatste komt normaal niet voor omdat deze vijgen niet meer afrijpen voordat het te koud wordt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later ...

De LIDL heeft weer planten van Vijgen in de aanbieding. Vandaag tijdens het boodschappen doen toch 2 planten gekocht. De Hardy en de Rouge de Bordeaux. Hoe zijn de ervaringen met deze rassen. Brown Turkey was er ook. Aangezien ik deze al heb niet gekocht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er is op Facebook ook een (duitstalige) vijgengroep, daar kun je veel van opsteken en er worden adressen genoemd waar je zonder problemen de meest bijzondere rassen kunt kopen. Afgaande op het plaatje of het blad alleen, kun je namelijk niet bij het kopen van vijgen. Al schijnt de Lidl de vijgenplanten wel bij een betrouwbaar adres in te kopen, dat scheelt voor de kopers van een Lidl plant.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Om te beginnen: ik heb me zojuist op dit forum geregistreerd om met andere vijgenkwekers ervaringen te kunnen uitwisselen.Ik heet Henk,woon in Bergen op Zoom,en kweek al ruim 30 jaar vijgen.Mijn eerste boompje bracht ik uit Italië,omgeving Napels mee,maar die werd enkele maanden later door een spintmijt-aanval vakkundig om zeep geholpen.Jammer;ondanks,dat het een boompje van zo'n 40 cm was droeg hij al vruchtjes.Het was een scheut die op een deels blootliggende wortel van een enorme vijgenboom groeide.Voorzichtig losgemaakt (hij had al wat eigen,kleine worteltjes),opgepot,en mee naar Nederland genomen.

 

Niet veel later zag ik bij Intratuin een vijgenboompje aangeboden staan,zonder verdere naamvermelding.Deze heb ik in mijn achtertuin gezet,en hij begon meteen als een speer te groeien. Destijds had ik aan die kant Marokaanse buren,en die waren al minstens even enthousiast als ik.Toen hij,enkele jaren later,vruchten begon te geven was dat voor hen,en mijzelf,al gauw,ruim voldoende,en toen mijn sjagrijnige oude buurman aan de andere kant plaats ruimde voor een prettige,al wat oudere buurvrouw was de boom al zo groot geworden dat ook zij van de overhangende takken een prettige oogst had.

 

Helaas werd de boom inmiddels veel te groot en kwamen de meeste vruchten buiten ons bereik,maar des te meer in het bereik van kauwen,merels en andere vligende liefhebbers te hangen. terugsnoeien hielp niet echt,daarop volgde een snelle,uitbundige groei van takken,maar geen vrucht.Een jaar later droeg hij weer wel,maar dan zaten de vijgen weer veel te hoog voor de pluk.Overigens was de smaak van deze vijgen niet bijzonder.Als eerste vijg die je,destijds,in NL kon kweken was het meer dan acceptabel,maar van mijn Marokaanse buurman (oudste zoon van mijn buren,inmiddesl getrouwd en een stukje verderop in de straat gaan wonen) hoorde ik steeds over een zwarte vijg,die zo veel lekkerder was.

 

Zo ben ik gaan zoeken en vond informatie over de Ronde de Bordeaux.Viel nog niet mee om planten te vinden;via de website van Inflora kocht ik er een paar,maar kreeg enkele dagen later een mailtje dat ze op dat moment,en voor enige tijd,niet geleverd konden worden;mijn betaling was inmiddels al door hen terug gestort.Na wederom een uitgebreide zoektocht kocht ik wat later een paar planten bij Orangerie Jaecken,in België (wauw;absoluut een bezoekje waard!).Deze waren al wat ouder,hoewwel nog in een 5 ltr. pot,en droegen al meteen.Heb er een aan die marokaanse buurman/vriend gegeven;het eerste jaar heeft hij ze niet gegeten omdat zijn vrouw hem voor was.Het volgende jaar was hij er wel op tijd bij,en hij is er enthousiast over.

 

Ik had inmiddels van een Kroatische buurvrouw,stukje verderop,een stek van haar,op een markt gekocht,boompje gekregen,die al een keer gedragen heeft.Klein,zoet,iets minder aroma en verkleurt alleen wat rood,zonder de groene kleur helemaal te verliezen.Heb geen idee welke soort het is,maar,vanwege de goede smaak,vooralsnog een blijvertje.Op aanwijzing van mijn Marokaanse buurman,en enorme vijgenliefhebber heb ik bij een naburige Marokaanse buurvrouw een flink stuk tak meegekregen(zaagde ze gewoon af,midden in de draagtijd ) waar ik 4 stekken van kon knippen.Ik kreeg ook een paar min of meer rijpe vruchten mee,maar hoewel die zoet waren beviel de nasmaak me niet echt;Mag even blijven maar als ook beter rijpe vruchten me niet echt bevallen doe ik die weg.Bijzonder van deze soort:hij groeit enorm snel en maakt ongelofelijk grote bladeren.

 

Nu mijn reactie op enkele berichtjes die ik hier las: de Hardy fig is niets anders dan een winterharde (= hardy) vijgensoort,waarbij geen verdere benaming wordt gegeven. Heb die onlangs bij Lidl gekocht maar inmiddels aan familie van mijn Poolse buren beloofd.

 

De smakelijkste vijg is natuurlijk afhankelijk van een ieders smaak.Ik heb sinds enkele jaren een paar Ronde de Bordeaux planten staan en deze smaken voortreffelijk;zoet,en aromatisch.Heb nu bij Lidle ook een Rouge de Bordeaux gekocht;deze is NIET identiek aan de Ronde de Bordeaux (RdB).Schijnt toch ook wel een erg smakelijke en winterharde vijg te zijn.Ik heb daarnaast de Napolitana gekocht;ook die schijnt erg smakelijk en redelijk goed winterhard te zijn.

 

Ik heb inmiddels 4 Ronde de Bordeaux planten (waarvan 2 stuks van Inflora,waarvan ik vorig jaar een mailtje kreeg dat ze weer leverbaar waren ) en twee "Kroatische" boompjes in grote bakken gezet,volgens een methode die ik op het web vond.Een werkelijk ingenieus systeem en,eenmaal opgezet,erg gemakkelijk te onderhouden,maar het is,om op te zetten wel best een klusje.Alles lijkt nu,ruim een week na het installeren,prima te werken.Hier een link,voor wie het ook wil proberen:

 

http://figs4fun.com/bills_figs.html

 

Zoals ik al schreef:erg practisch: éénmaal,om de paar dagen,even met de tuinslang erlangs lopen,tuinslang in de vul-opening totdat het overloopje,onderaan de bak,beging te druppelen en klaar! Je vijgen hebben nu,in de bak en onder het zeil,een constante,en als het goed is (hangt af van hoeveel water de grond opneemt;met de beroerde kwaliteit van de huidige potgrond moeilijk te zeggen) een vrijwel perfect vocht-klimaat bij de wortels.

 

Heb nog een foto toegevoegd van mijn eerste boom,kort voordat hij echt te groot werd.Inmiddels is 60-70% van deze boom verwijderd om plaats te maken voor mijn vijgen in containers.

 

Vijgenboom-achtertuin65211560089847.JPG.

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Welkom Henk! Hier ook een liefhebber van vijgen! Ik heb nu 4 boompjes staan. 1 van iemand die geen planten 1 zijn nieuwe tuin wou, en 3 van kwekerij de zoetewei. Je moet mr eens kijken, ze verkopen daar veel soorten! De eerste vijgjes zijn aan het groeien, ik ben heel benieuwd!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...