Jump to content

Bertus

Members
 • Posts

  409
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Bertus

 1. Boterkuipjes met bier geprobeerd. Na een dag of 4 zat in een bakje aantal slakken ... niet te tellen want het wordt wel een bende, niet fijn opruimen ☹️. Andere bakje nada/niks. Ik heb een tuin waar ik zowat struikel over de slakken ... dus een paar bierbakjes zetten geen zoden aan de dijk (of ik moet een vat bier ingraven 😉). Oprapen gaat sneller. Waar je ook slakken mee kunt vangen .... een muizenval met pindakaas. Naast muizen heb ik geregeld slakken in de val .... ook dat wordt een bende 🤣.
 2. @marjoleinvdh dankje voor de info. Die medicinale smaak krijg je volgens mij als je te rijp fruit gebruikt. In (over)rijp fruit worden esters gevormd, hoe rijper hoe meer. Esters zijn natuurlijke maar ook chemisch bereide smaak-/geurstoffen. Chemisch bereide esters (reactieproduct van een alcohol en een organisch zuur) worden veelal gebruikt als oplosmiddel ... o.a. in thinners. Ik ga wel selecteren ... zoals @weknow al aangaf niet onrijp maar ook niet te rijp. Genoeg te proberen dus ...
 3. Voor mijn 3 druivelaars geldt dat de vruchtzetting door het koude voorjaar beduidend slechter was dan eerdere jaren. Minder en kleinere trossen bij alle 3. Muscat blue: eerdere jaren oogsttijd eind augustus, dit jaar 1-2 weken later, nu hangen er nog enkele trossen. Minder zoet en meer zuur dan vorig jaar. Rosetta (rose): eerdere jaren oogsttijd medio september, begint op smaak te komen. Fanny (wit): eerdere jaren oogsttijd eind september, nog smakeloos. Tegen vogel-/wespenvraat en Suzukivlieg gebruik ik vlies-zakjes. De zakjes medio augustus geplaatst maar eind augustus (tijdelijk) verwijderd omdat door het soppige weer botrytis opkwam. Toen de zakjes weg waren is in een paar dagen tijd een deel van de druiven geroofd ... dus maar weer geplaatst. Al met al een flink tegenvallend druivenjaar.
 4. Oh ... had ik niet verwacht obv de smaak van de bessen. Als ik ga proberen dan maar een klein potje, beetje zonde van de bessen als het mislukt. Bram, heb je gelei-suiker gebruikt?
 5. Dit jaar krijg ik voldoende kwibessen (Issai) om er ook jam van te maken en ik vraag me af of kiwibessen pectine bevatten. Iemand ervaring met het maken van jam van kiwibessen?
 6. Eind juli heb ik een aantal hortensia's (macrophylia) gestekt. 11 van de 12 stekken zijn aangeslagen, worteltjes komen onder uit de pot. Ik heb de potten uit hun plastic zakje gehaald en het restant van de bladeren (waren tot ⅓ geknipt) verwijderd. Wat is het verstandigste? ... Elke stek tot plant/struik laten worden of bv 3 stekken bij elkaar laten staan? Wellicht heb je dan direct "meer" struik maar misschien worden het concurrenten en remt de groei juist.
 7. @Martin Groen klopt, ik ga de gemeente sowieso vragen om de vlier en hazelnoten flink te snoeien zodat ik er gemakkelijker bij kan om akkerwinde en brandnetels te schoffelen. De gemeente gaat zeker niet met het onkruid aan de gang.
 8. Netels en akkerwinde groeien in het gaas dan helpt een rootblock niet. Ca 25 jaar geleden heb ik fijn kippengaas (tegen mollen) ingegraven en opsluitbandjes geplaatst. Vanmorgen met heggenschaar en spade de gemeente weer tijdelijk op afstand gezet.
 9. Ik heb advies nodig omtrent "oprukkende natuur". De achterkant van mijn tuin grenst aan een groenstrook van de gemeente. De beplanting bestaat uit hoge bomen (o.a. es, eik) en "iets lager" spul zoals hazelnoot en vlier. Zelf heb ik er een paar rododendrons, die over had, geplant en er staat veel onkruid, m.n. brandnetel, akkerwinde, kleefkruid. Als afscheiding staat er een groen gaashekwerk waartegen aan mijn kant o.a. druiven, vijgen, frambozen staan. Sinds enkele essen het loodje hebben gelegd groeit het onkruid nog harder. Om de x jaren pleegt de gemeente onderhoud door het snoeien van hazelnoot en vlier., Zelf snoei ik in winter en voorjaar, als alles kaal en toegankelijk is, ook nog wat en maak een halve meter onkruidvrij maar 's zomers dringt de natuur zich elk jaar nadrukkelijker op. Vanmorgen heb ik mij, gewapend in regenjas met hoed en handschoenen, weer eens achter het hekwerk gewaagd om een strook, zo goed en zo kwaad mogelijk, netel- en akkerwinde-vrij te maken. Ik speel met de gedachte om komende winter een strook van 50cm aan de gemeentekant af te dekken met plastic .... (of één baan trottoirtegels?). Heeft iemand ervaring met zoiets .... heeft dat zin? Groeien netels en akkerwinde niet gewoon onder plastic of tegels door? Heeft het fruit aan mijn kant geen last van het afdekken aan gemeente kant? Andere opties?
 10. @Roland dank je. Zijn breba's te herkennen? De betreffende vijg (ras mij niet bekend) is een forse groeier en komende herfst/winter ga ik 'm weer terugsnoeien. Omdat de breba's op eenjarig hout groeien zou ik met de snoei ook breba's weghalen, dus herkenning zou wel handig zijn.
 11. Een van mijn vijgenstruiken zit vol met vijgen ... van micro's, mini's tot (best) dikke vijgen. Zijn breba's op een of andere manier herkenbaar? ... of kan alles wat waarschijnlijk niet meer rijp wordt verwijderd worden?
 12. Perzik Benedicte .... en smaakt ook nog voortreffelijk. Met 3 stuks heb je een kg 😋
 13. Zal idd wel met de regen te maken hebben, had het wel eens eerder gezien maar niet zo'n grote kluwen. 1000'en? Een grote orgie ... moet één groot feest zijn Ik heb 2 goed werkende compostvaten en schuif die jaarlijks door.
 14. @Patrijs dank voor de toelichting.
 15. Toen ik vanmorgen iets in het compostvat wilde doen viel een kluwen wormen van de binnenkant van het deksel. Zijn dat jonkies? Heb ze maar zo goed en kwaad als dat ging weer in het vat gedaan.
 16. Wat @fre3ke zegt klopt, het was en is een lastig seizoen, ook bladeren slijten en krijgen langzamerhand herfstkleuren. Toch is raadzaam om in deze periode nog bij te voeden met magnesiumsulfaat. Enerzijds "een handje" bij de stok maar zeker ook als bladvoeding door te sproeien met een 1%-tige oplossing. NB: Bij de stok niet overdrijven, een "veelteveel" aan magnesium verstoort de opname van calcium. In de tijd van rijping hebben druivelaars moeite om voeding bij de druiven te krijgen waardoor lamsteligheid (het bruin worden van steeltjes en verschrompeling van druiven) kan ontstaan. Magnesium werkt bladversterkend en helpt lamsteligheid bij druiven te voorkomen. Magnesiumsulfaat is in verschillende vormen verkrijgbaar .... kieseriet, epsom(bad)zout, bitterzout en zelfs als voedingssupplement. Overigens is magnesium als bladvoeding breed toepasbaar in de tuin bij o.a. tomaten, courgettes, canna's.
 17. Haal je misschien kooldioxide en zwaveldioxide door elkaar? Zwaveldioxide is wel degelijk giftig maar wordt in kleine hoeveelheden toegestaan in wijn als conserveringsmiddel. Overigens .... als iets in de natuur voorkomt wil dat niet zeggen dat je het probleemloos kunt gebruiken, de natuur produceert de sterkste vergiften. Dit staat op internet met betrekking tot zwaveldioxide: Zwaveldioxide veroorzaakt lokaal problemen na uitstoot, onder andere ademhalingsmoelijkheden oogirritatie, longproblemen, en zelfs overlijden van mensen. Bij concentraties vanaf 3 ppm kan iemand al na 30 seconden overlijden. Zwaveldioxide kan ook de gewasgroei verminderen. Edit: 3 ppm is 3 delen per miljoen delen
 18. @fre3ke volgens mij is het plaatsen van zakjes in dit stadium geen goed plan. Je hebt al flink schimmel in de druiven. Dit jaar is door regen en hoge luchtvochtigheid dramatisch wat betreft schimmel in druiven. In de zakjes (ik neem aan gaas?) creëer je een microklimaat waarin je schimmelvorming bevordert. De zakjes zijn nuttig om de suzuki-vlieg weg te houden en om vraat door vogels en wespen tegen te gaan, dat speelt pas over (ruim) een maand. Ook dan ligt schimmel en/of verbranding op de loer.
 19. Je kunt nu tot en met de winter snoeien wat je in de weg zit en wat je niet nodig hebt.
 20. Dag Mary, Welkom op het forum en succes met jouw druivelaars. Een antwoord op jouw vragen is niet 123 te geven. Als je 2 druiven over een boog wil leiden dan moet je je verdiepen in de zgn Cordonsnoei. Op bijgevoegde site staat wat uitleg over verschillende manieren van snoei. http://www.dewijnhoek.nl/database/info62.html Ook op dit forum komt druiventeelt zeer regelmatig aan de orde, zoek maar eens in het zoekvensterstje rechts bovenin. Wat het laatste punt betreft .... een druif in een pot gaat niet lukken, een druif zoekt de diepte op. Als je een druivelaar in een pot mooi vindt dan kun je wel de bodem eruit halen en de druif erin zetten en pot zodanig plaatsen dat de wortels de grond in kunnen. Snoeien kan bijna het hele jaar behalve in het voorjaar als de druif begint uit te lopen, de sapdruk is dan erg hoog, door snoeien gaat de druivelaar dan bloeden.
 21. Dit is een zeer lichte vorm van perenroest, de schimmel overwintert op een juniperus (jeneverbes) en komt letterlijk aanwaaien. De boom ziet er verder goed uit. Google maar 'ns ... staat veel over op het net. Het enige wat echt helpt .... juniperus opruimen. Zie o.a. https://www.fruitbomen.net/mobile/info.php?id=3
 22. Dat werkt alleen als de pot als decoratie dient en er geen bodem in zit. Een druif zoekt de diepte op.
 23. @fre3ke De Solaris is een "lastige" witte druif, het is een wilde groeier dus veel werk wat betreft leiden, snoeien, uitdunnen etc. Daarbij heeft de Solaris in de wijngaard van mijn zwager sterk wisselende opbrengsten. Als ik het topjaar 2019 op 100% zet dan schommelt de opbrengst tussen 25 en 100% met dieptepunt 15% vorig jaar. Een van de oorzaken is de vroege bloei van de Solaris en daardoor gauw last van late nachtvorst. Door de vroege bloei, gecombineerd met koud/nat weer, treedt vaak misbloei en slechte vruchtzetting (trossen met weinig druiven) op. Daarentegen is onze andere witte druif de Helios veel stabieler qua opbrengst.
 24. Mijn Rouge de Bordeaux heb ik 8 jaar gekocht bij een gerenommeerde kweker in de regio maar dat geeft natuurlijk geen garantie op ras-echtheid. De Rouge deB staat in pot en een stek ervan in volle grond. Van de vijg in de pot heb ik vorig (dus na 7 jaar) voor het eerst een paar vijgen geoogst. Van die in de volle grond nog geen een, die groeit blijkbaar liever dan vruchten produceren. Desondanks heeft hij wel de kenmerken van de Rouge deB, diep ingesneden bladeren en de groei en de grofheid van de takken zijn beduidend minder dan bij een andere vijg (naam onbekend) die ook in de volle grond staat. Wat de oogst van dit jaar betreft durf ik nog niets zeggen. De onbekende vijg heeft een flink aantal microvijgen die een week geleden nog niet zichtbaar waren. De beide Rouge deB's, staan minder in de volle zon en hebben nog geen microvijgjes maar dat kan nog komen (hoop ik).
×
×
 • Create New...