Jump to content

Bertus

Members
 • Posts

  472
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Bertus

 1. Nu zijn we aan het oogsten . Het was de bedoeling dat de aangestaste stokken vorig najaar gerooid en vervangen zouden worden. Door gebrek aan geschikt plantgoed zijn ze blijven staan, sommige ervan zijn afgestorven en sommige dragen zelfs redelijk goed vruchten. Het is wel de bedoeling ze te vervangen dit najaar.
 2. @HuubvG esca heeft geen invloed op smaak, de stok sterft beetje bij beetje af. Ik had overigens over het hoofd gezien dat de Glorie van Boskoop (toch wel een achterhaald ras) pas 5 jaar staat. De infectie verspreidt zich via snoeiwonden / snoeigereedschap ... daardoor treedt gemakkelijk verspreiding in een wijngaard op. In de wijngaard (15 jaar oud) waar ik regelmatig actief ben is esca vorig jaar voor het eerst geconstateerd.
 3. Kan ook begin van esca (tijgerstrepen) zijn. Een opkomende ziekte in wijngaarden van 12+ jaar oude wijngaarden. Er is nog niets gevonden voor bestrijding. Maar kan ook zoals hierboven staat door begin van herfst komen. In beide gevallen ... niets doen en afwachten. Zie link: https://www.benevit.org/esca.html
 4. De afgelopen jaren hebben we elk voorjaar wel een paar nachten met stevige nachtvorst gehad, als nachtvorst niet de oorzaak is dan heb ik verder geen mening.
 5. Beetje meer info mag wel Welke rassen heb je? Standplaats? Wel/geen bloei? Nachtvorst?
 6. @MSDG dankje, ja wespen dat is wat dit jaar ... hebben me van groot gedeelte van de pruimenoogst af geholpen en veel appels zijn al aangetast 😒. De Rouge de Bordeaux (in pot) die ik al jaren heb heeft een aantal vijgjes maar zijn al veel verder dan bij de nieuwelingen, vandaar mijn vraag. Of de eerste oogst gaat lukken is maar de vraag, al jaren op rij hebben we hier flinke nachtvorst in het voorjaar. De vijgen staan in potten, mss maar in het tuinhuis zetten komende winter.
 7. In bijgevoegd topic (vrijwel) hetzelfde beestje. Larve van vruchtboombladwesp ... kunnen veel schade aanrichten. Zie: https://www.moestuinforum.nl/topic/9553-welk-beestje-perenboom/ en https://wiki.groenkennisnet.nl/display/BEEL/Slakvormige+bastaardrups+-+lindebladwesp+-+vruchtboombladwesp
 8. Vorig najaar heb ik bij Vreeken jonge vijgenplanten gekocht. Ze doen het allemaal prima. In de Bornholm's Diamant en de Goute d'Or zitten al kleine vruchtjes. Hoeveel tijd hebben die (ook afhankelijk van het weer) ongeveer nodig om rijp te worden? Worden die nog rijp dit jaar?
 9. Dit is vrijwel zeker perenroest (dus dit is de perenboom ). Als er jeneverbes/juniperus in de buurt staat vrijwel niet te voorkomen. Zie verdere toelichting: https://www.fruitbomen.net/mobile/info.php?id=3
 10. In mijn Opal pruimenboom kwam vorige week een wespen invasie op gang toen de pruimen begonnen te rijpen. De 2 wespenvangers binnen no time vol met als overgrote gedeelte .. hoornaars (en evengoed heel heel veel pruimen aangetast). De gemeente is geweest en gelukkig zijn het geen aziatische hoornaars ik ken het verschil nu ook. De aziatische moordt bijenvolken uit, de (grotere!) inheemse niet. Vandaag viel me het af en aanvliegen van hoornaars in mijn vijvertje op. Op een lelieblad water tanken. Heb het wegvliegen gevolgd en ja hoor .... naar de bovenste beluchtingvoeg in de nok van mijn huis dus een nest in de spouw. Zolder gecheckt ... gelukkig niets. De ruimingsdienst gebeld, morgenvroeg gaan de hoornaars naar de eeuwige jachtvelden. Prachtig mooie beestjes maar te veel is te veel ...
 11. @woldistel dat klopt, de keten is meestal erg lang.
 12. Zaden komen van Vreeken
 13. Dit jaar heb ik weer courgettes "goldmine f1" ... geel met witte strepen gezaaid. Mooi voor het oog en prima smaak. 2 zaailingen heb ik uitgeplant waarbij eentje courgettes levert met een aparte kleurschakering. Mss is het helemaal niet bijzonder maar voor mij is wel nieuw en apart .
 14. @Frans mooi resultaat. Naast de kersenvlieg hou je de suzukii-vlieg (mss net zo'n groot probleem) tegen. Vraag me wel af hoe je de komende jaren de bomen gaat inpakken als de groei erin komt. Vorig jaar heb ik mijn Kordia omgezaagd tgv vogels en suzukii-vlieg en een net plaatsen tegen vogels was een (te) levensgevaarlijk karwei geworden.
 15. Meulblok Kwadendamme heeft een enorm assortiment. Geeft ook nette correcte antwoorden op vragen.
 16. Even gegoogled op bloedblaarluis en de struik erop gecontroleerd.... vgls mij niet aanwezig. Zonnebrand zou idd kunnen spelen of .... ???. Het betreft een struik op stam waarbij ik opgaande takken weghaal dus de zon kan er relatief goed bij.
 17. Bladeren zien er redelijk uit. Ik zie geen "wit", wel veel bladeren wat gekruld met bruine punt. Overigens hebben vogels probleem met de vlekken op de kruisbessen. Sinds gisteren is de helft in ene foetsie 😒.
 18. Vorige week de eerste kruisbessen (invicta) geoogst en jam gemaakt. De rest laat ik verder rijpen om als vers fruit te gebruiken. Nu begint een deel van de bessen bruine vlekjes te krijgen, iemand een idee wat dat is?
 19. Dank voor alle reacties, weer wat wijzer geworden. De omnivore roofwantsen vallen blijkbaar onder een andere familie dan de groene stinkwantsen. Ik ga ze opruimen. Overigens heb ik momenteel in de meeste van mijn vijgen al weer last van de skeletteermot dus ik zit niet te wachten op nog meer mee-eters 😒.
 20. Bij een van mijn vijgen zitten aan de onderkant van een blad beestjes en eitjes. Volgens obsidentify zijn het (voor 86%) groene schildwantsen. Nuttig/schadelijk? Laten zitten of weghalen?
 21. Na enkele reacties (die per abuis bij een ander topic terecht waren gekomen) heb ik in februari de Juglans in de volle grond gezet. Hij staat er prima bij en heeft veel uitlopertjes op de takken en daarin zitten veel (totaal wel 'n 50 stuks) knopjes .... zijn dat vruchtbeginselen?
 22. In bijgevoegde (al vaker gedeelde) link zie je de voordelen van gebruik van het "duizenddingendoekje" MagnesiumSulfaat. https://www.moestuinweetjes.com/bitterzout-magnesiumsulfaat-epsomzout/
 23. @Robert56 ik heb 10 jaar geleden een Avalon Pride gekocht bij Meulblok in Kwadendamme ... ze hebben een enorm assortiment en volgens mij is dat vlak bij jou. Overigens is de A.P. bij mij al jaren ter ziele. Viel erg tegen ... veel dubbele vruchten en maakt slecht nieuw hout.
 24. De bloei van de zuilpeer overlapte de bloei van de Nashipeer met als gevolg dat er momenteel 10-tallen mini-Nashipeerjes aan de boom hangen, meer dan alle voorgaande jaren samen 🙂. Gezien de kleur, tijd van rijping en het feit dat mijn Nashipeer nauwelijks zelfbestuivend is kan ik nu wel concluderen dat het geen Nijisseiki is. Wat dan wel maakt eigenlijk niet veel uit, de vruchten smaken prima. Overigens .... ik krijg ook enkele peren aan de rode zuilpeer.
 25. @weknow dank voor jouw uitgebreide reactie. Monilla is blijkbaar de minst slechte en volgens internet (met matig succes) te behandelen. "Natte voeten" zal bij mij op goed doorlatende zandgrond niet de oorzaak zijn. Wellicht speelt snoeien wel een rol, ik wil nl de grootte van mijn fruitbomen beperkt houden door 's zomers opgaande scheuten terug te snoeien.
×
×
 • Create New...