Jump to content

Bertus

Members
 • Posts

  480
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Bertus

 1. Mss niet exact de onderverdeling die zoekt maar bij fruitlent vind je wel veel (op ervaring gebaseerde) informatie. https://www.fruitlent.nl/home/onze-collectie-fruitgewassen/druiven/
 2. Ik heb mijn Mini Multiflora nr14 bij https://www.denootsaeck.com/nl/ gekocht. Heb het boompje in Huissen (GLD) opgehaald, werd vriendelijk geholpen en kreeg goede toelichting. Ze enten zelf en ze hebben een uitgebreid assortiment. Overigens, ik zie dat @fre3ke haar "mini" te koop heeft .... een leuk boompje om er bij te hebben. Die van mij gaf het eerste jaar al 12 noten.
 3. Portugeesje heeft locatie Portugal ... tja de winters zullen daar vrijwel zeker anders zijn dan onze winters. Alhoewel ... nog een paar jaar en dan moeten wij informatie opvragen in Portugal.
 4. De Issai kiwibessen willen dit jaar vreemd genoeg niet goed doorrijpen. Vorig jaar (koele zomer) had ik de laatste bessen op 26 oktober. Nu (4 nov) nog bessen die eerder neiging hebben iets te verschrompelen ipv zacht en zoet te worden. Al mijn overig fruit was dit jaar 1-2 weken vroeger dan vorig jaar. Zijn er meer ervaringen hiermee?
 5. Dat uitzaaien en opkomen van kleine knolletjes wordt nog wel een puntje komend jaar (of jaren?). Door jaren heen was het veld Crocosmia een "pakket" knollen en vernette wortels geworden van zo'n 15-20 cm dik. Bij het rooien en uit elkaar halen is een oppervlak van meerdere vierkante meters "besmet" geraakt. Werk hebben is niks ... werk houden is belangrijk
 6. Al vele jaren heb ik een flink veldje (ca 1m3) met Montbretias Lucifer, een prachtig bolgewas. Omdat de Montbretias tussen mijn Agapanthus waren gegroeid en andere groeiers inmiddels tussen de Montbretias zaten had ik besloten om de bollen te rooien en opnieuw te planten. Na een kwartier dacht ik al "was ik er maar niet aan begonnen". Het was een grote kluwen van bollen en wortels. Na een paar uurtjes (letterlijk) in het zweet des aanschijns had ik een hele kruiwagen vol met bollen en wortelnetwerken ... zie foto. Het opschonen wordt nog een heel klusje. Nu heb ik ervaring met het jaarlijks rooien, opschonen en overwinteren van Abessijnse gladiolen maar bij de Monbretias zit ik met de vraag "hoe verder?". De gerooide bollen zijn meestal een soort "torentjes" van bollen (zie foto). Is het merendeel hiervan bruikbaar voor herplant of zijn alleen de bovenste bolletjes geschikt? Heeft iemand hier ervaring mee?
 7. Mijn zus heeft een minitree appelboom in een pot op haar balkon staan. Het boompje heeft goed vrucht gedragen. Ze vroeg zich af of ze het boompje moet bemesten voor of na de winter. De vraag geldt ook de vijgen die ik zelf sinds vorig jaar in een pot heb staan.
 8. Nu zijn we aan het oogsten . Het was de bedoeling dat de aangestaste stokken vorig najaar gerooid en vervangen zouden worden. Door gebrek aan geschikt plantgoed zijn ze blijven staan, sommige ervan zijn afgestorven en sommige dragen zelfs redelijk goed vruchten. Het is wel de bedoeling ze te vervangen dit najaar.
 9. @HuubvG esca heeft geen invloed op smaak, de stok sterft beetje bij beetje af. Ik had overigens over het hoofd gezien dat de Glorie van Boskoop (toch wel een achterhaald ras) pas 5 jaar staat. De infectie verspreidt zich via snoeiwonden / snoeigereedschap ... daardoor treedt gemakkelijk verspreiding in een wijngaard op. In de wijngaard (15 jaar oud) waar ik regelmatig actief ben is esca vorig jaar voor het eerst geconstateerd.
 10. Kan ook begin van esca (tijgerstrepen) zijn. Een opkomende ziekte in wijngaarden van 12+ jaar oude wijngaarden. Er is nog niets gevonden voor bestrijding. Maar kan ook zoals hierboven staat door begin van herfst komen. In beide gevallen ... niets doen en afwachten. Zie link: https://www.benevit.org/esca.html
 11. De afgelopen jaren hebben we elk voorjaar wel een paar nachten met stevige nachtvorst gehad, als nachtvorst niet de oorzaak is dan heb ik verder geen mening.
 12. Beetje meer info mag wel Welke rassen heb je? Standplaats? Wel/geen bloei? Nachtvorst?
 13. @MSDG dankje, ja wespen dat is wat dit jaar ... hebben me van groot gedeelte van de pruimenoogst af geholpen en veel appels zijn al aangetast 😒. De Rouge de Bordeaux (in pot) die ik al jaren heb heeft een aantal vijgjes maar zijn al veel verder dan bij de nieuwelingen, vandaar mijn vraag. Of de eerste oogst gaat lukken is maar de vraag, al jaren op rij hebben we hier flinke nachtvorst in het voorjaar. De vijgen staan in potten, mss maar in het tuinhuis zetten komende winter.
 14. In bijgevoegd topic (vrijwel) hetzelfde beestje. Larve van vruchtboombladwesp ... kunnen veel schade aanrichten. Zie: https://www.moestuinforum.nl/topic/9553-welk-beestje-perenboom/ en https://wiki.groenkennisnet.nl/display/BEEL/Slakvormige+bastaardrups+-+lindebladwesp+-+vruchtboombladwesp
 15. Vorig najaar heb ik bij Vreeken jonge vijgenplanten gekocht. Ze doen het allemaal prima. In de Bornholm's Diamant en de Goute d'Or zitten al kleine vruchtjes. Hoeveel tijd hebben die (ook afhankelijk van het weer) ongeveer nodig om rijp te worden? Worden die nog rijp dit jaar?
 16. Dit is vrijwel zeker perenroest (dus dit is de perenboom ). Als er jeneverbes/juniperus in de buurt staat vrijwel niet te voorkomen. Zie verdere toelichting: https://www.fruitbomen.net/mobile/info.php?id=3
 17. In mijn Opal pruimenboom kwam vorige week een wespen invasie op gang toen de pruimen begonnen te rijpen. De 2 wespenvangers binnen no time vol met als overgrote gedeelte .. hoornaars (en evengoed heel heel veel pruimen aangetast). De gemeente is geweest en gelukkig zijn het geen aziatische hoornaars ik ken het verschil nu ook. De aziatische moordt bijenvolken uit, de (grotere!) inheemse niet. Vandaag viel me het af en aanvliegen van hoornaars in mijn vijvertje op. Op een lelieblad water tanken. Heb het wegvliegen gevolgd en ja hoor .... naar de bovenste beluchtingvoeg in de nok van mijn huis dus een nest in de spouw. Zolder gecheckt ... gelukkig niets. De ruimingsdienst gebeld, morgenvroeg gaan de hoornaars naar de eeuwige jachtvelden. Prachtig mooie beestjes maar te veel is te veel ...
 18. @woldistel dat klopt, de keten is meestal erg lang.
 19. Zaden komen van Vreeken
 20. Dit jaar heb ik weer courgettes "goldmine f1" ... geel met witte strepen gezaaid. Mooi voor het oog en prima smaak. 2 zaailingen heb ik uitgeplant waarbij eentje courgettes levert met een aparte kleurschakering. Mss is het helemaal niet bijzonder maar voor mij is wel nieuw en apart .
 21. @Frans mooi resultaat. Naast de kersenvlieg hou je de suzukii-vlieg (mss net zo'n groot probleem) tegen. Vraag me wel af hoe je de komende jaren de bomen gaat inpakken als de groei erin komt. Vorig jaar heb ik mijn Kordia omgezaagd tgv vogels en suzukii-vlieg en een net plaatsen tegen vogels was een (te) levensgevaarlijk karwei geworden.
 22. Meulblok Kwadendamme heeft een enorm assortiment. Geeft ook nette correcte antwoorden op vragen.
 23. Even gegoogled op bloedblaarluis en de struik erop gecontroleerd.... vgls mij niet aanwezig. Zonnebrand zou idd kunnen spelen of .... ???. Het betreft een struik op stam waarbij ik opgaande takken weghaal dus de zon kan er relatief goed bij.
 24. Bladeren zien er redelijk uit. Ik zie geen "wit", wel veel bladeren wat gekruld met bruine punt. Overigens hebben vogels probleem met de vlekken op de kruisbessen. Sinds gisteren is de helft in ene foetsie 😒.
 25. Vorige week de eerste kruisbessen (invicta) geoogst en jam gemaakt. De rest laat ik verder rijpen om als vers fruit te gebruiken. Nu begint een deel van de bessen bruine vlekjes te krijgen, iemand een idee wat dat is?
×
×
 • Create New...