Jump to content

Bertus

Members
 • Posts

  451
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Bertus

 1. Na enkele reacties (die per abuis bij een ander topic terecht waren gekomen) heb ik in februari de Juglans in de volle grond gezet. Hij staat er prima bij en heeft veel uitlopertjes op de takken en daarin zitten veel (totaal wel 'n 50 stuks) knopjes .... zijn dat vruchtbeginselen?
 2. In bijgevoegde (al vaker gedeelde) link zie je de voordelen van gebruik van het "duizenddingendoekje" MagnesiumSulfaat. https://www.moestuinweetjes.com/bitterzout-magnesiumsulfaat-epsomzout/
 3. @Robert56 ik heb 10 jaar geleden een Avalon Pride gekocht bij Meulblok in Kwadendamme ... ze hebben een enorm assortiment en volgens mij is dat vlak bij jou. Overigens is de A.P. bij mij al jaren ter ziele. Viel erg tegen ... veel dubbele vruchten en maakt slecht nieuw hout.
 4. De bloei van de zuilpeer overlapte de bloei van de Nashipeer met als gevolg dat er momenteel 10-tallen mini-Nashipeerjes aan de boom hangen, meer dan alle voorgaande jaren samen ­čÖé. Gezien de kleur, tijd van rijping en het feit dat mijn Nashipeer nauwelijks zelfbestuivend is kan ik nu wel concluderen dat het geen Nijisseiki is. Wat dan wel maakt eigenlijk niet veel uit, de vruchten smaken prima. Overigens .... ik krijg ook enkele peren aan de rode zuilpeer.
 5. @weknow dank voor jouw uitgebreide reactie. Monilla is blijkbaar de minst slechte en volgens internet (met matig succes) te behandelen. "Natte voeten" zal bij mij op goed doorlatende zandgrond niet de oorzaak zijn. Wellicht speelt snoeien wel een rol, ik wil nl de grootte van mijn fruitbomen beperkt houden door 's zomers opgaande scheuten terug te snoeien.
 6. Ik heb 2 abrikozenbomen staan, Kuresia en Kioto. Vorig jaar viel mij op dat kleine takken afstierven. Dit jaar is dat nog veel erger, bladeren van met name kleine takken verwelken en alle bloemknoppen verdrogen na de bloei en vallen af. Wat gegoogled ... is dit bacteriekanker en is dit einde verhaal voor de bomen?
 7. Ik ben het grotendeels met je eens maar ik begrijp wel waarom bij/tegen het zeil bevriezing plaastvindt. De warme lucht wordt onder de tent vastgehouden maar door geleiding in het zeil is de stilstaande lucht bij het zeil kouder. In de woonkamer is het vlakbij de ruit, als niet 3 dubbel geïsoleerd, ook kouder. De boog staat over een betegeld pad, dat zal wel invloed hebben maar ik heb geen idee of dat een positief of negatief effect heeft. De tegels zullen snel afkoelen maar misschien stijgt de vrijkomende warmte op .... of is het net andersom?
 8. @weknow, vanmorgen tussen de buien door de vorstschade ge├»nventariseerd: Laag bij grond vrijwel 100% schade. Vanaf kniehoogte tot ca 2,5 meter is de schade vrij gelijk verdeeld. Alle uitlopers die vlakbij of tegen het plastic zeil zaten ... vrijwel 100% schade Rassen: De Soleri en Bel├Ęn kiwi: afgezien van de toppen die tegen/bij het zeil zaten verrassend weinig schade. Kiwibes rassen: Ken's Red, Weiki (m), Scharlet September (nog klein/iel) en Issai: Er waren tijdens de nachtvorst veel uitlopers van 2-5cm maar ook nog veel knoppen die nog moesten uitlopen. Wat schade betreft was er weinig verschil tussen de rassen, wellicht heeft Issai de meeste schade. Er zijn "vlekken" met meer of minder schade zonder enig verband. Van een Kolomikta tegen het tuinhuis (vergeten af te dekken) is 80+% van de uitlopers bevroren. Al met al helaas geen harde conclusies te trekken vwb hoogte, ras etc Bij onbeschadigde uitlopers van de Issai zie ik al miniknopjes in de oksels verschijnen.
 9. Bijgevoegd foto van de Weiki man. Van alle kiwibessen is grofweg 50% van de uitlopers bevroren ... ben benieuwd hoe het verder afloopt. Overigens ik woon in het "warme" zuid-oosten dus vroege uitlopers maar aan noord-kant van het dorp. Bij inval van kou zit ik op de eerste rij om nachtvorst te "verwelkomen". Ondanks de "overkapping" over de boog met kiwi & kiwibessen de (beperkte) vorstschade. Zonder zeil zou 100% bevroren zijn.
 10. Scherp geobserveerd @fre3ke, zo wordt het een heel ander verhaal (met een spoedig einde).
 11. @Stan W, je hoeft je geen zorgen te maken, de kiwibes zelf is niet bevroren en slaat opnieuw uit. Schade door nachtvorst is voor mij sinds 2017 jaarlijks terugkerend. Ik las ergens dat dat de huidige trend is .... zeer zachte winters en dagen met pittige nachtvorst in het voorjaar. Vorig jaar heb ik ondanks bevriezing en opnieuw uitslaan toch vruchten gekregen aan de Issai. Aan Ken's Red en de Soreli kiwi niet. Dit jaar ondanks volledig afdekken is veel bevroren aan de kiwibessen, pas over een aantal dagen is de werkelijke schade te zien. En ....nog hele april te gaan tot de ijsheiligen medio mei.
 12. Een beetje off-topic ... excuus ... het begon over meeldauw. Zoals op velerlei gebied is er ook in de druiventeelt voortschrijdend inzicht. In wijngebieden in Duitsland wordt de "wintersnoei" direct na de oogst uitgevoerd. Met name vanuit practisch oogpunt dat dan de seizoenarbeiders nog niet terug naar hun vaderland zijn.
 13. Ik ben het met Henk eens. Binnenkort beginnen we (tot half april) met afleggen (Guyot) in de wijngaard. We beginnen nu pas nu de sapstroom op gang komt waardoor de scheuten zich beter laten buigen. De overbleven takken op de kop worden gesnoeid en gaan (flink) bloeden maar dat is geen enkel probleem.
 14. Dank allen voor de nuttige aanvullingen. De pot gaat naar buiten onder de overkapping ... veel licht, geen zon. Zo kan ik hem goed in de gaten houden ook wat vocht betreft. Bij schraal weer zet ik 'm beschut of zet er tijdelijk een "tentje " overheen. Hoe dit afloopt zal ik hier nog terugmelden.
 15. Oh, ik heb totaal geen ervaring met een koude kas dus wellicht verkeerd geïnterpreteerd. In huis lijkt mij ook niet goed, te warm en de rel. vochtigheid is nog erg laag.
 16. @MSDG, @weknow dank voor de adviezen. Ik verwijder de plastic zak, verhuis de pot met stekken naar buiten en zet 'm onder mijn terrasoverkapping (noordkant). Daar staat de pot koel en krijgen de stekken voldoende licht.
 17. Even een oud topic wakker maken. Half november heb ik een aantal stekken genomen van mijn Soreli-kiwi. De stekken staan samen in een pot, de pot heb ik in een plastic zak, die op een kiertje staat, geplaatst. De pot heeft gedurende winter bij rond 15gr in de garage gestaan. Nu beginnen er uitlopertjes te komen maar zoals @weknow aangaf zegt dat nog niets. Ik zit nu wel met vraag "hoe verder?". Binnen laten staan of naar buiten? De pot in de plastic zak laten of eruit halen?
 18. @Fruitige Esther dank voor de duidelijke reactie. Ik vermoed dat deze bedoeld was voor bij mijn topic "Juglans Multiflora nr 14". Toevallig staan er nu 2 topics over de "kleine nootjes" ­čśë .
 19. Heb idd ook advies gevraagd en gekregen. O.a. ....in een pot kan maar de noot heeft dan wel, meer dan bv een vijg, (veel) aandacht nodig ivm voorkomen van (te) nat/droog en kans op oververhitting en bevriezing ... dus bubbeltjes plastic gebruiken in de pot. Ook werd gezegd dat de boom in de volle grond toch de neiging heeft om door te groeien. De bloemen komen lateraal en niet op de eindknoppen, daardoor hoeft snoeien niet ten koste gaan van de vruchtzetting. Maar ik neem ook graag de ervaringen en adviezen van forumleden mee in mijn afweging. Overigens ...vergeten te vermelden de hoogte van het boompje is 125cm incl de pot. De Juglans is gekocht bij de Nootsaeck/Zandsenotengaard in Huissen (dus bij @fre3ke 'om de hoek')
 20. Gisteren een MiniMultiflora gekocht, mooi vertakt boompje van 125 cm, maar nu twijfel ik .... volle grond of kuip of kuip ingraven? Volgens internet wordt het boompje in 10 jaar tijd 2-2┬Ż meter maar ik las dat de 'mini' van @AshaiRey na 7 jaar toch al 3 meter is. Ik kan me voorstellen dat je de groei in een kuip kunt beperken, zoals bij vijgen, maar mogelijk krijg je dan minder of geen noten. Heeft iemand ervaring met de MiniMultiflora in een kuip?
 21. Afgelopen zomer bij wijze van proef ook mijn eigen Bel├Ęn op de Soreli ge├źnt, volgens de procedure van Bram. Als je de ent iets scheef zet dan heb je meer (kleine) cambium-raakvlakken. Een van de 2 spleet-entingen was succesvol. Dus het zou fijn zijn als ik wat entmateriaal van Minkimale zou kunnen krijgen. Overigens moet ik nog maar afwachten of de gemaakte entingen ook uitlopen in het voorjaar
 22. Is er iemand die de mannelijke kiwi Minkimale heeft staan en wat stek/entmateriaal kan missen? Zoals bekend is de bloei van de Bel├Ęn te laat voor bestuiving van mijn Soreli. Minkimale zou een betere match qua bloeitijd hebben. De Minkimale wil ik, als de sapstroom op gang komt, als spleetent op de Soreli zetten. Afgelopen zomer heb ik (obv uitleg van @AshaiRey) met succes spleetenten van kiwibessen gemaakt. Spleetenten van kiwi is tgv de holle takken lastiger maar het proberen waard.
 23. De Nijisseiki in 2013 als blote wortelboompje gekocht bij een grote kweker die nauwelijks aan particulieren levert, dan zou je verwachten .... Maar het verbaast mij inmiddels niet meer als het geen Nijisseiki is. Ondanks overvloedige bloei heb ik elk jaar maar 4 tot 6 vruchten, dat is weinig voor een zelfbestuiver. Omdat ik al mijn twijfels had over bestuiving heb ik afgelopen voorjaar er een rode zuilpeer bij geplant. Overigens weet ik nog niet of er een match is qua bloeitijd.
 24. Inderdaad mooi overzicht, alleen krijg ik nu twijfel over mijn Nijisseiki. Volgens het overzicht zijn Nijisseiki vruchten geel/groen en rijpen ze half augustus. Bij mij zijn de vruchten geel/oranje en ik heb dit jaar begin oktober geoogst. Edit: foto bijgevoegd
 25. @Mai Pensato ... mijn Avalon was ook in leivorm. Na enkele jaren begonnen eindpunten van bestaande takken af te sterven .... waardoor weet ik niet. Omdat er nauwelijks nieuw hout kwam en de vruchten toch wat tegenvielen heb ik 'm gerooid.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.