Jump to content
Bit

Tomaten proeven / vergelijk

Recommended Posts

Een nieuw topic. De tomatenproeverij !

 

Velen van ons telen tomaten. Sommigen doen dat al jaren, sommigen zetten maar 1 plant, anderen een hele serie soortjes.

 

We zijn toe aan het proeven van de tomaten. Vanaf nu worden de 1e soortjes rijp. Bij een aantal ( koude kas ) was dat weken geleden al het geval.

Welke soort heb je gezet en hoe bevallen ze je ? Wat is je lekkerste in vergelijk met de andere. Wat is je tegenvaller ?

 

Het liefst met foto's natuurlijk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik trap af met 'Bloody butcher' ; een tomaat die ik van vorig jaar ken. Middenmaat tomaat. De gewone gemiddelde. Lang laten hangen vormt de beste smaak. Hij is heerlijk. Vorig jaar een openbaring voor mij. Sappig, gesloten binnenkant, wel met zaadhuis, maar gevuld.

De foto is van een bijna rijpe, welke opengehaald werd door een vogel. Toch maar opgegeten: tóch lekker.

 

dscn497015581374074748.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dit zijn mijn 4 soorten kerstomaten.

De hartvormige is bij mij de absolute favoriet, perfecte smaak.

v6ke.jpg

Dit is een supersteak tomaat.

Zeer sappig en frisse smaak.

sfuj.jpg

De italiaanse tomaten zijn zoals verwacht minder sappig (weinig pitjjes)en goed voor ketchup of tomatenpuree te maken.

Het zijn heel zwakke planten. De bladeren hangen altijd naar beneden en veel tomaten hebben neusrot.

Het trosje zijn matina-tomaten.

Als die volledig doorrijpen aan de plant, zijn die heeeel zoet, de zoetste tomaten die ik ooit gegeten heb.

Ze bevatten ook weinig sap, dik vruchtvlees.

Ze zijn wel kleiner dan een gewone trostomaat.

De grotere ronde tomaat is een gewone trostomaat...net zoals die uit de winkel maar met een vollere smaak en minder waterig. Ze rijpen wel langzaam.

6duz.jpg

Edited by Guest

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Share this post


Link to post
Share on other sites

OOOOOh in dit topic zal ik nog heel wat gaan posten denk ik zo maar.

Ik heb dit jaar de volgende soorten:

 

- tumbing tom red

- tumbling tom yellow

- minibel

- black cherry

- washington cherry

- pink bouncy

- De Berao Black

- black pear

- yellow out, red in

- the gypsy

- lambada

- red pearshaped

- yellow pearshaped

- cherry brandywine

- wapsipinicon peach

- kremser perle

- world's smallest

 

Ik weet alvast wel een soort dat volgend jaar beslist niet meer terug komt:

Pink Bouncy - BLECH! Melig en laf van smaak, nergens goed voor

 

Foto's komen nog

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites
Een nieuw topic. De tomatenproeverij !

 

Velen van ons telen tomaten. Sommigen doen dat al jaren, sommigen zetten maar 1 plant, anderen een hele serie soortjes.

 

We zijn toe aan het proeven van de tomaten. Vanaf nu worden de 1e soortjes rijp. Bij een aantal ( koude kas ) was dat weken geleden al het geval.

Welke soort heb je gezet en hoe bevallen ze je ? Wat is je lekkerste in vergelijk met de andere. Wat is je tegenvaller ?

 

Haha leuk Bit.

Hier staat e.e.a. buiten en wat hier de lekkerste is ? Dat is zoeter dan de smaak van aardbei en plakkerig als de .... de Honingtomaat(zaadje uit de tomaat) De tegenvaller ? die komen er hier niet meer in en zet enkel Honingtomaat en wat oranjepruimtomaat en indien ruimte wat roma(dit jaar niet).

Foto's komen nog


Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vandaag bij Jorg op bezoek geweest in zijn moestuin. In korte tijd veel gezien en opgestoken. Zijn tomaten stonden prachtig en vol vruchten, diverse struiken ook al met meerdere rijpe vruchten. Realiseerde me, dat ik nog veel kan leren over tomaten telen..

 

Enfin.... Ook wat tomaten mogen proeven. De kleine "Sprite" trostomaat was ronduit erg lekker. Ik zou het omschrijven als zoet-kruidig en stevig, weinig sap. Deed me denken aan "zontomaatje" tomatensap (het zusje van goudappeltje en appelsientje zeg maar), maar dan met een beetje suiker.

Verder 2 grote joekels meegekregen: Een goed rijpe "Bychok", die we bij de maaltijd hebben opgegeten. Volle diepe smaak, die geen zout of peper meer nodig heeft.

Voor morgenavond heb ik nog een grote "Black from Tula" liggen.....benieuwd hoe die smaakt.

 

Op de proeverij van mijn eigen tomaten moet ik nog zeker enkele weken wachten. Er was er eentje al flink gekleurd, maar die is vandaag in een onweersbui afgewaaid. Zo te zien zijn er wel een groot aantal die binnenkort zullen beginnen te kleuren......


In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vanmiddag een vleestomaat meegenomen van de tuin. Uit de koude kas. Deze soort is op de tuin buiten nog niet zo ver. Zoals ik al vaker her en der zei: dit is een tomaat van zaad van mijn tuin-buurman. Zaad uit de Oekraïne. Naam onbekend. Wordt daar door familie en vrienden van de buurman al heel lang geteeld en er wordt ook zaad van gewonnen. Daarmee neem ik toch aan dat het soortje niet soortecht blijft ( ? ). Maar vorig jaar was het mijn lekkerste van de vleestomaten. Een maaltijd op zich. Rijke volle smaak, vol-felrood van binnen en paars-rood-roze van buiten. Grote dingen.

Deze van vandaag was eigenlijk een paar dagen geleden al rijp, maar ik liet hem hangen, ook wel door andere bezigheden. De plant ernaast van hetzelfde zaad had ik eerder geproefd en was een domper ( te vroeg geplukt ? 1 dag maakt al verschil ) of de tomaat is echt niet zo zaadvast. Deze was nu in ieder geval helemaal goed. Gescheurd en geen beauty maar O, Oh wat lekker.

Koude kas in pot. 2x daags water en 1x wekelijks gewone vloeibare tomaten mest van Ecostyle. Af en toe afgewisseld met wat anders ( opgeloste aardbeienmest bv ) Nooit veel, eerder weinig, maar wel regelmatig. Ik top de planten na 4 lagen. Ze zijn dus al aan hun max. per struik hangen er wisselende hoeveelheden aan, maar toch zeker 5-8 stuks, rest haal ik weg.

 

dscn499061031374956177.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yellow out, Red In

 

PhotoGrid_1375035328625.jpg

 

Van deze tomaat wordt gezegd dat hij zoals de naam al aangeeft geel van buiten is en rood van binnen.

Ik noem de buitenkant eerder fel oranje:

 

Doorgesneden zijn er wel wat gele/rode kleurverschillen te zien, maar daar blijft het dan ook wel bij:

 

Het zijn tomaatjes met een diameter van een centimeter of 4. Ik had ze zelf groter verwacht maar wie weet worden de volgende groter.

De smaak daarentegen vind ik erg lekker. Lekker zoet en sappig en het buitenschilletje is totaal niet stug.

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

De Berao Black

 

PhotoGrid_1375034704711.jpg

Een heerlijke olijftomaat. Zoals te zien op de foto is de tomaat olijfvorming; wat langwerpig.

De tomaatjes zijn een centimeter of 4 lang en donkerbruin/paarsachtig van kleur. Ik vind de donkere tomaten soorten altijd heerlijk zoet en dat geldt dus ook zeker voor deze.

Absoluut een soort die voor mij volgend jaar terug komt.

De planten groeien enorm trouwens dus een hoge kas is wel zo handig. In mijn vrij lage kasje (2m) heb ik al te snel de kop eruit moeten breken

 

Ik hou vooral van kleinere tomaten omdat je die in 1x naar binnen kunt proppen zonder dat je erin hoeft te bijten en dat het weer gaat spuiten en druppen enz enz. Deze passen precies

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Black Cherry

 

PhotoGrid_1375035755773.jpg

 

Absoluut een van mijn favoriete Cherry tomaten, zoet, sappig en vooral ook een enorme opbrengst.

De planten zijn enorm groeikrachtig en eigenlijk totaal niet geschikt voor mijn kleine kasje, maar oh wat vind ik deze lekker.

Ik breek de koppen eruit en laat dan weer een dief staan om toch nog wat meer opbrengst te hebben van deze plant

 

Zeg nou zelf: prachtig uitzicht toch die grote trossen

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

De Bloody Butcher van vandaag. Beter rijp en van een perfectie kwa vorm en kleur, glans en gemiddeldheid ( het is maar een gewone tomaat ) De archetypische tomaat bijna. En hij is dus érg lekker.

 

dscn500984321375029636.JPG

 

@eelzuhltje: Die Black Cherry heb ik van jou, ik heb hem op mijn tuin nog niet geproefd, wel bij een ander. Prachtige tomaat ook wel, die kleur. Iets doorzichtigs ook, bijna grijs. Hij was zoet ja,

Bij mij op de tuin staat ie buiten in pot. Hij is hoog al en maakte pas laat en op grotere hoogte een serie trossen. Ik heb de kop er al uit gehaald ( 2 trossen ) Maar ze beloven een mooi stel te worden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leuk al die soorten tomaten. Ik heb dit jaar 3 soorten gezaaid (voor het eerst tomaten) maar omdat ik rijkelijk laat was met zaaien hangen er hier aan daar pas net wat groene knikkers aan. Dus proeven kan ik nog lang niet helaas. Het zijn de soorten vleestomaar Marmande, tomaat Zuckertraube en Tigerella bicolore. En volgend jaar komt daar in ieder geval nog bij Green Zebra en Mirabelle Blanche. Ben benieuwd naar jullie favorieten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En wij benieuwd naar je foto's en ervaringen van jouw tomaten , mag over een maand ook nog he ? En over 2 maanden ook nog trouwens.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Black Cherry groeit alweer een halve meter horizontaal over de hoogste draad. Begint nu af te rijpen..is heerlijk, en komt daarom ieder jaar terug. Ook al omdat -zoals Eelzuhtjuh al aangeeft- hij geweldig veel vruchten geeft. En zoet zuur sappig met veel aroma. De kinders vinden hem ook heerlijk.

 

Rose de Bern. verrukkuluk, zoet met smaken als een...vrucht? perzik?

 

Bloody Butcher is ok, gewoon lekker.Mooi, zoals Bit al zegt.

 

Gartenperle, normaal lekkere kerstomaat ( uit eigen tuin lekker dus, niet van die zure balletjes uit de super) die heel vroeg geeft.

 

De rest moet afrijpen..lijstje volgt...


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iemand enig idee welke tomaat je het bete kunt drogen? De tomaten van mijzelf -merk onbekend- zijn zovol sap dat ik niets overhoudt om te drogen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Iemand enig idee welke tomaat je het bete kunt drogen? De tomaten van mijzelf -merk onbekend- zijn zovol sap dat ik niets overhoudt om te drogen

VLEESTOMATEN hebben weinig sap....de Roma soorten ook

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tumbling Tom Red

 

PhotoGrid_1375120682207.jpg

 

Deze planten geven behoorlijk wat kleine rode tomaatjes die zoet van smaak zijn.

Mijn planten zien er echt verschrikkelijk uit, ze staan buiten langs de slootkant in potten. Absoluut niet de beste plek voor een tomaat natuurlijk.

Ik vind zelf het velletje van deze tomaatjes een beetje stug, ze blijven achter in mijn mond bij het eten, dat vind ik jammer. Het zou kunnen zijn omdat de planten niet tip top zijn en omdat ze buiten staan natuurlijk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tumbling Tom Yellow

 

PhotoGrid_1375121526421.jpg

 

Aan dit gele tomaatje zit een best goede smaakt als je hem maar heel donker geel laat worden.

De tomaatjes blijven vrij hard.

Ook voor deze soort vind ik gelden dat het buitenschilletje te stug is, ik hou er niet van en spaar ze nu allemaal op in de vriezer om een keer iets met het sap te doen want de smaak is wel aangenaam. Kan er natuurlijk wederom aan liggen dat de planten buiten staan.

Volgend jaar misschien eens in de kas proberen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pink Bouncy

 

PhotoGrid_1375122484318.jpg

 

Wat mij betreft is dit een soort die nooit meer terug mijn tuin in komt. De smaak is laf en melig brrr. Ik bewaar ze nu voor in de saus maar zo uit het vuistje is het niet mijn ding.

Volgens de verkoper is dit een wilde kerstomaat die heerlijk zoet is en goed ziekteresistent en die tot diep in de herfst draagt.

Over dat laatste kan ik nog weinig zeggen.

 

De vruchten beginnen bijna spierwit trouwens, dat is dan wel weer grappig.

Behalve dat het voor het kleurtje leuk is om een keer geteeld te hebben hoeft deze voor mij niet meer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Red Pearshaped

 

PhotoGrid_1375124285310.jpg

 

Een lekker fris, beetje zuurig tomaatje, maar met een zeer goed aroma. Ik snoep deze en zijn gele broertje altijd op de tuin al weg.

Ze hebben een perfect maatje om direct in de mond te verdwijnen. Heerlijk als ze in de zon hebben gehangen en dus een beetje warm zijn.

De plant maakt ook aardig wat trosjes die goed gevuld zijn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Favorietje van mij die Yellow Pearshaped. Ook erg sterke plant, groeide dwars door de Phythophtora heen. Heerlijk ja... vooral direct van de plant in de mond...

 

Ben wel benieuwd naar de Rode versie... ga je zaad winnen om te ruilen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...