Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Bergbasilicum, hoe overwinter ik die goed? Snoeien? Stekken?


Old Rose

Recommended Posts

Via de zoekfunctie kon ik helaas niets vinden,

'Ik heb in de kas een prachtige grote berg-basilicum staan.

Stevig, heerlijk geurend en smaak vol blad.

Helaas heeft deze plant geen bloemen gegeven dus kan ik geen zaad winnen.

( de witte bloemen op de foto zijn van de gewone basilicum die er naast staat)

 

 

19583996tm.jpg

 

 

Hoe kan ik deze plant overwinteren?

kan ik de plant scheuren en zo in huis overwinteren? moet ik hem kort snoeien en in de kas laten staan?

Of kan ik stekken?

 

ik hoop dat iemand iets weet, vind het zo´n heerlijk plant en wil hem graag behouden

~ Waarom zou je kinderen wonderen gaan uitleggen terwijl je ze ook een tuin kunt laten aanleggen. ~

Link to comment
Share on other sites

Ik heb wel even moeten zoeken naar welke soort dit is.

 

Deze van Vreeken? https://www.vreeken.nl/2007/pages/web_zaden.php?page=web_zaden_detail&zoekwoord=831200

 

Wat minder aparte basilicumsoorten zou ik zelf niet overwinteren....opnieuw zaaien in het voorjaar...gewoon omdat ik de beperkte ruimte binnen in huis waar dat kan liever anders zou gebruiken. Maar dit is een bijzondere en zaad is moeilijk te krijgen en best duur...dus dat heeft wel zin. Overwinteren zal betekenen dat je ze gezond in leven houdt...niet echt groeien en bloeien (zou misschien ook wel kunnen met groeilampen e.d.) of voor veel oogst in die tijd. Lichte plek, vrij droge grond...af en toe weinig water...via schoteltje, nog geen voedsel geven, niet te warm en boven de 5 graden (zegt de beschrijving van Vreeken)...ik denk dan 10 a 15 graden is een mooie temperatuur, geen ruimte met cv die brandt. Dat lijkt helemaal op de condities waarin ik en vele anderen bijvoorbeeld geraniums (= pelargoniums) overhouden. Met de informatie die ik nu heb zou ik het zo proberen.....in ieder geval suggereert de beschrijving dat het een meerjarige plant is.

 

Kun je iets vertellen over hoe deze smaakt in vergelijking met de meer "gewone" basilicumsoorten (grootbladige of genovese)

 

edit: Stekken en snoeien kun je zelf proberen. Want als je ze binnenhaalt zul je ze toch wat kleiner maken en cultiveren. Terugbrengen tot een hanteerbare potmaat. Wat houdt je tegen om een paar stukjes in vochtige aarde te zetten evt. onder plastic. Wie weet? In het voorjaar kun je het ook of nogmaals proberen...als de plant weer echt wil gaan groeien.

 

Verder zou je ook eens kunnen zoeken op de botanische naam. (Ocimum basilicum) Specialisten gebruiken die meestal. Meer kans dat je dan ergens beschrijvingen en ervaringen vindt van mensen die veel over dit soortje weten.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

dank je wel voor je antwoord

 

de smaak ist krachtiger, de bladeren blijven steviger in gerechten..ze worden niet gelijk zo matschig als de gewone basilicum.

Na plukken blijven ze iets langer goed. Al met al een geweldige plant

 

Ik ga denk ik alle mogelijkheden uitproberen, dus een gedeelte stekken ( want ja, ik moet ze toch korter snoeien)

dan een stukje afschreuren bij de wortels..1 gedeelte komplet kort knippen en overwinteren in pot. andere gedeelte wat langere stelen aan laten en oberwinteren.

dan proberen een gedeelte te stekken in vochtige grond.

Heb genoeg ruimte in onze boederij waar de temp goed is.

 

Ik zal fotos maken en kijken wat het beste gaat. leuk winter projekt

~ Waarom zou je kinderen wonderen gaan uitleggen terwijl je ze ook een tuin kunt laten aanleggen. ~

Link to comment
Share on other sites

Ziet er toch niet echt uit als die Bergbasilicum he ? Geeft verder niet er zijn vele soortjes.

Vind hem zelf iets meer lijken op een soortje wat ik ooit had : Ocimum basilicum x citrodorus 'Kalisto' , zie ook dit topic : basilicum-soorten-t4307-40.html

 

DSCN486985371411399885.JPG

 

Het was een stijvere Basilicum, zeer geurig, beetje wat jij omschrijft wel.

En ik wou hem ook overhouden natuurlijk. Stekken op tijd gemaakt enz. Het is me niet gelukt. Ja, de stekken wel, maar de planten heb ik niet de winter ( te warm binnen en vooral te weinig licht ) door kunnen trekken.

Basilicum stekt érg gemakkelijk, dat is het probleem niet.

De plant terugzetten en wat droger met vorst naar binnen is me ook niet gelukt. Ding werd zwart en is weggerot. Te droog of toch te nat. Heb alles geprobeerd.

 

Niet dat je het niet moet proberen hoor, zeker doen ( en hou ons op de hoogte ) , maar mij is het dus niet gelukt. Best lastig.

Link to comment
Share on other sites

Dank je, dat bemoedigt me dat het stekken goed gaat.

Ik heb deze plant in het voorjaar in oostenrijk gekocht, en daar stond op het kaarte berg-basilicum. (vraag me niet waar het kaartje is gebleven..stom van me )

 

Als ik goed kijk zijn bij jou de steeltjes donkerder gekleurt als bij mij...grappig hoeveel soorten basilicum er zijn.

 

Ik hou jullie op de hoogte

~ Waarom zou je kinderen wonderen gaan uitleggen terwijl je ze ook een tuin kunt laten aanleggen. ~

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Zoals belooft een up-date hoe het gaat met mijn berg basilicum.

 

Voor een week of 6 geleden een takje afgeknipt en in een glas water gezet op het aanrecht ( in kunstlicht, kamer/keuken temperatuur)

En zie hier, prachtige wortels hebben zich ontwikkelt.

 

20043704zd.jpg

 

Dus vol goede moed heb ik 2 vazen gevuld met basilicum takken.

1 vaas op de vensterbank in zonlicht en kamertemperatuur, de 2e vaas in de keuken in kunstlicht en keuken temp.

Ben erg benieuwd.

 

20043702hv.jpg

 

20043703kf.jpg

 

 

De tak met wortels ga ik in een pot met goede aarde zetten en hoop dat aan het eind van de winter ik een mooie plant heb die weer terug kan in de kas.

 

De plant in de kas bedek ik met mulch en hoop dat die het zo ook overleeft, Ik weet niet of ze winterhard is, maar als ik de naam mag geloven moet ze toch "hard" zijn wat betreft kou in de bergen Ik ben echt heel benieuwd.

 

Van de vele blaadjes die ik gister overhield ( heb natuurlijk niet alle takken in water gezet) heb ik een overheerlijke pesto gemaakt, mjammie

 

20043747ku.jpg

  • Like 1

~ Waarom zou je kinderen wonderen gaan uitleggen terwijl je ze ook een tuin kunt laten aanleggen. ~

Link to comment
Share on other sites

Ik heb bij het opruimen van de kas het kaartje terug gevonden..

er staat.." kälteresistent"..zou dus buiten moeten lukken

 

20044788qt.jpg

 

20044789xp.jpg

~ Waarom zou je kinderen wonderen gaan uitleggen terwijl je ze ook een tuin kunt laten aanleggen. ~

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

ik woon in de buurt van Plantaland, Brixen, Sudtirol. De bergbasilicum heb ik echter van een vriend in Holland gekregen, hier gepoot en groeien? enorm. Ik heb deze zomer, door het vele licht, ook bloei gekregen en kan nu zaad gaan winnen.

ik heb intussen al stek gemaakt, wat heel gemakkelijk wortelde en ook al weer goed groeit. ook buiten gaat het goed en kan ik oneindig veel snijden.

Gisteren heb ik citroenbasilicum gekocht in een tuincentrum en ik ga proberen ook hier nog zaad van te winnen.

Link to comment
Share on other sites

Wat gaaf, een meerjarige en winterharde basilicum. Die wil ik ook, dus deze soort komt op mijn wenslijst.

Ben benieuwd of het stekken en het overwinteren goed gaat bij je, dus dit draadje blijf ik wel even volgen.

Link to comment
Share on other sites

Mijn moederplant die in de kas bleef staan had ik kort gesnoeid, en daarna afgedekt met blad..Ik had gehoopt dat hij zo de winter zou overleven, maar helaas..niets is meer opgekomen. De enige stek die het goed heeft gedaan staat inmiddels weer in de kas en groeid goed.

 

Dus niet winterhard, maar wel goed te stekken.

~ Waarom zou je kinderen wonderen gaan uitleggen terwijl je ze ook een tuin kunt laten aanleggen. ~

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Ik heb wel even moeten zoeken naar welke soort dit is.

 

Deze van Vreeken? https://www.vreeken.nl/2007/pages/web_zaden.php?page=web_zaden_detail&zoekwoord=831200

 

Deze of eentje die wel heel erg gelijkaardig is (kan het kaartje niet vinden, maar er staat me bij dat er inderdaad iets van "magic" in de naam zat) heb ik begin dit jaar bij het tuincentrum gekocht. De smaak is minder sterk dan van de "standaard" basilicum, maar hij is wel veel mooier. Hij heeft eerder dit jaar heel lang gebloeid en staat nu opnieuw te bloeien. Hoe winterhard hij is weet ik nog niet omdat hij nog geen hele winter heeft buiten gestaan. Hij kan wel alvast beter tegen kou (eerder dit jaar heeft hij met grondvorst buiten gestaan, dit najaar tot minimaal +2), aan de aren te zien is hij zelfs van plan om nog een tijdje door te bloeien (we zullen zien).

Link to comment
Share on other sites

Er wordt al heel lang gezocht ( kruisen, nwe soortjes uitproberen enz ) naar een iets grotere vorstbestendigheid. Nog nergens heeft een Basilicum, ook niet in koude kas oid, ooit temperaturen onder de -4gr overleefd. Ook niet aan de voet vanuit grondscheuten oid.

Basilicum is gewoon zeer koude-gevoelig bij de huideige soortjes die bekend zijn. ( is een sub-tropische en tropische plant he ? )

Link to comment
Share on other sites

Sorry, maar dit is dus onjuist. Basilicum is geen eenjarige plant. Is gewoon een vaste, struikvormig, verhoutende vaste plant. Kan redelijk oud worden zelfs. Alleen niet bij ons ( of met heel veel kunstgrepen zoals licht, warmte en nevel installaties )

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Het kaartje had ik ondertussen toch nog gevonden (stond bij de plant in de grond gestoken i.p.v. tussen de andere kaartjes) en het is de "Magic Blue". Deze lijkt dus erg op die van Vreeken. Doet het ook nog gewoon nu. Al zijn wel een paar bloemenaartjes slap gaan hangen. Er is vorst aan de grond geweest (van de week lag er ijs op het water in de emmer). Ik verwacht dat hij ineens weg kan zijn.

Link to comment
Share on other sites

Hoi,

 

"Magic Blue" staat ook bekend onder de naam Afrikaanse blauwe basilicum en is een kruising tussen "Kilimanjaro" en "Dark Opal".

Afkomstig uit Afrika zoals de naam al suggereert en komt voor in Soedan, Kenia, Tanzanie, Oeganda en Ethiopie.

De plant is wel steriel en je kan ze dus enkel stekken. Het is een van de weinige basilicum soorten die in de winter afsterven en in de lente weer uitkomen via de wortelstok.

 

Zeer mooie basilicum overigens.

 

Groetjes,

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor de info Marinus. Ik had geen idee dat het een Afrikaanse soort was, wat leuk om te weten En hopelijk gaat hij dan inderdaad in het voorjaar weer uitlopen. Ben benieuwd. En hij is inderdaad mooi, mooie kleur blad en mooie kleur bloemetjes. Hij smaakt wel minder sterk dan de mediterraanse, die vind ik iets te sterk om zo door de sla te gooien maar deze niet.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Dankzij Old Rose heb ik nu een mooi plantje staan:

 

IMG453738161466058308.JPG

 

Goed de winter doorgekomen in de vensterbank, al zag ie er niet meer heel fris en mooi uit. Nu in de vollegrond in de kas groeit er aan alle kanten mooi geurend groen blad, en ga ik er lekker wat van oogsten de komende tijd.

 

Ik heb ook nog 1 plantje staan die ik binnen houd, als backup en om weer te laten overwinteren straks.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...