Jump to content

oro

Members
 • Posts

  89
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by oro

 1. Ik zou graag weten of hier iemand mij de naam van deze plant zou kunnen zeggen ? Ze is opgegroeid in mijn ouderlijke thuis maar voor ons huis is ze veel te groot . We gaan ze wegdoen maar weten ook niet juist wat zo een plant waard is ?
 2. Willy , waar heb je ze nu mee vetgemest ?
 3. oro

  Wormenbak maken

  Hoe ik mijn wormenbak opzet : https://www.facebook.com/perma.daiza/media_set?set=a.1417845561812093.1073741830.100007599872397&type=3
 4. oro

  Compostwormen

  Er komen inderdaad wormen in een gewone compostbak maar niet in die hoeveelheden zoals in wormenbakken , in wormbakken krioelt het , daarom moet het ook voortdurend in de gaten worden gehouden want ze vermeerderen bij een ideale vochtigheid en temperatuur van 25° enorm . In een wormbak gaan de etensresten , compostbak dient voor het groenafval . wormbak heeft geen warmteontwikkeling (vochtigheid) wat een gewone compostbak die tot 60° gaat geen deugd doet . Ik ben geen cijferaar maar wormcompost zou door het toevoegen van grote hoeveelheden mest ook meer voeding toevoegen aan potgrond terwijl groencompost dan weer betere structuur geeft aan de grond . Het zijn 2 verschillende systemen die los van elkaar hun nut hebben . Ik ben heel tevreden met mijn compostbak maar zou niet meer zonder wormcompost kunnen .
 5. Omdat wormcompost een antwoord geeft voor mij op hoe ik mijn oude potgrond kan hergebruiken , maar ook nog tal van andere voordelen wil ik mijn opzet met hier delen zodat andere misschien ook inspiratie vinden om hetzelfde te doen . mijn opstelling zijn ondiepe bakken , ze staan volledig op zichzelf , er zijn geen openingen in gemaakt , iedere bak wordt afzonderlijk gecontroleerd . Na een week ziet een paardedrol in mijn bakken er zo uit : opstart van een nieuwe bak met een bodem potgrond en voedselresten waarop een hoeveelheid mest daarna eierschulpen gemalen in koffiemolen en nog koffiegruis bevolking bedekken Ik zeg niet hier dat dit DE manier is , maar voor mij werkt dit makkelijk ..
 6. oro

  Compostwormen

  nuttig zijn ze zeker https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1417845561812093.1073741830.100007599872397&type=1&l=e0e9c40df9
 7. Hoe is het rabarber zaaien nu afgelopen ? Is er iets deftig uit voortgekomen ? we zijn nu toch al enkele jaren verder
 8. oro

  Paira Daiza 2014

  Dank je Huub, de bedoeling is dat er kruisbessen , schorseneren en een volledig bed smeerwortel komt . Ondertussen is de buitenkant afgewerkt .
 9. oro

  Paira Daiza 2014

  Een nieuw jaar Een nieuw moestuinseizoen Small scale permaculture Een van de plannen voor dit jaar is het maken van een zaai en verpotruimte naast de grote serre . Die ruimte was eigenlijk al voorhanden maar zette de serre grotendeels in de schaduw omdat ze vroeger een andere functie had . Na +-10 jaar niet gebruikt geweest te zijn is dit opnieuw een stukje die een mooie invulling krijgt . Verder moet er een regenton van +-100 liter (mag zelfs minder) in de grote serre komen De regenton hoeft niet zoveel inhoud te hebben omdat ze via de onderkant zal verbonden worden met de IBC waterton van 1000l volgens de wet van de communicerende vaten ..dus als de ene ton aanvult , dan zal de andere ook worden bijgevuld , omgekeerd ook . De verbinding wordt gemaakt met een socarex die in een sleuf voor de zaairuimte in de serre zal worden getrokken . Update van de moestuin , ingezaaid enkele maanden geleden met rogge en klaver die zal bedekt worden met stro . Hetzelfde principe in de serre .
 10. Deze heb ik 2 jaar geleden als "Woelmuizenbestrijder" bij Vreeken's gekocht. https://www.vreeken.nl/2007/index1024x768.php?urloptions= Euphorbia lathyris heet ie inderdaad. Heb er met moeite 2 plantjes van gekweekt die 2 jaar hebben geprobeerd te overleven. Had ze neergezet midden op de snelwegen van de woelmuizen en de gangen liepen er nog steeds dwars doorheen. Heb dus maar geconcludeerd dat het niet werkt. Vond het wel een erg mooi plantje. Was helaas na 2 jaar geheel verdwenen. Kruisbladwolfsmelk is een inheemse wilde plant, die onder de naam 'mollenkruid' ook zijn weg gevonden heeft naar de tuin. Het idee dat de plant mollen zou verjagen, is echter ontstaan uit een verkeerde vertaling van een zinnetje in een Engels tuinboek, dat zei dat de plant 'can be used against moles'... en dat kan zowel betekenen 'tegen mollen' als 'tegen wratten', en het was hier natuurlijk de laatste betekenis: net zoals een ander bekend wrattenkruid, stinkende gouwe, bevat ook (elke) wolfsmelk een bijtend (en giftig) melksap dat wel wordt gebruikt om wratten mee aan te stippen.
 11. zoniet , als je het gassen met fosfine bedoeld , dan stel ik mij serieuze vragen naar het nut van opleidingen die gegeven worden ivm het bestrijden van woelmuizen .. Om ook iets constructiefs bij te dragen , kan het ook een oplossing zijn om half gevulde emmers te plaatsen langs muren en afsluitingen gelijk met de bodem, omdat het een plaats is waar ze zich veel verplaatsen kunnen ze er op deze manier insukkelen , de tip van piroska ivm de katten is ook heel efficient .
 12. oro

  Amandelboom

  Dan is het ook geen echte amandel maar meer een kruising met een perzik .
 13. oro

  Amandelboom

  Kan je ook vertellen welke soort je hebt ?
 14. oro

  Amandelboom

  Ik weet dat een amandelboom het niet zo goed doet in ons koude klimaat maar ik vraag me toch af of het niet mogelijk zou zijn om een microklimaat te creeren door de amandelbomen te beschermen van de koude noordwind . Heeft iemand ervaring met amandelbomen ? kunnen ze het goed doen in ons klimaat ? en dan bedoel ik het oogsten van de amandels , niet de bloesem .
 15. die grond is ook helemaal niet luchtig , wat aardbeitjes toch wel graag hebben . je kan de grond luchtig maken veel turf erin te mengen . zwartveen of witveen . veel suc6
 16. CS6 zal je bedoelen want je werkt met cs6 .
 17. Is die 7D een fullframe Wesley ? mooie fotos!
 18. niet zozeer die bespoten groente , maar kattenbakvulling ? Er zijn nog natuurlijke kattenbakvullingen waar volop testen mee gedaan worden om te gebruiken als potgrond voor bonzai maar de meeste zitten vol met parfums die volgens mij toch meer dood maken dan levend . ik weet niet wat proces die compost dan doorloopt en als dat eindprodukt nog de naam compost mag dragen .
 19. oro

  Pairi Daiza

  Ziet er wel mooi uit dat stammenpad. En al eens gedacht aan het stro bij de tomaten tegen het einde van de tomaat met paddenstoelen te pluggen ? nee , heb nog niet echt met paddestoelen bewust bezig geweest ..dat komt wel maar nu ben ik nog eventjes zoet met het schikken van de planten ..het is een beperkte ruimte en het is schipperen om alles erop te krijgen dus eerst maar zien hoe ik dat voor elkaar krijg . als ik er vragen over heb zal ik je zeker en vast wel eens raadplegen !!
 20. oro

  Pairi Daiza

  Dat is leuk om te horen ! het is wel zo dat het dit jaar wel een topjaar was voor de tomaten , weinig ziektes geweest net als bij de andere nachtschaden . de mindere luchtstroom onder de planten zou vermoedelijk wel eens roet in het eten kunnen gooien bij een heel vochtig seizoen .
 21. oro

  Pairi Daiza

  Ik heb er 1 bij aveve gekocht vorig jaar samen met een darselect, ostara , en een elsanta , ik had vorig jaar al uitlopers , nu zijn dit dus al de tweede generatie ..maar het zijn heel lekkere .
 22. oro

  Pairi Daiza

  Seizoen 2013 . Hopelijk inspireer ik iemand met mijn tuinieren . Lambada uitlopers verpot , verhuizen nu naar een plekje uit de zon . Oost indische kers (voor zaad) en de frambozen . (de bedoeling is dat de druiven nog over het pad groeien ) Naar het voorbeeld van Masanobu Fukuoka , tomaten op een strobed laten groeien . goeie opbrengst en geen ziektes tot nu toe boomspinazie , aardpeer op de achtergrond , klavers zijn al ingezaaid om onkruid tegen te gaan . Blueberry hol (paadje is nog niet helemaal af , staat nog op het programma) 11 struikjes nu , worden er 15 deze wachten nog tot de bedden klaar zijn om op hun definitieve plek te komen . mijn seizoen is ook te volgen op facebook : http://www.facebook.com/heir.loom.3/media_set?set=a.203572529811117.1073741832.100004751138530&type=3
 23. als je koffieprut hebt kan dit in de compost , maar ik doe voor het zekerste mijn filter in de vuilbak .
 24. ps: OI woekert echt wel , ik heb er dit jaar staan en moet ze constant terugknippen . ben de zaden nu al aan het verzamelen om te ruilen .
×
×
 • Create New...