Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Mollen/woelmuizen oid


Senna

Recommended Posts

Er zijn allerlei gravers in m'n tuin in de weer. Ze vermaken zich prima zo te zien, maar m'n gazonnetje wordt er niet bepaald mooier van. Allerlei gangen zie ik door mijn gazon lopen met her en der een bergje aarde. Heeft iemand tips hoe ik hier vanaf zou kunnen komen? Ik heb honden dus gif is not done (vind ik trouwens ook zielig voor de gravertjes...)

Link to comment
Share on other sites

Ik had eerder hier op de site iets gelezen over pijpjes die de wind laten horen in de gangen waar ze niet blij van worden. Geloof dat Bonnie dat had geprobeerd. Even zoeken hier op mollen is misschien wel handig.

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

't was laat gisteren en waarschijnlijk de zoekfunctie niet goed gebruikt, kon toen niks vinden. Maar nu is het wel gelukt! Toch nog een vraagje wat ik zo 1,2,3 niet kon vinden. Als het mollen zijn, zie je dan ook een gang lopen door de tuin, ipv alleen een hoop aarde? Ik heb hier gangen lopen die net onder de grond zitten met aan het einde een bergje aarde en een gat in de grond. Of zijn het dan toch woelmuizen? Geloof dat ik daar nog minder blij mee moet zijn als ik zo her en der wat lees...grrrr...

En ze zijn pas sinds een paar weken actief, betekend dat dat ze maar een bepaalde periode actief zijn, of heeft mijn buurman ze naar mij toe gejaagd?

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor je antwoord! Eigenlijk ben ik "blij"dat het waarschijnlijk toch een mol blijkt te zijn. Dat is er dan maar 1tje als ik het goed begrijp qua territorium Nu nog even bedenken welke strategie ik ga gebruiken om hem naar mijn buurman te laten vertrekken, grapje!

Link to comment
Share on other sites

Ik heb ooit eens met succes Javeltabletten geprobeerd om van woelmuizen af te komen . Javeltabletten zijn tabletten die je in water oplost om zelf chloorwater aan te maken . In ieder woelmuizengat dat ik vond stopte ik zo'n tablet . Het vocht in de grond laat de tablet chloorgas vrijmaken zodat het een heel gehoest en geproest moet zijn geweest onder de grond.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

Ben vanavond nog even op de tuin geweest. Geloof dat het toch geen mol is. Ik vond een nieuw gangengebeuren...dit maal in mijn andere gazon. Op een gebiedje van zo'n 50 cm.zaten wel 10 gaten van zo'n 10 cm. diep. Toch woelmuizen? Sorry dat ik er zo over door blijf gaan hoor maar ik baal behoorlijk. Kan dat chloorgas geen kwaad voor andere dieren en mensen? Het klinkt zo heftig.

Link to comment
Share on other sites

Zo maar wat suggesties:

Probeer eens zo'n diertje te vangen. Als je lief bent met een val waarin ze blijven leven (elke dag is dierendag ). Voor (woel)muizen is een mengsel van pindakaas en (zonnebloem)zaden een goed lokmiddel. Het gevangen beestje op de foto zetten en daarna uitwijzen.

En misschien kun je foto's maken van gang en bult? Leg er iets bij waaraan we kunnen zien hoe groot eea is (muntje, balpen, oid).

 

Maar misschien had je dit al lang bedacht. Succes, RvO

Link to comment
Share on other sites

Even een update Mijn knagers hebben geloof ik een hekel aan regen. Heb geen nwe gangen en gaten meer gevonden. Nu heeft mijn hondje (terriermix) flink staan graven bij zo'n gang (niet dat dat mijn gazon nou echt goed heeft gedaan ) maar misschien dat tie ze toch op de vlucht heeft doen slaan Ach, we zien het wel

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

zo te horen klinkt het naar woelmuizen. Als je een kleine tuin hebt, en je wilt ze alleen verjagen zijn er verschillende middelen, waaronder mottenballen, knoflook en vlier-gier, menselijke haren etc. Heb je een grote tuin dan jaag je ze alleen van hot naar her in je eigen tuin..

Het verschil tussen woelmuis-hopen en molshopen is bij mij goed te zien, ik heb beide, en de molshopen zijn groter, de aarde is minder "fijngemalen"..ik ga er inderdaad ook vanuit dat de oppervlakkige gangen in mijn tuin van de woelmuis familie is.

Als je mollen verjaagt nemen woelmuizen vaak de gangen in gebruik...

Ik probeer een midden weg te vinden tussen deze natuurlijke staat en het tuinieren, dat is niet altijd even gemakkelijk, tuinieren is per slot van rekening oorlog ( en die wil ik graag met natuurlijke middelen winnen).

We hebben een bosuilen kast geplaatst, en ik heb veel hopen voor egels ( die eten muizennestjes leeg), poezen en vossen zijn welkom...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Ik heb het maar een beetje opgegeven om ze kwijt te raken, mijn tuin is 285 vierkante meter en ik jaag ze door de hele tuin heen. Heb verschillende dingen geprobeerd om ze te verjagen, maar niets heeft mogen baten. Ach ja, afgelopen zomer heb ik ze niet gezien, ik hoop dat ze alleen in de herfst actief zijn, maar misschien is dat ijdele hoop, ik heb geen idee. Waar ze het meest hebben huisgehouden is bij mijn fruitstruikjes, ik denk niet dat er veel te oogsten valt volgend jaar

Link to comment
Share on other sites

Senna, ja ik begrijp dat wel, als je geen gif wilt strooien moet je een middenweg vinden..een soort harmony als het ware. Mijn buurvrouw stopt veel gif tefen de muizen in de gaten in de tuin, en heeft nog steeds woelmuizen. Toen na de winter de sneeuw smolt had ik wel 200 woel en molshopen in de tuin..daar werd ik wel een beetje triest van..maar nu probeer ik ze vooral te verjagen bij mijn groenten en de rest van de tuin mogen ze (met mate) in beslag nemen.

Je kunt misschien je fruitstruiken nu nog "opwippen" en ze herplanten in een gat met fijn gaas op de bodem..wij hebben er dan ook nog stukgeslagen glas in gegooid..dat beschermt je wortels wel.

zie 21-03-2010: http://www.bloggen.be/appeljam/zoeken.php

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
met een grote hamer op je hurken zitten en zodra er onder je gras iets beweegt....klabam!!

 

De buurman van mijn ouders deed dat zo. Stond met de riek (spitvork) in aanslag te wachten in zijn tuin tot de mol terug actief werd. De rest kan je wel raden

Blog over mijn (Fruit)tuin : NIEUW ADRES http://Fruitberg.wordpress.com

 

Kijk ook eens op mijn fotosite : http://supermasj.zenfolio.com

Link to comment
Share on other sites

met een grote hamer op je hurken zitten en zodra er onder je gras iets beweegt....klabam!!

Mijn opa deed het met een hak..hetzelfde liedje, zowat zijn hoofd eraf( van de mol dan...) wel hard, de doodstraf als je enige lol is om bergjes aarde in het gras te maken..

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Jammer want mollen zijn juist enorm nuttig en zorgen dat er veel ongdierte uit je tuin verdwijnt. Moelmuizen zijn lastigere wezentjes. Maar die maken gebruik van dezelfde gangen.. dus als je ze kunt beperken tot daar en je eromheen teelt als het ware is het wel te doen.

Link to comment
Share on other sites

Wat de mol betreft ben ik het met je een Nicolette, en zoals eerder gezegd, het beestje verdient de doodstraf niet omdat hij je gazon omploegt. Gelijkertijd maakt hij in de streken waar de woelmuis zich ophoudt wegen waar ook deze knager zich van bediend. "Eromheen telen" zoals je schrijft is mij nog niet gelukt..ik probeer de woelmuis zo ver mogelijk van de moestuin te houden, dat lukt maar in een van de twee tuinen totaan de herfst dan komt de muis de wortels van mijn radicchio eten..(en die van de wortels, pastinaken, bieten, etc)ieder jaar weer. Dat weet ik nu, en die gaan dus als kleine plantjes in de kas..er mee leren leven, af en toe in de winter een woelmuis killen met een val, en verder een evenwicht zoeken tussen ergernis aan de ene kant en bewondering voor de natuur aan de andere kant.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Momenteel zijn ze er weer.

Die wenskaarten met muziek erin.

Vaak goedkoop te verkrijgen.

 

U vraagt zich af, moet deze mededeling in deze treat.

Ja, dat moet.

 

Haal de muziek chip met batterij uit de kaart.

Doe deze in een plastic zakje, en vervolgens het geheel in het gangenstelsel van de mol.

Deze jaagd op het gehoor, en wordt gek van de muziek.

Hij/zij verkiest om ergens anders te gaan jagen.

 

De batterij kan erg lang meegaan, wel weken lang.

Het lastigste is, hoe je het contact bevestigd waardoor de chip zich blijft afspelen.

 

Misschien helpt dit ook tegen (woel)muizen.

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...