Jump to content

Boerinneke

Members
 • Posts

  62
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Boerinneke

 1. Uitverkoop bij Intratuin Tilburg (weet niet of het bij andere Intratuinen ook is). http://www.intratuin.nl/winkels/intratuin-tilburg/nieuws-activiteiten/parking-sale/ Heb gisteren echt superleuke dingen gekocht. Een schoffel/harkding van 40 euro voor 1 euro Een leuke metalen gele gieter van 27 euro voor 1 euro En een groene metalen teil van 15 euro voor 1 euro Ben er helemaal happy mee
 2. Heb je die paprika's ook uit eigen tuin? In dat geval: wauw!
 3. Boerinneke

  Juli 2014

  Mooie tuin, en leuk dat niet alle paden recht lopen! Is dat noodzaak, of vond je het zo gewoon leuker (daar kan ik helemaal inkomen namelijk )
 4. Het is wel even wennen hoor, zo'n andere tuin. Waar vorig jaar in mijn volkstuin het onkruid rond deze tijd tot aan mijn kin stond, zie ik in deze tuin hier en daar een sprietje. Het is zeer goed bij te houden, en dat baart me zorgen Volgens mij is de grond hier niet zo heel best. Er lag hier tot afgelopen winter een gazon, ik weet ook niet of dat veel voeding uit de grond haalt. In ieder geval moet het stikken van de engerlingen, want ik denk dat inmiddels 50% van de aardbeienplanten dood is gegaan. En volgens mij kan ik die enger(d/l)ingen de schuld geven. Ook zit de grond vol met rode mierennesten. Ik heb de afgelopen week 3/4 van de aardappels gerooid, en bij bijna elke aardappelplant die ik de grond uittrok, kwamen bulken met poppen en mieren mee naar boven. De planten zagen er niet uit, en de helft van de gerooide aardappels is aangevreten. Ik weet niet of dit de schuld is van al die mieren, of wederom van de engerlingen. De andere helft heb ik gisteren gerooid, gelukkig wel een prachtige hoeveelheid Rosevals met geen enkel plekje erop (maar ook weer geen mierenesten eronder, raar he?). Volgend jaar dus nóg meer Roseval... Er staat nog een groepje Desiree's in de hoek, ben benieuwd hoe die eruit zien maar daar moet ik nog even mee wachten. Tot nu toe lijken ze nergens last van te hebben. Ik heb me in ieder geval voorgenomen dat dit een oefenjaar is. Als ik de foto's van de andere forummers zie, vind ik het allemaal zo groen! Zo is het bij mij niet hoor. Ben al blij als het opkomt en overeind blijft, haha! Om jullie een idee te geven, dit is mijn bloemenhoek: Lopen jullie nou zo voor, of loop ik nou zo achter Voor de komende jaren heb ik in ieder geval al weer een projectje op het oog: grond verbeteren. Heb ergens gelezen dat je gemaaid gras door de grond kunt werken, nou daar heb ik genoeg van dus dat gaan we dan maar doen. Verder heb ik smeerwortel besteld, die komt in de hoek bij het voormalig kippenhok. En in het najaar maar een flinke hoeveelheid compost gaan regelen. De kas doet het trouwens geweldig. De grond is daar ook k** maar aangezien ik daar de planten in potten met potgrond heb gestopt, heb ik daar geen last van. Integendeel, ik heb een kapmes nodig om bij mijn komkommers en pepertjes te komen! Als ik mij erlangs wurm hoor ik regelmatig van die krakende en brekende geluiden Tomaten Banana Legs. Doet het super, mag volgend jaar terugkomen: Mijn eerste pepertjes ooit : De ronde komkommer. Plant doet niet veel op dit moment, en dat komt volgens mij doordat ik gelijk in het begin die komkommer eruit had moeten halen. Maar ja ach dat vind ik dan weer zonde he. Wazige bende. Ik heb me een beetje vergist in hoe hoog die Sweet Pea tomaten kunnen worden (nee, kleine tomaten is niet kleine plant dus...). Nou stikken mijn komkommers de moord achter die haag. Maar ze zitten wel helemaal vol met van die kleine fruttomaatjes die je zó in de sla kan gooien. Lekker, en handig!
 5. Jemig, wat heb jij veel planten in je tuin staan zeg! Zoveel verschillende soorten! Ik zou het spoor volledig bijster zijn en dingen gaan vergeten, haha! Het ziet er allemaal wel super uit hoor, leuk om te zien dat alles nu zo ontzettend hard aan het groeien is he?
 6. Momenteel ben ik in staat van oorlog Mr. Wabbit heeft namelijk de moestuin ontdekt. Vanaf de dag dat ik het ontdekte (afgeknaagde kolen) de hele boel ingepakt in de vitrage en netten. Het mocht niet baten, hij kroop er gewoon onder. Tot 3 keer toe alles om. Daarna met stenen helemaal verzwaard, en toen ging het beest verder met de sla (ja dat had ik van tevoren kunnen bedenken). Ik had nog een leeg kasje, dus die over de helft van de sla gezet (kreeg niet alles erin) en toen het lekkerste van de sla op was issie met de prei verder gegaan. Hoewel ze dat volgens Google helemaal niet lekker zouden moeten vinden Ook het wortelgroen vindt 'ie erg lekker. Wat voor een ravage zo'n beest niet aan kan richten he... Wat had ik de pest in. Elke ochtend met angst en beven de tuin checken.... Twee rollen gaas, een fles konijnenschrik en een hoop frustratie en werk later hebben we een flink deel van de tuin extra omheind, tot 30 cm. diep de grond in. En de strijd lijkt gewonnen. Het lokaas in het midden van de tuin (één zielige kolenplant die eraan mocht) is al een week onaangetast! Helaas nu wel achterstand bij de kolen. Ik heb sommige ervan wel 4 keer moeten herplanten. En elke keer denk je nou komt ie er niet meer bij (nadat je weer een gat in het hek hebt gedicht) en dan is er wel weer een ander gat waar hij doorheen komt. De tuin doet het verder heel goed, wat wil je ook met de regen van de afgelopen week. Inmiddels 2 Rosevals geoogst, hieronder een deel van de oogst. Wat zijn ze mooi roze! Ook al een snackkomkommertje gegeten en de peultjes smaken ook heerlijk. Het spul in de kas is alweer flink gegroeid: Een rond komkommertje ontdekt! Half aangevreten sla (die aan de voorkant had ik in het kasje gefrot): Half aangevreten kolen en deels opnieuw geplante kolen: Worteltjes gaan goed! De uien beginnen zich te vormen: Dit jaar van onze nieuwe plant al 5 frambozen De zinnia's die ik hier neergegooid heb (had oude gedroogde bloemkoppen van vorig jaar bewaard): Mooi pieperveldje met, even teruggezocht, Desiree: Ik heb ook weer een stukje gazon ingezaaid (lachen he, eerst 200m2 verwijderen en dan weer een stukje inzaaien, was mijn man niet zo blij mee ). Achter zie je een poging om de onderkant van het gaashek dicht te houden tegen konijnen. Het gaas zit in de heg vastgegroeid. En een pompoen met wat opstartprobleempjes, maar hij lijkt nu te pakken: Nou ik hoop dat Mr. Wabbit niet gaat proberen door het gaas heen te knabbelen (volgens de verpakking niet geschikt voor knaagdieren, maar weer wel om een moestuin te omheinen ). We gaan het wel meemaken (of liever niet eigenlijk )
 7. Ow, Roseval! Ik heb ook heule mooie planten, maar ik ga het niet doen. Nee, echt niet, ik ga het niet doen (moet zich nu bedwingen om niet in het donker de tuin in te benen en een plant uit de grond te trekken)
 8. Ziet er allemaal mooi uit zeg! En wat een mooie bloemkool
 9. De tuin explodeert momenteel van het groen. Sommige dingen die ik vorige week gezaaid heb, staan nu al met 2 blaadjes boven de grond. Helaas groeit het onkruid net zo hard Overzicht: De peultjes klauwen zich een weg omhoog Ik ben best wel trots op de Rosevals. Ooit 2 aardappels overgehouden van een zakje uit de supermarkt, en het eerste jaar bijna 2 kilo per plant geoogst. De kleintjes bewaard en dit jaar weer in de grond gestopt. En nu staan de planten er ook weer supermooi en gezond bij. Ik ben erg benieuwd hoeveel we ervan zullen oogsten... De uien doen het ook goed. Er zijn nog geen bollen zichtbaar maar ik geloof wel dat het goed komt. De worteltjes staan open en bloot dit jaar. Ik weet niet of ik daarmee een vreselijke fout bega, maar ik vind het er veel beter uitzien zo in plaats van een tuin vol Ikeagordijnen.... Kijken of ik daar spijt van ga krijgen De sloaj En natuurlijk mijn ex-halfdode aardbeien. De planten zijn ongeveer een kwart zo groot als hun papa's en mama's van vorig jaar, maar ik mag niet klagen vind ik. Volgend jaar zal het ongetwijfeld beter gaan, dan staan ze ook al wat langer op hun plekje. Inmiddels is de kas ook volgeplant. En ook dat gaat als een tierelier. Mijn komkommers deden het nog nooit zo goed (en dat zegt niet zo veel want voorgaande jaren waren ze rond deze tijd dood ) En ik heb dit jaar ook allemaal wazige tomatensoorten met overeenkomstige wazige bloemen (maar wel mooi!). Hier de Brandywine Yellow. De bloemenhoekjes zijn gezaaid maar het duurt nog wel even voor het er mooi uitziet. In de tussentijd moeten de bijtjes en hommeltjes maar genoegen nemen met wat bloeiende kruiden. En tot slot snacktime in de tuin. Je ziet die bibberende luisjes denken: als we nou maar heeeel stil zitten, dan ziet 'ie ons misschien niet....
 10. Boerinneke

  18 mei 05.30u

  Hoe laat Wel schitterende foto's zeg!! Rond die tijd lig ik nog op een oor!!
 11. Het is alweer een tijdje terug dat ik een update heb geplaatst. Inmiddels is de tuin voor 90% op orde, maar nu zijn we in huis begonnen met klussen dus komt het er niet zo veel van. Het plan om in het voorjaar de hele moestuin op tijd af te hebben voor het zaaiseizoen is in ieder geval gelukt! Zie hier het resultaat: Toch bijna niet meer herkenbaar met hoe het was. Vooraan staat sla en bleekselderij die het dit jaar voor het eerst best goed doet. Voorgaand jaar niets aan gehad helaas. Het kasje staat goed vol met mooie koolplantjes Ook alvast wat kooltjes uitgeplant En de aardbeien zijn ook over de niet zo subtiele verhuizing heen gekomen De uien en worteltjes gaan lekker En ook de witlof begint boven de grond te komen De bessenstruiken staan inmiddels ook op hun plaats. Het is een framboos, een zwarte bes, een rode en een witte aalbes en een doornloze kruisbes geworden. Ook moet ik nog even een plekje vinden voor een doornloze braam die we hebben gekregen omdat onze eigen braam de verhuizing niet overleefd heeft... De aardappels doen het goed, en (afkloppen!!) ik heb nog geen kevertjes gezien waar ik vorig jaar hordes van die dingen had. Ook toch een beetje vorstschade gehad helaas. De paarse sperzieboontjes komen ook boven onder hun hoedjes: En voor de peultjes ben ik gisteren zo'n net gaan kopen. Het heeft me een kleine 3 kwartier gekost om het op te hangen (helemaal in de knoop dat ding) maar dan heb je ook wat En ze zitten er nou al in vast te groeien he! En last but not least gisteren (een deel van) de prei geplant. De rest is nog te klein om uit te planten. Die moeten eigenlijk even in een grotere pot gezet worden maar daar heb ik tot nu toe nog geen tijd voor gehad. En dan hebben we nog een kruidentuintje aangelegd. Met een soort van provisorisch zelf getimmerd hek eromheen want de hond gaat altijd voor de kortste route door de tuin, en plantjes zijn er om op te lopen vindt 'ie zelf De uit onze huurtuin oververhuisde knoflook die het nog best goed doet, bieslook uit de supermarkt, zelf opgekweekte salie van vorig jaar die nu mooi gaat bloeien, en stevia die ik nog over had. Ook in de kas gaat het goed. De eerste 2 zaaisels in huis zijn helaas overleden (vergeten water te geven ) maar de derde poging is goed gegaan en die zijn nu al weer zo groot dat ze bloemetjes krijgen (gosh wat gaat dat hard zeg). Tomaten Marglobe, Sweet Pea, Moneymaker, Banana Legs en nog een die ik niet meer weet. Ook heb ik nog wat minikomkommers (Bath Alpha) en ronde komkommers (geen idee wat de naam was) die het eindelijk een beetje goed gaan doen, na lang kwakkelen. En dit jaar veel Oranje Ananas meloenen gezaaid. Die waren lekker vorig jaar! De Golden Midget watermeloen wilde niet opkomen en heb ik opgegeven... En uiteraard nog een pompoen (niemand eet ze hier maar ik vind ze wel mooi om te zien, en leuk om weg te geven) En we hebben een citroenboompje/struik gekocht. Ben benieuwd hoelang het duurt voor we er echt wat van af kunnen halen. Nou, mezelf kennende, tot over een paar maandjes!
 12. Bedankt! Ik voel me nu ook helemaal ruig en mannelijk enzo (mijn eerste zelfgezette hekje )!
 13. Vandaag hebben we een hek geplaatst. Met name om de hond uit de moestuin te houden maar het ziet er zo eigenlijk ook wel veel leuker uit De bergen met puin zijn verplaatst naar voor in de tuin (hé dat rijmt) zodat ik de rest van de moestuin nu ook in orde kan maken. Achterin komen de aardappels, worteltjes, prei en een strook waar ik bessenstruiken enzo neer wil gaan zetten. Die bessenstruiken helpen dan ook weer een beetje tegen de inkijk want het is nu wel heel errug kaal. Eerst het zand allemaal nog wat beter uitspreiden en dan kunnen ook de fruitbomen gekocht gaan worden. Mijn eerste zaaisel binnen (paprika, tomaten) ben ik per ongeluk vergeten door alle drukte Die zijn crispy en crunchy geworden , dus maar opnieuw gezaaid.
 14. Afgelopen weekeinde fanatiek in de tuin gewerkt, en de eerste vormen van een moestuin beginnen zichtbaar te worden. Mijn vent heeft zich stukgebeten op die ellendige berg met puin en het geheel in een paar keurig uitgezochte hopen verdeeld. Nu nog die zooi ergens kwijt zien te raken... Ik heb ook de aardbeienplanten in de grond gezet. Die dingen zijn meer dood dan levend maar ik kijk wel of ze er nog bovenop komen. En de doperwtjes en peultjes zijn gezaaid! Nou nog iets vinden om ze mee af te dekken voor we straks een paar hele dikke duiven hebben (in dat geval eten we gewoon duif )
 15. Nee, er komt geen extra grond. Dan moet ik gaan regelen dat er een wagen achterom kan en het geld is trouwens ook wel op inmiddels. Denk dat ik het gewoon helemaal met de grelinette ga doen, dan wordt het ook mooi luchtig. De stenen die "mooi" zijn gebruiken we idd voor een omheining. Maar er zit ook heel veel troep tussen. Dat gaat gewoon naar de stort.
 16. Mijn groenten zullen straks dubbel lekker smaken als ik denk aan alle troep die we eerst uit de tuin hebben moeten halen... stenen stenen stenen, ik kan ze niet meer zien Onderstaande was maar uit het puntje van de berg... de overige pak 'm beet 80% moet nog... Binnen gaat het goed met de zaailingen, hoewel sommigen nog niet zijn opgekomen.
 17. Vandaag hebben we een deel van het gazon verwijderd, en een paar struiken. Met een machine, en dat ging echt supersnel. Maar daarna moest de berg er nog uit.... Dat viel dus effe vies tegen. Bleek die hele berg dus vol te zitten met bouwpuin er komen echt enorme stenen uit en zelfs botten . Hopelijk van een koe of paard.
 18. Ja, dat hele stuk, tot het hekje. Dat is ongeveer 14 bij 14m. Links komt een strook waar ik laagstamfruitbomen wil zetten, en rechts vier vakken voor groenten. Nog veel te doen dus!
 19. Vorig jaar ben ik ergens jammerlijk gestrand met bloggen, dus ik hoop het in 2014 beter bij te houden. We zijn ongeveer een maandje geleden verhuisd naar een huis met een grote tuin. Ik heb dus mijn volkstuintje (zie voorgaande seizoenen) opgezegd en ben flink aan het plannen geslagen voor mijn nieuwe "paradijsje" . Er staat al een kasje, en een schuur die als kippenhok is gebruikt. Het moestuinstuk moet nog helemaal worden aangelegd, dat is nu nog gazon en struiken. Volgende week komen er twee meneren om de boel eruit te trekken En natuurlijk zijn de eerste dingetjes al weer gezaaid. Ik heb dit jaar wat meer tomaten- en paprikasoorten besteld (Hoe zeggen ze dat? Mijn ogen waren weer groter dan mijn kas? )
 20. Dank jullie wel voor alle antwoorden! Ik heb zelf inderdaad niets te verliezen, maar als de plantjes gegarandeerd hartstikke dood gaan dan laat ik ze liever staan voor mijn opvolger (ben tegen plantenmoord ). Maar als er ook maar een kans is dat ze het gaan overleven, dan gaan ze mee! Ik ga denk ik even vragen aan de huidige bewoner of ik alvast e.e.a. in zijn (nu) lege moestuin mag zetten. Dan kan ik gaan graven nu het nog niet vriest. Ik vrees dat het in januari (wanneer we de sleutel krijgen) wel eens helemaal anders kan zijn met het weer! Nogmaals, bedankt voor de tips, ik durf nu in ieder geval met een gerust hart de schep onder mijn planten te zetten
 21. Hallo allemaal! Nou mijn wens is uitgekomen hoor, we gaan verhuizen naar een huis met een grotere tuin waar ik een moestuin kan beginnen. Ik huur nu een stukje grond voor een moestuin bij een vereniging en die moet ik dus op gaan zeggen. Ik vroeg me dus af in hoeverre ik de planten die nu in mijn huurtuin staan, op kan graven en mee kan nemen? Met name mijn knoflook. Dit jaar voor het eerst gezet (10-10 etc, je kent het wel) en het staat al flink boven de grond. Kan ik die nog uitgraven en meenemen? De aardbeienplanten wil ik ook graag meenemen, het zijn lambada's die ik voor het eerst heb. Staan erin sinds augustus of september, het waren uitlopers van een collegatuinierder. Is dat nu nog handig? En bessenstruiken? Staan er pas twee jaar en beginnen nu een leuke oogst te geven. Die kan je in de winter juist goed verplanten toch? Verder nog een hoeveelheid kruiden. Ik vrees dat als ik ze nu ga verplaatsen, ze kapot gaan. Er staan bijvoorbeeld salie, tijm, rozemarijn, peterselie en bieslook. Die bieslook was een projectje, wou niet opkomen maar nu lijkt ie dan toch wat te gaan doen. Ben benieuwd naar jullie tips en ervaringen!
 22. Ik heb inmiddels ook ervaring: na 4, 5 week niet op de tuin te zijn geweest ivm vakantie stond het niet afgedekte stuk behoorlijk vol met onkruid en het afgedekte deel nauwelijks. En nee, er groeien echt geen planten doorheen... Ik ben er blij mee!!.
 23. Toen ik de titel van je topic las dacht ik in eerste instantie aan een ander soort Dutch oven
 24. Ik heb via internet een worteldoek gekocht dat niet rafelt als je het knipt. Dit is 'm geloof ik: http://www.wintergronddoekhandel.nl/nonwoven-geotextiel-gronddoek Als je er heel goed naar kijkt, lijken het een soort van minuscule sliertjes die op elkaar gesmolten zijn. Ik heb het nu in de tuin liggen onder mijn kolen en mijn worteltjes en het laat zeer goed water door. Als ik het op til is zelfs op warme dagen de grond eronder nog een beetje zwart/vochtig. Er groeit wel wat onkruid onder, maar het komt er niet doorheen en het is in ieder geval stukken minder dan op de stukken grond die niet afgedekt zijn. Prijs vond ik ook meevallen, volgens mij betaal je voor dat geweven spul bij het tuincentrum meer.
 25. Oh wat een lief klein snoezig paprikaatje!
×
×
 • Create New...